G4Media.ro

O inițiativă UDMR care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea…

O inițiativă UDMR care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea ordinii publice a fost adoptată tacit de Senat

O inițiativă legislativă a UDMR care prevede înființarea de unități de voluntari pentru asigurarea ordinii publice a fost adoptată tacit pe 25 martie de către Senat.

Proiectul, inițiat de deputatul maghiar de Bihor, Szabó Ödön, și semnat de alți 16 deputați UDMR, vizează modificarea a două acte normative:

 • Legea nr.333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor
 • şi Legea nr.78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România

Practic, maghiarii propun ca printre formele de pază prevăzute de lege (paza cu efective de jandarmi, paza cu polițiști locali și paza proprie, paza în mediul rural, paza și protecția prin societăți specializate) să fie introdusă și paza locală / comunală, aceasta putând fi asigurată cu unități de voluntari.

Principalele argumente în sprijinul inițiativei legislative: 

 • Având în vedere că la nivelul anumitor județe, numărul polițiștilor este destul de scăzut, este necesară înființarea pazei civile comunale / locale pentru activitățile specifice care le sunt atribuite prin actul de înființare adoptat de consiliul local în subordinea căruia își desfășoară activitatea
 • Persoanele care fac parti din paza civilă comunală / locală vor colabora îndeaproape cu poliția română sau locală, vor executa activități de pază, putând informa, sesiza autoritățile competente respectiv ajuta intervenția poliției, fără a lua însă măsuri, care sunt exclusiv de competența autorităților
 • Activitatea desfășurată de către acești voluntari aduce un suport în plus locuitorilor localităților în cadrul cărora își desfășoară activitatea contribuind la menținerea siguranței cetățenilor

Inițiativa UDMR a primit avize și rapoarte negative de la comisiile parlamentare de resort precum și de la Consiliul Legislativ, dar, deoarece nu a fost dezbătută în plenul Senatului în timp utile, a fost adoptată tacit și a fost transmisă Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Citește integral: 

Foto: Deputatul UDMR de Bihor, Szabó Ödön, inițiatorul legii / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

24 comentarii

 1. Trupe de paramilitari în Secuime?

  • Exista de mult timp si sunt foarte active. Finantate de Moscova via Orban. Acum probabil ca vor intra in legalitate si probabil vor fi si platiti din banii contribuabililor.

  • Cam asta pare sa fie intentia – organizatii paramilitare finantate din Ungaria.

   Ar fi totusi o mica problema constitutionala:
   ARTICOLUL 118 : „(4) Organizarea de activităţi militare sau paramilitare în afara unei autorităţi statale este interzisă.”
   Desigur, #ciumarosie ar putea trece cu vederea acest mic impediment pentru cateva voturi in plus. Sa speram ca pica la CCR.

  • tradiceanu nu se dezminte, dupa ce a girat renuntarea la averea GOJDU si a pus bete in roti la legea gazelor.

   pnl + usr ar trebui sa bata toba cu asta in campania electorala, dar nu o vor face

   de ce ?

   pt ca SI ei au nevoie de udmr si nu vor sa ii supere

  • „Încă un pas s-a făcut spre iugoslavizarea şi libanizarea României.

   „Un proiect de lege semnat de 17 parlamentari UDMR a trecut de Senat prin “adoptare tacită” pe 25.03.2019, pentru că nu a fost dezbătut în plenul Senatului “în timp util”.

   Adică preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu a tras de timp, pentru a promova prin “adoptare tacită” un proiect de lege care primise numeroase rapoarte negative de la comisiile parlamentare şi de la Consiliul Legislativ.

   „UDMR vrea să fie introdusă paza locală asigurată din unităţi de voluntari, în afara celei prezăzute de lege deja existente, adică jandarmi, polițiști locali ş.a.”

   „Aceste unităţi de pază alcătuite din voluntar se vor înfiinţa prin decizia consiliului local.”

   „De fapt UDMR vrea să legifereze paramilitarii unguri.”

   „De mai mulţi ani în Transilvania se organizează tabere de paramilitari cu instructori din Ungaria.”

   „Este vorba de organizaţii gen Garda Maghiară (Magyar Garda), Plutonul Secuiesc şi Frontul Naţional Maghiar (Magyar Nemzeti Arcvonal – MNA). Mai sunt HVIM – Mişcarea de Tineret 64 comitate (câte avea “Ungaria Mare” n.n.) şi altele.”

   „acestea se antrenează prin munţi şi păduri, de exemplu la Joseni, judeţul Harghita, dar învaţă şi tactici de luptă urbană.”

   „Prin proiectul de lege al UDMR se urmăreşte legiferarea acestora.”

   „Paramilitarii vor putea acţiona sub acoperirea de “voluntari” care asigură paza localităţii. Se vor putea antrena în linişte, fără ca autorităţile române să mai poată să-i deranjeze. Vor putea fi finanţaţi de la bugetul local şi probabil vor putea avea acces şi la arme.”

   „Aşa a început şi în Liban şi în fosta Iugoslavie. În Liban, în preajma izbucnirii războiului civil din 1975, fiecare partid avea miliţia sa înarmată. Numai că partidele libaneze erau constituite pe criteria entice şi confesionale, cum este la noi UDMR. De exemplu Partidul Progresist era de fapt al sectei Druze, AMAL erau şiiţii, Falangele Libaneze erau catolicii maroniţi. A fost nevoie doar de o scânteie pentru a se declanşa războiul civil.”

   https://www.nicoletaploscaru.ro/libanizarea-romaniei-psd-alde-legifereaza-paramilitarii-unguri-in-transilvania/

 2. am si eu o initiativa; sa facem niste grupuri de paza a tarii impotriva bozgorilor. merge?

  • Este o nebunie. Cum sa legalizezi infiintarea unor grupuri paramilitare etnice. Daca-i inarmezi pe astia o sa se repete grozaviile de la Ip, Traznea etc. Dar ce-i pasa lui Dragnea. El va sta la plaja in Brazilia, impreuna cu tiitoare sa in timp ce romanii vor fi maceleriti, li se vor taia limbile, li se vor scoate intestinele in timp ce ei traiesc si vor fi arsi de vii. Al doilea razboi mondial ne-a arata clar la ce se pot preta ungurii.

 3. Mă întreb cu îngrijorare daca în Parlamentul României mai sunt români sau numai tembeli și indolenți lipsiți de orice responsabilitate .De ce sa nu le dăm și arme că tot se aduna ungurași in tabere de antrenament

 4. „Având în vedere că la nivelul anumitor județe, numărul polițiștilor este destul de scăzut, este necesară înființarea pazei civile comunale / locale pentru activitățile specifice care le sunt atribuite prin actul de înființare adoptat de consiliul local în subordinea căruia își desfășoară activitatea”
  Se pleaca de la premisele nivelului de infractionalitate, unguras BOU. Faptul ca sunt putini politisti, poate fi o consecinta, nu o problema, unguras IDIOT.
  Cand dai o lege pleci de la nevoia de baza, de la cauza, unguras JEGOS.
  PS: puteti lua politisti de pe Valea Prahovei, de la circulatie. NU, Nu aia care lipsesc cu desavarsire de la fluidizarea traficului, ci aia care stau la ciupeala cand in sfarsit conduci cu 80-90k/h dupa 2 ore de capiat in trafic

  • Nu avem polițai ?Da Poliția Locală pentru ce ia salariu ,sporuri și normă de hrană.Pe stat degeaba.

 5. Adicătelea daca vine politia sa dea jos steagul secuiesc abordat in orasele cu populatie majoritar maghiara, o sa se trezeasca cu o unitate-constituita legal- de voluntari maghiari care va asigura ea ordinea, asa cum stie mai bine. Nici nu vreau sa ma gandesc la urmari.

 6. Este o initiativa tembela si nu trebuie sa se aprobe asa ceva. In Polonia, prin exact acelasi tip de lege, s-au umplut de organizatii paramilitare, o aiureala, care duce la extremizarea populatiei, pe ideea ca daca e voluntariat maghiar de paza, de ce nu si romanesc, si-asa mai departe.

 7. Sa inteleg ca vom avea un cadru legal pentru ca niste batausi sa aiba dreptul sa sparga capetele.
  O organizatie paramilitara asemeni camasilor verzi sau bej?

  Chiar nimeni nu mai citeste istorie? La fel a fost si in Germania in 35.

