G4Media.ro

O prostituată din România protestează în Germania pentru redeschiderea bordelurilor / Elena…

O prostituată din România protestează în Germania pentru redeschiderea bordelurilor / Elena trimitea bani acasă pentru a-şi sprijini familia, dar acum tatăl ei îi trimite 700 de euro lunar pentru chirie şi mâncare

Prostituatele din Germania au ieşit în stradă pentru a solicita suspendarea interdicţiilor impuse din cauza pandemiei. Multe dintre ele sunt din estul Europei şi nu mai pot trimite bani familiilor, transmite postul de radio Deutsche Welle, citat de Rador.

Elena este din România şi lucrează ca prostituată în Germania. Nu a mai putut lucra în ultimele cinci luni, ceea ce îi îngreunează situaţia, atât financiar cât şi emoţional. „Trebuie să muncesc şi trebuie să câştig bani,” spune ea. „Am o fiică şi trebuie să muncesc pentru a o întreţine.”

Sindicatul German al Furnizorilor de Servicii Sexuale şi Erotice (BeSD) a chemat la proteste în mai multe oraşe germane, după ce autorităţile au sistat activităţile din branşă, chiar la începutul lunii martie. Elena, care lucrează într-un „bordel mare”, în metropola din vestul ţării, la Köln, a fost una din participantele la proteste.

Serviciile sexuale sunt legale în Germania, dar au fost interzise în momentul în care autorităţile au restricţionat activităţile civile şi publice pentru a bloca răspândirea noului coronavirus.

„Chiar îmi place să lucrez în bordel”

Elena a părăsit România în urmă cu doi ani şi jumătate pentru a veni în Germania. A lăsat-o acasă, cu părinţii ei, pe Natalia, fiica ei, care atunci avea doi ani. Ea vrea să câştige bani pentru mama ei, care este grav bolnavă şi să-i ofere o viaţă mai bună fiicei ei, pe care o descrie ca fiind „foarte inteligentă”.

De când a venit în Germania, Elena nu a vizitat-o pe fiica ei decât de trei ori şi îi este foarte dor de micuţă. Dar i-a plăcut să muncească în Germania. „Chiar îmi place să lucrez în bordel,” spune ea zâmbind cu ochii, deasupra unei măşti negre decorate cu oase. Poartă un tricou negru pe care scrie „limitless” (fără limită) şi pe pancarta ei se poate citi „legal, nu ilegal” .

Personalul din bordel dar şi compania „celorlalte fete” sunt motivele pentru care îi place să lucreze acolo. Aproape 65% din totalul celor 400.000 de persoane care lucrează în industria sexului în Germania sunt migranţi, potrivit estimărilor Reţelei Europene pentru Promovarea Drepturilor şi Sănătăţii Migranţilor din Industria Sexului (TAMPEP). Multe dintre aceste migrante sunt femei din ţările mai sărace din estul Europei, din România sau Bulgaria, aşa cum este şi Elena.

Femeile îşi părăsesc ţările de origine, unde au mai puţine şanse de a lucra şi veniturile sunt foarte mici. Potrivit unui sondaj realizat de TAMPEP în 2019, acestea au trimis cea mai mare parte din câştiguri familiilor rămase acasă.
Activitatea în domeniul sexual rămâne „o soluţie practică” pentru femeile migrante care nu vorbesc limba din țara-gazdă şi nici nu au niciun fel de pregătire profesională.

Începând cu luna august, Bavaria a permis din nou practicarea serviciilor sexuale, dar bordelurile trebuie să rămână închise. Şi Berlinul permite din 8 august reluarea activităţii, fără a accepta însă desfăşurarea acesteia în bordeluri.
În restul ţării se menţine interdicţia practicării prostituţiei, deşi cele mai multe restricţii în privinţa centrelor spa, a studiourilor de tatuaje sau a centrelor de masaje au fost anulate.

Se pierd „o grămadă” de bani

De obicei, Elena trimitea bani acasă pentru a-şi sprijini familia, dar de când a început pandemia, a avut mari probleme şi rolurile s-au inversat. Tatăl ei îi trimite acum 700 de euro lunar pentru chirie şi mâncare.

A pierdut „o grămadă” de bani de când nu mai are voie să lucreze, spune ea. „Cheltuiesc între 20 şi 50 de euro săptămânal pe mâncare”, explică tânăra, care adaugă că nu îi mai rămân bani pentru nimic altceva, astfel încât îşi petrece timpul liber în parc. Elena a încercat să lucreze fără acte la o firmă de curăţenie, dar nu a reuşit.

Lipsa cunoştinţelor de limbă este o barieră

Există ajutor financiar pentru angajaţii din sectorul prestărilor de servicii sexuale, în condiţiile în care se poate solicita un ajutor de stat de care beneficiază şi alţi lucrători pe cont propriu. Şi totuşi, Elena nu a reușit să depună cererea, dat fiind că germana vorbită de ea este „prea slabă” pentru a completa formularul.

