G4Media.ro

O asociație de procurori solicită procurorului general redeschiderea dosarului Adinei Florea

O asociație de procurori solicită procurorului general redeschiderea dosarului Adinei Florea

Asociația Mișcarea de Apărare a Statutului Procurorilor (AMASP) cere public procurorului general să verifice legalitatea deciziei de clasare emise de Secția specială în cazul procuroarei Adina Florea, potrivit unui comunicat al AMASP.

E vorba de dosarul protocolului clasificat SRI-Parchet sustras de la Parchetul Curții de apel Constanța. Asociația cere redeschiderea dosarului în condițiile în care sunt pronunțate decizii contradictorii în acest caz.

Față de grefiera care a recunoscut că a sustras protocolul, la cererea Adinei Florea, s-a emis decizia de renunțare a urmăririi penale, după ce s-a constat că fapta penală a existat, dar a fost de gravitate redusă, în schimb, față de procuroarea Adina Florea, un magistrat de la Secția specială a emis soluția de clasare pe motiv că fapta nu există.

În acest caz, DIICOT a emis decizie de renunțare a urmăririi penale și față de Darius Vâlcov, fostul consilier al premierului care a publicat pe Facebook documentul clasificat sustras de la Parchetul Curții de Apel Constanța.

Vezi mai jos comunicatul AMASP:

”În luna aprilie 2020, în cadrul raportului de activitate al Ministerului Public, a fost prezentată activitatea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (S.I.I.J.) constatându-se, în sinteză, că pe parcursul anului 2019 procurorii din cadrul SIIJ au soluționat 417 dosare, în 2 cauze, privind 3 inculpați, dispunându-se trimiterea în judecată iar în 415 cauze dispunându-se soluții de clasare.

Deși de la înființare și până în prezent, instanțele de judecată nu au dispus nicio soluție de condamnare, nici măcar nedefinitivă, în dosarele soluționate de procurorii SIIJ, fapt care constituie un argument în sensul desființării acestei structuri, atrage atenția în mod deosebit soluția din data de 15 mai 2019, prin care s-a dispus clasarea cauzei față de procurorul șef adjunct al SIIJ, la acel moment, Adina Florea, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu, în temeiul art.16 lit. a) C. proc. pen.(fapta nu există în materialitatea ei).

Soluția de clasare a vizat sustragerea din sediul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a unui document clasificat secret de stat (protocolul din 2016 încheiat între PICCJ și SRI), document care apoi ar fi fost divulgat opiniei publice de Darius Vâlcov.

Raportat la această situație de fapt, amintim că față de numita N. I., grefier în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța, s-a dispus la data de 16.10.2018 de către PICCJ – S.U.P.C. soluția renunțării la urmărire penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de neglijență în păstrarea informațiilor, faptă prevăzută de art. 305 alin. (2) C. pen., constând în aceea că, în calitatea sa de prim-grefier în cadrul unității de parchet mai sus amintite, desemnată cu gestionarea documentelor clasificate, prin modul de manipulare a copiei protocolului încheiat în 08.12.2016 între PÎCCJ și SRI și transmis și înregistrat la PCA Constanta, respectiv deținerea lui în afara zonei de securitate și efectuarea unei copii de pe acesta, la solicitarea procurorului Adina Florea (procuror general adjunct al acestei unități de parchet ), prin aplicarea unui post it pe ștampila și numărul de înregistrare ale protocolului, în scopul neidentificării unității de parchet deținătoare a copiei nr. 72, a prilejuit altei persoane să-l dețină și ulterior să-l publice la data de 23.08.2018 pe Facebook.

Soluția de renunțare la urmărirea penală a fost confirmată prin încheierea Judecătoriei Constanța din 12.12.2018, care a reținut existența elementelor constitutive ale infracțiunii, însă a arătat că fapta prezintă un grad de pericol social redus, prin raportare la împrejurările concrete de săvârșire a faptei și de scopul urmărit, în sensul că suspecta a efectuat o copie de pe un document clasificat la solicitarea unei alte persoane în raport cu care se afla în poziție de subordonare.

Într-un alt articol de presă, în care este citată o parte a cererii procurorului general al PICCJ de la acel moment de redeschidere a verificărilor în materie disciplinară față de doamna procuror Adina Florea, se stipulează că un procuror și doi grefieri din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța ar fi dat declarații în sensul că Adina Florea a fost cea care a fotocopiat documentul clasificat, care a ajuns apoi la Darius Vâlcov, condamnat în primă instanță de ICCJ pentru fapte de corupție.

În acest context, atât timp cât o instanță de judecată a reținut cu caracter definitiv faptul că grefierul N. I. a săvârșit o infracțiune, la solicitarea expresă a procurorului Adina Florea, iar S.I.I.J a pronunțat o soluție de clasare, reținând faptul că procurorul Adina Florea nu a săvârșit în materialitatea ei vreo faptă penală în legătură cu aceleași împrejurări, se constată o contradicție flagrantă între cele două soluții (cea de renunțare la urmărirea penală dispusă de PICCJ si confirmată de instanță, respectiv cea de clasare dispusă de S.I.I.J.), fiind practic ireconciliabile.
Din aceste considerente, în vederea respectării principiului aflării adevărului, având în vedere și interesul public manifestat în legătură cu acest subiect, solicitam public Procurorului General al P.I.C.C.J., în calitatea sa de procuror ierarhic superior, să verifice din oficiu legalitatea și temeinicia soluției de clasare mai sus amintită, dispusă de SIIJ la data de 15 mai 2019, iar în cazul în care va aprecia că aceasta este nelegală, să dispună infirmarea soluției și redeschiderea urmăririi penale conform art. 335 C. proc. pen.

Apreciem că această verificare a soluției se impune cu atât mai mult cu cât doamna procuror Adina Florea s-a înscris în cursul lunii februarie la concursul pentru ocuparea unor posturi de execuție în cadrul Inspecției Judiciare, or calitatea de inspector judiciar este incompatibilă cu existența oricăror suspiciuni care ar plana asupra carierei profesionale și integrității sale”, este comunicatul AMASP.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

20 comentarii

 1. Acuma se va vedea ce agenda are Scutea. Este momentul sa ne arate daca este alaturi de oamenii cinstiti sau este complice cu practicile infractorilor. Este un test decisiv.

  • Alin Ionescu… Articole impartiale si intalniri secrete ,, cica petreceri”.
   O portavoce!

  • cine te impiedica sa scrii propriile articole?

  • Conflict de interese cat Casa Poporuui: SIIJ a primit de la puradelu’ cel bubos, rudotel toader, competenta sa decida daca sefa ei adjuncta, adina cea urata, este nevinovata in speta cu sustragerea dosarului de la parchetul Constanta.
   Dar nu ne mira fiindca mizeria asta rimeaza cu alta mare mare porcarie comisa de psd, cea in care valerus si haita sa penala din ccr nu vor putea fi trasi la raspundere orice infractiuni ar comite decat daca procurorii obtin aprobarea ……. din partea majoritatii membrilor ccr, adica chiar de la faptasi.
   Si astfel se implineste zicala : „o mana spala pe alta”, dar obrazul lor tot murdar ramane

 2. Mai bine doamna si-ar lua un telefon mai performant pe cel vechi o asculta israelienii :))

 3. Poate se lamuresc si procurorii ca Scutea i-a tras pe sfoara. Le-a fost plantata in organizatie si apoi i s-a dat o misiune noua. V-ati luat tzeapa!

 4. Fraierilor, voi inca nu ati realizat ca SIIJ este un instrument care a fost deja imbratisat de noua oranduire? Iar Scutea doar follow the orders. Va luati de cine nu trebuie.

 5. Ciorba reincalzita,pe cine mai intereseaza.

  • Mie imi place și la o adică o mănânc și rece.
   PS. Ați avut noroc pe moment cu virusache, că a acaparat agenda publică, dar pe măsură ce ne vom obișnui să conviețuim alături de SarsCov2 veți vedea că-l vom pune chiar la treabă. Spre exemplu: gardienii din puscării vor avea tot timpul la ei spray-uri cu Covid și cine nu curăță cum trebuie la bujii si la injectoare,… hop… îsi va și lua un jet in mustață ! Oops…, iar am uitat că si-a ras-o..!

  • pe oamenii cinstiti intereseaza. stim, nu te numeri printre ei.

 6. Scutea nu are timp sa se uite la aceste solicitari. Zac mapele pe biroul ei. Toata ziua ea se ocupa de sedinte si politie la locul de munca. Preocupari mici pt oameni mici.

 7. O va infirma daca Predoiu ii va da ordin sau ii va trimite o scrisoare publica in care sa ii ceara asta. Sau daca ii cere SRIul. Scutea nu este in stare sa faca ceva de capul ei.

 8. 417 dosare la SIIJ, din care
  2 trimise in judecata
  415 clasate
  Pe Kovesi ati bagat-o in malaxor pentru cateva dosare unde s-a data achitare in INSTANTA. In schimb, pe baragladina asta, care nici macar n-a trimis dosare la judecata, o preamariti ca pe sfanta fecioara. F-va mumancur de jigodii pesediste!

 9. Sustin redeschiderea acestui dosar Explicatia data de d.na Hosu a fost de toata jena pentru un Sef de Parchet.Nu stiu opinia Dlui Ministru Predoiu, nu ca ministru, ci ca roman.

  • Hosu a dat o explicatie cum i s-a cerut. Diicot nu mai este condusa de procurori de cand a plecat Horodniceanu. Diicot a devenit un instrument in mana altora si asta deja se vede. Asta si-au dorit politicienii si serviciile. Iar Scutea e din acelasi grup. Nici ele nu stiu ce urmeaza sa li se spuna ca trebuie sa faca.

  • S-au activat cozile de topor cu multe schelete în dulap care au făcut abuzuri și fac tot ce pot să nu fie anchetați de o unitate de parchet independentă .Cei mai mulți procurori din asociația lui pește sunt foști sau actuali DNA care au călcat în picioare CP și au fost colaboratori zeloși ai ofițerilor SRI asmuțiți de Petrov împotriva opozanților politici.

  • @kinki
   417 dosare, 415 clasate.
   I-a rupt pe ‘foști sau actuali DNA care au călcat în picioare CP’. O sa ramana marcati pe viata. Ca tine.

 10. asta-i cind analfabetii ocupa fctii publice,pai ce adinuta-i procuror?care-i palmaresul ei ca profesionist?0 si daca n-ar fi doar o activista de partid,n-ar rezista in mod normal…la fel ca si predoiul cel mititel si fara coaie…o umbra de politruci,yes-meni…sentiment de scirba

 11. Ce, bă, capu’ lu’ Adina-l vreți?! Bă ăștia, asta are doi judecători constituționali ,,la picioare” și-l culcă, dacă vrea, și pe Iohannis, voi cine vă credeți, mă, votanții de la referendumu’ de mai an?!
  Dragi (în majoritate) comentatori, luați realitatea așa cum este: la 1 an de la ,,referendumul pe justitie, mulțumită politicienilor noștri ,,anti-PSD” care l-,,au susținut”, PSD-u’ face tot ce vrea – nimic nu s-a schimbat, ,,decît” iluziile noastre ,,care s-a perdut”.

 12. https://www.hotnews.ro/stiri-esential-24006802-ministrul-justitiei-catre-procurori-urmariti-banii-rezultati-din-infractiuni-nu-numai-infractorii-luati-tot-furat.htm

  Auziti, voi nababii carora la sfarsitul lunii va plateste statul 1000 euro chirie net + alte 5000 euro net salariu + iesire la pensie la 40 de ani + pensie mai mare decat salariul + prezenta la serviciu din an in pasti (stati la munte sau la mare in proprietatile rudelor, ca voi sa incasati chiria!!! ) !!!!

  Ce zice ministru, va traduc: la munca bai! si faceti rost de bani, recuperati prejudiciul (voi nu stiti ce e aia, pe voi va intereseaza sa faceti prejudiciu statului roman si implicit ne indatorati pe inca 30 de ani) daca mai vreti toate privilegiile de-acum inainte! Tic-tac tic-tac tic-tac !!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.