  Atunci e normal ca vedem in reprezentantii guvernului sau mai recent D-ul Caramitru folosind cuvantul holocaust sau genocid in contexte total deplasate si periculoase. Suntem niste atrofiati intelectuali preocupati doar de bunastarea noastra imediata.
  De indata ce va lovi saracia din nou, sa vezi atunci comportament extremist.

  Din nou, CITITI ISTORIE, am mai fost pe drumul asta, nu stati pasivi pentru ca curand va fi prea tarziu.

 8. O bună inițiativă. În felul acesta se va veghea intr-o mai bună măsură la respectarea legilor. Infracțiunile vor scădea, cetățeanul va fi mai sigur, mai protejat.

 9. ca ungurii au „pacate” nu neaga nimeni, dar orice ungur din Romania dupa ce citeste 4, 5 articole scrise de redactorii g4media si mai ales comentariile (moderate, deci asumate intr-un fel de g4media), poate sa traga o singura concluzie: g4media incita, in cel mai perfid mod, impotriva maghiarilor.

  • Cu ce spuneai ca te ocupi??

  • Tu esti prost la cap? Sti ce-s alea grupari paramilitare mai handicapatule?

  • Auzi Dobre, stii de ce s-a facut laserul la Magurele si de ce si-a luat Marian Godina o alpaca??? Laserul a fost facut, de fapt, de Viktor Orban ca sa decup(l)eze Tinutul Secuiesc de Romania, iar Marian Godina, care este agentul infiltrat al ungurilor, va veni cu alpaca sa-l duca in Ungaria. La asta lucram acum.

  • Levente, te rog, nu ne baga pe toti maghiarii in acceasi oala! Eu ma inteleg bine si cu vecinii romani, si cu vecinii maghiari, si nici unul nu spune ca e incitat perfid contra celuilalt. Nu veni tu acum, cu povesti de adormit oammenii in varsta!
   Organizatii particulare de asigurat linistea pe strada sunt doar bande de huligani, de data asta acoperite legal! Singurii care au voie sa impuna legea pe strada sunt doar politistii, nu golani ce fumeaza pe la colt de strada si cer taxe de protectie!

  • Este stupid cum se pot inflama unii. Da, si proiectul a fost initiat de un grup de deputati UDMR, si ce? de unde pana unde vorbim de organizatii paramilitare?!! si apoi, pe dealta parte mai bine am desfiinta politia locala(oricum e degeaba) si am face niste organizatii cetatenesti, si asa pensionarii nu au ce face, si lucreaza si pe gratis :)) . Si gata problema. plus ca rata criminalitatii va scadea la „cote istorice” .

 10. chestia asta e neconstitutionala, ce putere vor avea acesti voluntari ? puterea penalului
  Tariceanu care ia imputernicit ? inteleg cind un politist isi face datoria dar gruparile astea paramilitare etnice vor sa fie asemenea gruparilor paramilitare kazace care au fost instituite ilegal in rusia in timpul campionatului de fotbal. asta o fost o tranzactie opaca facuta intre tariceanu si udmr. daca scapam de coruptii nostri din psd alde atunci udmr nu va avea ce tranzictiona

 11. Mai bine se alătura UDMR la lupta anticorupţie dusă de opoziţie, nu să sprijine jocul Dragnea-Tăriceanu cu legile justiţiei.

 12. Din pacate master planul exista si se numeste Declaratia de la Budapesta al carui scop, spus clar in text este de a sprijini dorintele ungariei in a devebi un pol de dezvoltare in detrimentul celorlalte state central estice. Asta se vede clar in fapte:Ungaria primește cele mai mari fonduri europene (per cap/locuitor) din UE mult mai multe decat Polonia Cehia, ca sa nu mai vorbim de Romania, asta in ciuda incompetenței de management a guvernelor ungare , li se da pe tava proie de infrastructură imense „”la cheie”” in timp ce noua ni se fura gazul pentru a asigura specula cu gaze austro-ungara etc etc. Scopul nu e atat sa alipească Transilvania de Ungaeia cat sa creeze un climat artificialde tensiune etnică, de multe ori falsa. In plus se lucrează si la eliminarea etniei secuilor si contopirea lor la maghiari

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.