Luca Stevenson de la Comitetul Internaţional pentru Drepturile Lucrătorilor din Industria Sexului din Europa (ICRSE) a declarat pentru DW că există multe motive pentru care femei precum Elena nu vor să solicite ajutorul financiar oferit de stat. Barierele lingvistice sunt un aspect, dar mai există şi lipsa de încredere faţă de autorităţi a femeilor care vin din state unde prostituţia este ilegală.

Forţate să lucreze ilegal

Aflate în imposibilitatea sau nedorind să primească sprijin de la stat, unele dintre aceste femei continuă să lucreze în ciuda interdicţiilor impuse de pandemie, declară purtătoarea de cuvânt a BeSd, Schulze.

Ele riscă şi merg la locuinţele clienţilor sau în alte locuri ascunse, unde pot fi abuzate sau li se poate refuta plata. Lucrând ilegal, aceste femei nu vor îndrăzni să anunţe poliţia sau să ceară ajutorul de teamă că vor fi ele însele amendate, spune Schulze.

Lipsa unui venit regulat le face pe prostituate să acţioneze riscant, mai explică Schulze. „Acceptă acte sexuale cu mai mulţi parteneri în același timp sau fără prezervativ, expunându-se unui risc mult mai mare.”

Elena nu vrea să lucreze ilegal. Speră să poate reîncepe activitatea în septembrie. Spune că nu ar deranja-o să poarte mască în timpul lucrului, după cum se recomandă și în conceptul de igienă elaborat de BeSD.

Dacă bordelul ei va rămâne închis, atunci Elena va trebui să se mute în altă parte a Germaniei sau într-o ţară învecinată, precum Belgia sau Olanda, unde interdicţiile privind prostituţia au fost anulate.


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Sa vina fata in tara, ca se gaseste un loc si pentru ea prin guvern sau parlament. E plin de prostituati pe acolo.

  • Cred ca mosu-i proxenet altfel nu-mi explic de unde ii trimite 700 euro /luna . Cit despre fiinta inteligenta neaparat sa fie invatata in bransa de mama-sa , trufandalele au mare cautare in nemtia mai ales acum cind este greu de ajuns in thailanda .

 2. Daca poarta masca nu mai poate sa primeasca muie

 3. :))))))))
  Eram convins ca activitatea asta se practica doar din placere.
  M-am inselat, este exact ca in politica, se practica pentru intretinerea propriilor rude, neamuri si apropiati.

 4. Și altceva nu poate presta donșoara? Frumos exemplu pentru fiica ei.Este loc și de munca cinstita in Romania și Germania.

  • Asta m-am intrebat si eu, dar aparent nu stapaneste germana nici cat sa completeze un formular… Foarte trist.

 5. Un subiect demn de concluzionat : Unele au ‘curva’-n sange. E in ADN, n-o scoti de-acolo cu una, cu doua(CRISPR e destul de piperat). Nu stiu de ce nu se legalizeaza si gata … Macar de s-ar f**e si masturbatoarele noastre, ca doar asa solo -i tare trist … Si cate curve are Romania n-are intreaga Europa, nu suntem locul I degeaba la ‘videochat’.

  Legat de banii trimisti, probabil ii da ta-su ce avea deja de la ea si n-a cheltuit … Dintr-o zi de lucru, faci banii aia-n Germania …

  Intr-adevar, aveti dreptate, un exemplu minunat dat fiicei sale … + ca exista munca cinstita, dar niciodata la fel de bine platita si impletita cu placerea … Sa speli vase nu te excita …

 6. Ce mai zic feministele despre dreptul de exprimare libera a propriei vointe? Niciuna, nimic?!
  Trebuie interzis sau dat drumul la blaming si shaming pentru satisfacerea pornirilor autoritariste ale neo marxismului ?

  Unii barbatii care o duc greu financiar se inroleaza pentru a deveni mercenari, adica se antreneaza pentru a ucide profesionist riscandu-si viata pentru altii.
  In ambele cazuri exista un abuz al propriului corp cu riscuri mari dar foarte bine platite.
  Dialectica lipsei de oportunitati : asasini si curve. Dar mai exista a treia categorie, cea mai mare care nu ”discrimineaza” pe genuri, muncile fizice foarte grele si prost platite. Pentru primele doua trebuie sa fii cumva special , sa arati bine si sa ai muschi. Restul oamenilor fara educatie se califica pentru muncile de sclavi, cel mai napastuit grup si cea mai ilegala categorie . Ea trebuie luata la puricat la fel de dur ca traficul de persoane si pedepsite cu o duritate grozava.

 7. S-a deschis un cont de donatii pentru familia nevoiasa . Cine are suflet este rugat sa ajute cu cat poate . Oamenii au fost despartiti de pandemie si criza , iar veniturile au scazut substantial. Nu ii lasati asa !! Orice leu , sfat sau gand bun , poate sa conteze. DONEAZA ACUM ! ( donatie minima 100Euro)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.