G4Media.ro

O instanță administrativă din Turcia a validat retragerea țării din „Convenția de…

sursa foto: Pixabay/ Şinasi Müldür

O instanță administrativă din Turcia a validat retragerea țării din „Convenția de la Istanbul”, un tratat european al cărui scop este combaterea violenţei împotriva femeilor

Cea mai înaltă instanţă administrativă a Turciei, Danistay, a decis luni că decizia acestei ţări de a se retrage din ”Convenţia de la Istanbul”, un tratat european al cărui scop declarat este combaterea violenţei împotriva femeilor, dar căruia Turcia şi state est-europene îi reproşează că încurajează ideologia de gen şi activismul LGBT, este conformă dreptului turc, transmite agenţia EFE, citată de Agerpres.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a hotărât în primăvara anului 2021 retragerea ţării sale din Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice (cunoscută şi sub numele de Convenţia de la Istanbul), estimând că aceasta este contrară conceptului tradiţional al familiei.

”Nimeni nu are dreptul să ne impună în ce clase de gen ne împărţim oamenii şi cum să determinăm relaţiile între ei”, a atenţionat preşedintele Erdogan.

Guvernul de la Ankara a argumentat la rândul său că această convenţie ”a fost sechestrată de un grup care încearcă să normalizeze homosexualitatea”, referindu-se la activiştii care invocă acest tratat pentru a cere mai multe măsuri de protejare a comunităţii LGBT.

Decretul prezidenţial emis de Erdogan în martie 2021 pentru retragerea Turciei din convenţie a fost atacat în justiţie de grupuri din rândul opoziţiei. Însă hotărârea de luni a Danistay validează definitiv acest decret.

Dar preşedintele turc a promis că retragerea Turciei din acest tratat nu va avea nicio influenţă negativă asupra măsurilor de combaterea a violenţei împotriva femeilor, promiţând chiar că va înăspri legislaţia în acest sens, prin stabilirea ca circumstanţe agravante a ameninţărilor şi agresiunilor împotriva soţiilor sau fostelor soţii.

Atât în UE cât şi în SUA organizaţii pentru drepturile omului au condamnat decizia Turciei de a se retrage din Convenţia de Istanbul.

Şase state central şi est-europene membre ale UE nu au ratificat această convenţie, respectiv Bulgaria, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Letonia şi Lituania, în timp ce Polonia doreşte să se retragă din ea, considerând că ea încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex şi acceptarea unui al treilea gen.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Femelele sclave tucice vor vota iar cu Erdogan cel ce le-a tarat in sclavei si le-a deckarat fiinte unane inferioare si fara discernamat. Ca animalele oile fara cap.

 2. Hmmmm, oare de ce nu ma mira ce decid instantele turcesti?

 3. Tratatul este despre lgbt, nu duceți lumea în eroare!

 4. Scopul declarat al conventiei este combatera violentei impotriva femeilor…. Scopul real era introducerea ideologiei de gen prin folosirea in cadrul conventiei a limbajului woke consacrat deja in unele tari vestice

  • Care „unele tari vestice”? TOATE tarile vestice (democratii consolidate) au oferit drepturi extinse minoritatilor sexuale. Inclusiv cele conduse de partide de dreapta. Nici macar lui Trump nu i-a dat prin cap sa atenteze la drepturile castigate de persoanele lgbt. Doar in tarile unde oamenii nu au cultura democratica, sunt lipsiti de toleranta, nu au depasit obscurantismul religios, doar acolo inca mai gasim oameni ca voi in numar mare.

 5. Mie îmi place sum sună: Turcia s-a retras din Convenția de la Istanbul :))
  Dacă citiți articolul, veți vedea ce motive invocă. În 2023, când speram că omenirea va fi super evoluată, noi ne certăm pe al treilea sex și tot felul de invenții cu care bagă unii bățul prin gard. Cred că n-a existat în istoria omenirii motiv mai ridicol de conflicte decât: bărbați care vor să fie femei, femei care se cred bărbați și invers; unii care îi urăsc, alții care mărșăluiesc cu ei pe străzi. Film absurd.

 6. citeodata turcii fac ce trebuie sa faca; i-au aratat catelei aleia unde ii este locul.

 7. Aici cad de acord credinciosii crestini si musulmani: dreptul divin al barbatilor de a-si bate femeia.