G4Media.ro

Ministrul Sănătății, despre spitalul ”Dăruiește Viață”: În primul rând nu este spitalul…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Sănătății, despre spitalul ”Dăruiește Viață”: În primul rând nu este spitalul fundației, este o clădire a Marie Curie/ Corespondența o avem cu conducerea spitalului căruia îi aparține această clădire/ Rafila acuză ”presiune mediatică”

Ministrul Sănătății a făcut mai multe declarații despre spitalul pentru copiii bolnavi de cancer construit de la zero de Asociația ”Dăruiește Viață”, sâmbătă, la emisiunea Insider Politic moderată de jurnalistul Sebastian Zachmann, la Prima TV.

Alexandru Rafila a spus că ”în primul rând nu este spitalul fundației, este o clădire a Marie Curie” și că ministerul nu ține corespondența privind avizarea și autorizarea cu asociația, ci cu ”conducerea spitalului căruia îi aparține această clădire”. Rafila a acuzat, de asemenea, ”presiune mediatică” din partea mass-media:

 • ”Mi s-a părut puţin nepotrivită presiunea asta mediatică şi care nu a conţinut chiar elementele corespondente realităţii, pentru că, aşa cum am spus, noi nu lucram cu ele, lucram direct cu spitalul. Asta este procedura”, a declarat Alexandru Rafila, sâmbătă, la Prima TV.

Ministrul Sănătății a mai spus că solicitarea de funcționare s-a făcut în 20 februarie și a fost eliberată în 8 aprilie:

 • ”Dânşii au făcut pe data de 20 februarie solicitarea pentru structură, pentru avizul de structură, deci nici vorbă de 4 luni. Când au terminat cei de la «Dăruieşte Viaţa» construcţia efectivă, asta e altă discuţie. Noi am dat acest aviz de funcţionare a structurii, cu el s-au dus la DSP şi au obţinut autorizaţia sanitară de funcţionare încă de luni, 8 aprilie, au obţinut autorizaţia de funcţionare, aşa că din punctul nostru de vedere toată treaba este închisă. Acum trebuie relocate secţiile sau unele dintre secţiile spitalului în noua clădire, conform structurii aprobate de către Ministerul Sănătăţii. Repet, acest spital nu este al Asociaţiei «Dăruieşte Viaţă», este al Spitalului «Marie Curie». Le-am mulţumit pentru efort, eu am fost de la început, le-am primit pe cele două doamne, încă am şi fost să vizitez când era încă în construcţie, am apreciat ceea ce au făcut, dar sigur că mai trebuie făcute nişte formalităţi care însemană un soi de inventar. Spitalul a fost construit de spital şi el trebuie să ştie cât a costat şi trebuie să îi dai documentele. Am trimis echipă la solicitarea spitalului, am trimis o echipă de la minister să îi ajute încât să preia documentele care certifică valoarea construcţiei”, a declarat Rafila citat de News.ro.

Alexandru Rafila nu a știut să spună la cât se ridică investiția și a transmis că asociația nu are nevoie de nimic de la minister. ”Trebuie doar să facă donația pentru echipamente”, a mai spus ministrul:

 • ”Spitalul nu are toate documentele. De asta am trimis oameni, ca să îi ajute. Am avut discuţii, sunt doar nişte informaţii deocamdată, nu pot face decât pe baza unor documente contabile. Vreau să fim transparenţi şi să nu existe niciun fel de interpretări. Eu, de exemplu, acord prezumţia de bună credinţă de la început şi sunt convins că documentele pe care le vor pune doamnele de la «Dăruieşte Viaţă» sunt foarte multe şi aşa mai departe, o să certifice o valoare care corespunde cu siguranţă cu cele declarate anterior. Echipamentele au fost achiziţionate de «Dăruieşte Viaţă», ele trebuie donate spitalului ca să poată să îşi desfăşoare activitatea acolo. Spitalul este funcţional, dar trebuie rezolvate şi aceste probleme, nu avem ce să facem. Dânsele trebuie să facă donaţia, nu trebuie să o facem noi. Nu au nevoie de nimic de la noi, trebuie doar să facă donaţia pentru echipamente, cu valorile fiecărui echipament şi documentaţia care stă la baza valorii acestei clădiri încât să şi-o înscrie în Cartea Funciară”, a mai declarat Alexandru Rafila, sâmbătă, la Prima TV.

Context

UPDATE 15 aprilie G4Media a arătat ulterior, într-un articol de opinie al Ioanei Câmpean, cum spitalul Dăruiește Viață – singurul construit în România în 30 de ani – nu a fost făcut de „Marie Curie”, nu a fost făcut de nicio instituție a statului, nu a fost inaugurat cu tăieri de panglici.

Spitalul a fost construit de cetățeni sătui de neputința guvernanților, care au pus mână de la mână, din donații pornind de la doar 2 euro și au demonstrat că se poate. 350.000 de oameni și o serie de companii private. Un proiect ridicat de la zero și predat la cheie statului de Oana Gheorghiu și Carmen Uscatu, cele două femei fondatoare ale Asociației „Dăruiește Viață”.

Finalizat din luna noiembrie, cu toate dotările la standarde occidentale, spitalul este și acum gol pentru că statul în frunte cu Ministerul Sănătății condus de Alexandru Rafila nu este în stare de peste patru luni să facă hârtii. În loc să-și facă treaba și să grăbească funcționărimea din minister să se ocupe de toate dosarele cu șină de care este nevoie pentru ca spitalul să funcționeze, Alexandru Rafila se plânge fără rușine de „presiunea mediatică” pe subiect.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

25 comentarii

 1. A refuzat zeci de spitale prin PNRR, ce mai conteaza si asta. 🤦
  Marca PSD continua!

  • „Spitalul a fost construit de spital”
   Tovarasul ministru nu numai ca are o mare durere in c** fata de pacienti, dar mai si minte. Spitalul nu a fost construit de spitalul Marie Curie ci de asociatia Daruieste viata. Acum acuza „presiune mediatica”. Pai e normal bre ministrule ca e revoltata lumea cind vede cita nesimtire zace in toata clica din „sanatate” in frunte cu nesimtirea sefa cea a dumitale.
   Multi ministri prosti am avut, dar rafila ii depaseste si are si ifose de vedeta.

 2. Pacientul este prioritar spune dl. ministru Rafila în cazul Sf. Pantelimon. Aici, sunt alte prioritati.

 3. Nerușinarea la psd+pnl e mare. Dar în cazul acesta nerușinarea ministrului dă pe afară. Așa ceva…

 4. Domnule Rafila, dacă ați fi contribuit cu măcar un leu pentru acest spital, ați fi dat aprobarea imediat. E limpede că nu vă animă niciun sentiment pentru că sunteți o masă amorfă de nesimțire și oportunism!

 5. Câta obrăznicie și sfidare….PSDnl va ofticați ca vi s-a demonstrat ca se poate, deși voi nu ati făcut absolut nimic in materie de spitale noi moderne si civilizate, in care pacientul sa se simtă OM?

 6. Câtă nesimțire ! Prin atitudine si prin comentariu ne arata inca odată cat ii pasa de copiii bolnavi și ce respect are pt cei 350000 de români care au donat . Presați -l atunci, nu l lăsați, că asta adoarme cu hârtiile în brațe.

 7. Specimene d-astea a votat electoratul pesedist de 30 de ani. Au spitalul pentru copii la cheie de jumătate de an și ei se împiedică în dosarele cu șină.

 8. În primul rând v-a fost tată și abia apoi secur1st-cr1m1nal insărcinat cu Colectivizarea Forțată…

 9. Când omul e nesimțit trebuie scuipat!

 10. Daca dadeau astia de la fundatie 30% din fondurile stranse ca spaga, sa vezi cum ii lauda Rafila.

  Eu n-am inteles niciodata de ce ai dona bani unora carora le platesti impozite deja degeaba. E clar ca o sa-si bata joc de ei, cum isi bat joc si de impozite…

 11. Cineva ar trebui să îi explice d-lui Rafila că o clădire aparține celui care o plătește. Cine a plătit construcția?

 12. Discurs tipic de pesedist certat cu bunul-simț, cu logica, dar tupeist până unde se poate. Doar șoșoco-hauriștii îi pot depăși în nesimțire, și nu cu mult.

 13. La genunchiul broastei specialistu’lu’peste psd…

 14. Drag tovarăs și pretin Rafila, noi când ne ducem spre spitalele pe care le matale le ”păstorești” trebuie să ne și prezentăm sau doar să trimitem banii ? Să număram bine doftori și să fie suma de împărțit egală să nu se iște vre-un scandal între doftori sau trebuie calculată suma după funcție ? Acum știm că numele spitalelor care ajută la obținerea vizei rapid pentru lumea de ”dincolo” au nume de sfinți, urmare înainte trebuie să facem rezervare la capelă. Acum o întrebare: Ce treabă ai cu spitalul nostru ?

 15. Sper ca tovarasu rafyla sa inaugureze el spitalul, fiind el primul pacient!

 16. Inca una din lunga serie ‘Nici o fapta buna nu ramine nepedepsita’, acum cu rafila ca personaj principal.

 17. Rafila, specialistul lu’ Peste prajit! Pardon, unul din specialii guvernului Ciolanu. Adica, inca o „gaura”!

 18. O mizerie de ministru…..nu-i spun om,nu are nimic in comun cu aceasta specie.

 19. Sa speram ca acest spital nu va fi umplut cu medici de-alde Carstoiu care sa faca tot felul de jonglerii financiare cu banii spitalului…

  • cu siguranta va fi, pentru ca „carstoii” au avut grija ca tinerii medici, sa performenze in UE

 20. Nea Rafila și PSD: continuați să dați cu secreții nazale-n fasole, poate se trezește românul și dă cu voi de pământ la alegeri. Țineți-o așa, fraierilor!

 21. o MARE MIZERIE de om acest rafila si reprezinta esenta PSDNLUDMR, dar e bine ca deschide pro…ul gura, ne reaminteste de ce trebuie sa mergem la vot