G4Media.ro

O scrisoare semnată de Charles Dickens, datată în anul 1858, scoasă la…

O scrisoare semnată de Charles Dickens, datată în anul 1858, scoasă la licitație la Londra / Scrisoarea este adresată unui prieten și descrie o întâmplare din timpul unei cine

O scrisoare amicală semnată de Charles Dickens, compusă în timp ce autorul se afla într-un turneu prin Marea Britanie lecturând din povestirea sa „A Christmas Carol”, urmează să fie scoasă la licitaţie pe 15 decembrie de casa Christie’s la Londra, informează miercuri Reuters, citată de Agerpres.

În scrisoarea manuscrisă de patru pagini datată 6 decembrie 1858 şi adresată unui prieten, arhitectul şi parlamentarul Joseph Paxton, Dickens descrie o cină ţinută în onoarea lui, la care Paxton a fost sfătuit să nu participe din motive politice.

„Este cu adevărat o scrisoare splendidă întrucât îi aduce împreună pe Charles Dickens şi un alt mare bărbat victorian al epocii, Sir Joseph Paxton”, a spus Thomas Venning, directorul departamentului de carte din cadrul Christie’s Londra.

„Scrie într-un limbaj mai colorat pentru a-şi exprima frustrarea întrucât lucrurile nu se desfăşuraseră conform planului şi îi face un portret excentric unui antreprenor local care se pare că fusese vinovat pentru încurcătura provocată, un bărbat pe nume Whitten”, a mai spus specialistul casei de licitaţii.

Dickens scrie că luase în considerare să menţioneze absenţa lui Paxton în discursul său. „După ce l-am analizat cu atenţie pe Whitten, maestrul gafelor, am ajuns la concluzia că ar fi mai bine să nu fac asta întrucât am observat că ar face orice pentru a se simţi inconfortabil, chiar şi să găsească o gaură suficient de mare în care să-şi vâre piciorul”.

Scrisoarea ar putea fi adjudecată pentru o sumă cuprinsă între 4.000 şi 6.000 de lire sterline (5.300-8.000 de dolari) în cadrul licitaţiei de cărţi valoroase şi manuscrise programată pentru 15 decembrie.

Venning a mai precizat că şi alte scrisori semnate de Dickens vor fi puse în vânzare pentru sume mai mici, dar „pe aceasta am estimat-o la o valoare mai mare întrucât este deosebit de interesantă”.

„Oferă o atmosferă în ton cu Crăciunul, oferă informaţii despre Dickens aşa cum era ca persoană publică şi ne lasă să întrezărim acea pricepere pentru scris pe care o aştepţi într-adevăr de la Dickens – culoarea şi bucuria specifice unui incident local bizar”.

Sursa foto: Facebook / Charles Dickens Letters Project

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. astazi se face: postare pe feisbuc cu praji` luata de iubi` seara langa plasma` de 50 cu latrina tv in fundal!

    P.S in urma cu aproape un secol Orwell scria despre idiocratizarea societatii, astazi Orwell ar fi ramas uimit!

    • Nu e nimic rau in a avea posibilitatea de a comunica mai rapid/instant.

      Dar da, din pacate unii folosesc orice instrumente pentru a deveni si mai superficiali. Daca Dickens pierdea cateva ore pentru a scrie o scrisoare, noua ne e lene sa scriem doua randuri pe whatsapp fara sa stalcim limba romana. Si nici timp sa analizam ce inseamna asta nu ne mai facem.