G4Media.ro

O misterioasă structură subterană în formă de „L”, descoperită în apropierea piramidelor…

Sursa foto: Unsplash / Dario Morandotti

O misterioasă structură subterană în formă de „L”, descoperită în apropierea piramidelor din Giza

O echipă de arheologi niponi a identificat o misterioasă structură subterană în forma literei „L”, aflată în necropola de vest din Giza, conform unui studiu publicat în ediţia din 5 mai a jurnalului Archaeological Prospection, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

Necropola de vest din Giza conţine morminte ale membrilor familiilor regale şi ale dregătorilor de rang înalt, conform studiului. Multe dintre aceste morminte au la suprafaţă pietre rectangulare sau structuri construite din cărămizi de lut uscate la soare, cu acoperişuri plate, cunoscute drept „mastabas”.

În mijlocul necropolei există o zonă în care nu au fost găsite structuri supraterane. Pentru a căuta eventuale vestigii în această zonă, echipa de arheologi a folosit o tehnologie denumită tomografie cu rezistivitate electrică (ERT), prin care curenţi electrici sunt descărcaţi în sol şi este măsurată rezistenţa pentru a detecta vestigii. De asemenea, arheologii au folosit un radar de penetrare a solului (GPR), care funcţionează trimiţând unde radar în sol, cartografiind eventualele structuri subterane.

Prin aceste mijloace echipa a identificat o anomalie la aproximativ 2 metri adâncime. Această anomalie pare să fie o structură de forma literei „L” ce măsoară cel puţin 10 metri lungime. Din analiza datelor, structura de forma literei „L” pare să fi fost umplută cu nisip după ce a fost construită, conform studiului.

Structura mai adâncă este „o anomalie foarte rezistivă”, conform datelor, ceea ce înseamnă că ar putea fi constituită dintr-un amestec de nisip şi pietriş sau poate că este un gol de aer”, conform echipei de arheologi.

Săpăturile pentru a determina ce este această structură sunt în prezent în desfăşurare, conform coordonatorului acestui studiu, profesorul Motoyuki Sato de la Universitatea Tohoku din Japonia. Sato a precizat într-un e-mail pentru Live Science că este încrezător că această structură nu este un fenomen natural pentru că „forma sa este prea exactă”.

Peter Der Manuelian, profesor de egiptologie la Universitatea Harvard, care nu a participat la studiu, a remarcat pentru Live Science că această descoperire a fost făcută „într-o zonă interesantă care nu a fost explorată din cauza absenţei superstructurilor supraterane”. La Giza există „capele” pentru ofrande în forma literei „L”, dar acestea sunt la suprafaţă. „Nu sunt sigur încă ce reprezintă această anomalie, dar cu siguranţă că merită explorată”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...