G4Media.ro

O rachetă a companiei Blue Origin, cu şase turişti la bord, va…

Naveta Blue Origin – captură video

O rachetă a companiei Blue Origin, cu şase turişti la bord, va fi lansată duminică / Zborul durează zece minunte până la altitudinea de 100 de kilometri, însă prețul unui bilet nu este cunoscut

Şase turişti vor încerca să ajungă pentru scurt timp în spaţiu la bordul unei rachete construite de Blue Origin, care va fi lansată duminică din Statele Unite, au anunţat marţi reprezentanţii acestei companii americane, informează AFP, citată de Agerpres.

Zborurile realizate de compania Blue Origin în sectorul turismului spaţial durează doar în jur de zece minute, dar le permit pasagerilor să admire curbura Pământului şi să plutească pentru scurtă vreme în condiţii de imponderabilitate în interiorul capsulei.

Blue Origin, o companie înfiinţată de miliardarul Jeff Bezos, a transportat deja 31 de persoane dincolo de Linia Karman, care marchează altitudinea de 100 de kilometri şi care este considerată graniţa cu spaţiul, conform unei convenţii internaţionale.

Publicitate electorală

Mulţi dintre pasagerii companiei americane sunt clienţi bogaţi, însă preţul unui bilet la bordul capsulei spaţiale nu este cunoscut.

Racheta construită de Blue Origin este lansată pe verticală de la o bază din vestul statului Texas, propulsând capsula care se desprinde de lansator în timpul zborului, atinge limita cu spaţiul şi apoi revine pe Terra printr-o coborâre frânată cu ajutorul unor paraşute.

Unul dintre pasagerii zborului de duminică va fi francezul Sylvain Chiron, stabilit în departamentul Savoie, unde a înfiinţat Berăria Mont-Blanc. Pasionat de aviaţie şi de schi, el a studiat în Statele Unite şi în Japonia, potrivit companiei Blue Origin.

Participarea sa la zborul de duminică a fost anunţată încă de la începutul lunii aprilie, însă data de lansare pentru această misiune, denumită NS-25, a fost confirmată abia marţi. Fereastra de lansare se va deschide duminică la ora locală 08:30 (13:30 GMT).

Sylvain Chiron va urca la bordul capsulei alături de alţi cinci pasageri, inclusiv alături de Ed Dwight, născut în 1933 şi care ar fi trebuit să devină primul afro-american ajuns în spaţiu, dar care nu a mai avut în cele din urmă acea oportunitate.

Ceilalţi pasageri ai zborului de duminică vor fi directorul de fonduri de investiţii Mason Angel, antreprenorul Kenneth L. Hess, contabila pensionară Carol Schaller şi pilotul şi aviatorul Gopi Thotakura.

Pentru compania Blue Origin, acesta va fi primul zbor cu echipaj al rachetei sale New Shepard după august 2022.

În luna septembrie a aceluiaşi an, un alt zbor, dar fără echipaj, s-a soldat cu prăbuşirea treptei propulsoare a rachetei. Sistemul de ejectare automată a capsulei – în care se află pasagerii unui zbor cu echipaj – s-a declanşat şi capsula a revenit pe sol, după o coborâre frânată cu ajutorul sistemului său de paraşute.

În urma unei anchete desfăşurate de Administraţia Federală a Aviaţiei din Statele Unite (FAA), compania Blue Origin a operat câteva modificări şi a realizat un alt zbor, tot fără echipaj, în decembrie 2023.

Jeff Bezos a participat el însuşi la primul zbor cu echipaj uman realizat de racheta New Shepard în iulie 2021. De atunci, vehiculul american l-a transportat în spaţiu şi pe actorul care l-a interpretat pe legendarul căpitan Kirk din serialul TV „Star Trek”, William Shatner, care avea în acel moment vârsta de 90 de ani.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Aceasta declaratie mi-a stricat ziua: ” însă prețul unui bilet nu este cunoscut”.