G4Media.ro

O campanie europeană care sărbătorește „bucuria” și „libertatea” de a purta vălul…

O campanie europeană care sărbătorește „bucuria” și „libertatea” de a purta vălul islamic a fost anulată după obiecții vehemente din partea Franței

O campanie europeană care sărbătorește „bucuria” și „libertatea” de a purta vălul islamic a fost anulată după obiecții vehemente din partea Franței. Guvernul francez a denunțat campania Consiliului Europei ca fiind profund inacceptabilă, politicienii de stânga au criticat-o, iar candidații de dreapta la președinție au denunțat-o drept propagandă islamistă.

Divizia antidiscriminare a Consiliului Europei, care a lansat campania de promovare a diversității, și-a retras conținutul de pe rețelele de socializare, spunând că „se va gândi la o prezentare mai bună a acestui proiect”.

Secretarul general al Consiliului, Marija Pejcinovic Buric, a spus că mesajele postate despre hijab – vălul islamic, „reflectau declarațiile făcute individual de participanții la unul dintre atelierele de lucru ale proiectului și nu reprezintă poziția Consiliului Europei”.

Consiliul Europei a prezentat tinere femei cu capul acoperit alături de sloganul „Aduceți bucurie și acceptați hijab-urile”, „Frumusețea este în diversitate, așa cum libertatea este în hijab” și „Vălul meu, alegerea mea”. Uniunea Europeană a cofinanțat campania.

În Franța, unde islamul și tradițiile sale au fost o problemă explozivă timp de multe decenii, campania a provocat neîncredere și proteste în rândul clasei politice. Sarah El Haïry, ministrul tineretului, a declarat că Franța a dezaprobat campania deoarece „încuraja purtarea hijab-ului”. Guvernul “și-a exprimat dezaprobarea extrem de puternică, care a dus la retragerea acestei campanii”, a spus ea.

Campania Consiliului Europei a avut loc pe fondul campaniei electorale neoficiale timpurii în vederea alegerilor prezidențiale de anul viitor în care președintele centrist Emmanuel Macron, deși nu și-a declarat încă intenția de a intra în competiție, este dat pe primul loc în sondaje cu circa un sfert din intențiile de vot exprimate.

Sondajele arată că majoritatea voturilor, pe lângă cele ale lui Macron, vor merge către candidații de dreapta și naționaliști, iar această campanie le-a ridicat o minge la fileu.

Michel Barnier, candidat conservator moderat la învestitura din partea principalului partid de centru dreapta Les Republicains (LR), a declarat că hijab-ul este opusul unui instrument de libertate. „Mi-aș fi dorit ca oamenii responsabili pentru această campanie proastă să meargă și să întrebe… femeile din Kabul care luptă să nu poarte acest văl”, a spus el.

Valérie Pécresse, o altă candidată la învestitura LR, președinta consiliului regiunii pariziene, a spus că vălul nu este „un simbol al libertății, ci al supunerii”.

Éric Zemmour, polemistul de extrema dreaptă care nu și-a anunțat încă intenția de a candida, a numit campania „publicitate jihadistă” și a adăugat: „Islamul este inamicul libertății. Această campanie este inamicul adevărului.”

Marine Le Pen, lidera Reunirii Naționale, care și-a sporit criticile la adresa islamului pentru a rivaliza cu discursul mai virulent al lui Zemmour, a numit campania „revoltătoare și indecentă atunci când milioane de femei luptă cu curaj pentru a scăpa de această aservire”.

Le Pen și Zemmour sunt arătați de sondaje la luptă pentru locul 2 după Macron, care ar permite accederea în al doilea tur de scrutin al prezidențialelor.

S-au ridicat voci și în opoziția de stânga, care consideră vălul o negare a egalității. Laurence Rossignol, un senator al Partidului Socialist care a ocupat funcția de ministru al drepturilor femeii sub președintele Francois Hollande (2012 – 2017), a declarat: „Un lucru este să ne amintim că femeile sunt libere să poarte hijab. A spune că libertatea este în hijab este altceva.”

Conform tradiției franceze a laicității statului, acoperirea capului cu semnificație religioasă este interzisă în școlile de stat și de către femeile angajate în serviciile publice. Acoperirea completă a feței este ilegală în spațiile publice, iar “burkini”, sau costumele de baie în stil musulman, sunt interzise în unele piscine și plaje municipale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Astia sunt nebuni??? As vrea sa vad o astfel de inititativa in lumea islamica :)))))

  Dati apa la moara rasismului si starniti antipatii inutil. Amestecul asta forta o sa bubuie, este doar o chestiune de timp. Vedeti ultimele evenimente din Bosnia

 2. Jihadiștilor de a împușca lumea la bataclan, de a intra cu camionul in mulțime la nisa, de a se arunca in aer in metroul din Madrid, de a decapita preoți in biserici și de a împușca ziaristi. Pai nu iubim diversitatea jihadistă?

  • Ye, bine zis
   Bucuria și libertatea – începând cu copiii – de a ține Quranu’ într-o mână și Kalashnikov în cealaltă

 3. Nu cumva a Turciei? Noroc ca s a opus Franta.

 4. Francezii astia oameni rai sa se opuna promovarii hijab-ului traditional european😈

 5. Asta cu „libertatea este în hijab” zici ca e direct din Hitler, parafrazare la „Arbeit macht frei” 😄😄😄

  Chiar si interpretarea soft, cu libertatea de a purta jihab, este sarcastica: libertatea femeii lipsita de libertati din Islam.

  Care-i aia/ala care a tocat bani publici ca sa scoata asa o campanie pe care a umplut-o in halul asta de maioneza?! 🤦

 6. Cand valul islamic va fi purtat de buna voie si nu pentru ca esti obligat de o religie din negurile timpului, atunci da, liber la spoturi publicitare.
  Pana atunci rusine promotorilor..

 7. un pas „nevinovat „spre islam cu „bucurie si libertate” ,
  chestia e ca unele „cconspiratii ” spun ca viitorul Europei il reprezinta islamul

 8. Bismillah, trăiască_Califatul Eurabiei! 😀
  Când vă ziceam că toți demenții Europei s-au adunat la UE…

  • Consiliul Europei, nu este Uniunea Europeana. Initiativa i a apartinut Turciei.
   Din Consiliul Europei fac parte totate statele din Europa. Toate, plus Turcia si Rusia.

   Greu, cu cei fara minte, greu 🙁

  • cand ne ziceai asta mai exact? ca daca era adevarat nu mai postai tu acum linistit pe net. ci erai fugarit si fara net, iti garantez.