G4Media.ro

O pictură rară de Monet expusă la Paris, înainte de a fi…

Sursa foto: Sothebys.com

O pictură rară de Monet expusă la Paris, înainte de a fi scoasă la licitaţie în New York

O pictură rară a lui Claude Monet, intitulată „Le moulin de Limetz” şi estimată între 18 şi 25 de milioane de dolari, va fi expusă la Paris de vineri până luni, înainte de a fi scoasă la licitaţie la jumătatea lunii mai la New York, la Christie’s, a anunţat miercuri casa de licitaţii, transmite News.ro.

Tabloul, pictat în 1888, înfăţişează o moară din Limetz, în apropiere de Giverny, în Normandia (vestul Franţei), unde Monet a pictat celebrii săi nuferi, cu un mal de râu şi ramuri de copaci reflectate în apă în prim-plan.

„Există doar două vederi şi două picturi ale acestei mori în momente diferite ale zilei”, a explicat pentru AFP Antoine Lebouteiller, şeful departamentului de Impresionişti şi Moderni de la Christie’s Franţa.

Cel de-al doilea tablou a fost vândut la Sotheby’s în noiembrie pentru 25 de milioane de dolari şi se află la Muzeul Barberini din Potsdam, în Germania, a adăugat el.

„Aceste lucrări au pregătit terenul pentru seriile Catedralei din Rouen şi a căpiţelor de fân pe care Monet avea să le înceapă în 1890”, a adăugat el.

Achiziţionat în 1891 de galeria pariziană Durand-Ruel, tabloul, care urma să fie scos la licitaţie la New York, a fost vândut unui dealer privat în 1902, iar apoi a fost răscumpărat de la urmaşii săi de către filiala americană a aceleiaşi galerii specializate în impresionism în 1936.

Apoi a fost vândut unei familii pe nume Atha, care a donat două treimi din el Muzeului Nelson-Atkins din Kansas City, SUA, în 1986. Cei doi proprietari o vând acum, în special în vederea unor viitoare achiziţii pentru muzeu, potrivit specialistului.

Vânzarea va avea loc în contextul în care mişcarea impresionistă îşi marchează 150 de ani, cu evenimente în toată Franţa, iar Claude Monet (1840-1926) „continuă să eclipseze toţi omologii săi cu o cerere tot mai mare”, potrivit lui Lebouteiller.

În ultimii cinci ani, „şapte dintre cele mai mari zece rezultate ale licitaţiilor internaţionale de artă, indiferent de perioadă şi tehnică, i-au revenit lui”, a detaliat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...