
O sabie maură care i-a aparţinut lui Napoleon I va fi scoasă la licitaţie la Londra
O sabie maură pe care împăratul Napoleon Bonaparte a oferit-o unui ofiţer britanic va fi scoasă la licitaţie pe 12 noiembrie la Londra, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Acest obiect de 80 de centimetri, cu lama curbată şi încă foarte ascuţită, este vândut de casa de licitaţii specializată Charles Miller Ltd.
Valoarea iniţială a fost estimată între 30.000 şi 50.000 de lire sterline (între 35.000 şi 59.000 de euro).
Această sabie de luptă este lipsită de decoraţiuni şi pietre preţioase. „Ar fi putut fi o sabie obişnuită dacă nu s-ar fi aflat în proprietatea lui Napoleon”, a declarat pentru AFP Charles Miller.
Se cunosc puţine despre originea sabiei. Forma sa curbată „este tipică săbiilor maure”, a subliniat expertul în opinia căruia arma „probabil a fost smulsă de la un soldat învins şi păstrată drept pradă de război” de către Napoleon.
Manevrând obiectul cu grijă, vânzătorul a indicat o inscripţie discretă pe care se poate citi: „Cadou de la Napoleon Bonaparte pentru James Kearney, 1815”.
Sabia este menţionată şi în testamentul lui Kearney – un ofiţer de marină -, păstrat în arhivele naţionale.
Forţat să abdice la 6 aprilie 1814 şi exilat pe insula Elba, între Italia şi Corsica natală, Napoleon şi-a recucerit tronul un an mai târziu, înainte de a fi învins la Waterloo.
De data aceasta, englezii l-au deportat pe Sfânta Elena, o insulă minusculă din Atlanticul de Sud. Corespondenţa şi proviziile i-au fost asigurate de ambarcaţiuni britanice. În acest context, Napoleon l-a cunoscut pe James Kearney, a cărui fregată era încărcată cu vin pentru el.
Cei doi bărbaţi, care împărtăşeau experienţa războiului, s-au împrietenit şi astfel Napoleon i-a dăruit sabia.
Ea a rămas în posesia aceleiaşi familii timp de mai bine de două secole. Descendenţii lui James Kearney au decis de curând să o vândă.
„Deoarece este vorba despre o piesă destul de standard, probabil că Napoleon nu a simţit nevoia să o păstreze. Şi, în general, este un dar destul de logic pentru un soldat”, a notat Charles Miller.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank