G4Media.ro

O asociație de procurori cere Parlamentului să nu pună în discuție ”proiecte…

sursa foto: Inquam Photos/ George Calin

O asociație de procurori cere Parlamentului să nu pună în discuție ”proiecte populiste” privind pensiile speciale și solicită ”modificări echitabile”: Pensia de serviciu este o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept

Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor a transmis, miercuri, printr-un comunicat de presă, că solicită factorilor decidenți să nu pună în discuție ”proiecte populiste” privind pensiile de serviciu ale magistraților, ci să opereze ”modificări echitabile” ale acestora. Totodată, în opinia membrilor AMASP, pensia de serviciu nu trebuie să depășească ultimul salariu net.

Procurorii au reamintit că, printr-o decizie a CCR, s-a stabilit ca pensia de serviciu a magistraților să fie considerată ”o componentă a independenței justiției, garanție a statului de drept” și au transmis că acest aspect nu poate fi ignorat nici măcar în discursul public, ”cu atât mai mult cu cât acest discurs ar aparține ministrului justiției”.

Comunicatul integral al AMASP privind pensiile de serviciu ale magistraților:

Publicitate electorală

”Față de dezbaterile din data de 17.12.2019 din Comisia pentru muncă și protecție socială a Camerei Deputaților privind abrogarea pensiei de serviciu prevăzută de Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor face următoarele precizări:

La nivelul puterilor legislativă și executivă sunt cunoscute aspectele decurgând din Decizia Curții Constituționale nr. 873/25.06.2010 care statuează că „statutul constituţional al magistraţilor – statut dezvoltat prin lege organică şi care cuprinde o serie de incompatibilităţi şi interdicţii, precum şi responsabilităţile şi riscurile pe care le implică exercitarea acestor profesii – impune acordarea pensiei de serviciu ca o componentă a independenţei justiţiei, garanţie a statului de drept, prevăzut de art. 1 alin. (3) din Legea fundamentală”, aceste aspecte neputând fi ignorate nici măcar în discursul public, cu atât mai mult cu cât acest discurs ar aparține ministrului justiției.

Abrogarea pensiei de serviciu pentru magistrați se realizează într-o procedură accelerată, examinată într-un pachet global, care menține totuși excepții pentru alte categorii profesionale cu statut special (Plx 292/2019). Propunerea legislativă nu a fost aprobată la nivelul Senatului, primă cameră sesizată.

Procesul legislativ a ignorat jurisprudența constituțională, emisă într-o procedură de obiecție de neconstituționalitate înaintea promulgării legilor. Poziția Consiliului Superior al Magistraturii comunicată Parlamentului a subliniat referințele la jurisprudența constituțională amintită.

Incompatibilitățile și interdicțiile sunt legate de întreaga carieră a magistratului, astfel că – spre deosebire de persoanele din funcții alese care beneficiază conform legii de pensie specială și cumulează pensia stabilită pentru alte perioade conform sistemului public (bazat pe contributivitate) cu pensia specială – magistrații au profesat, în majoritate, numai în cadrul sistemului judiciar și vor obține o singură pensie.

În opinia AMASP, pensia de serviciu nu trebuie să depășească ultimul salariu net, acest algoritm fiind regăsit în dispozițiile inițiale din Legea nr.92/1992 pentru organizarea judecătorească (republicată) astfel încât solicităm factorilor decidenți să pună în discuție modificări echitabile ale sistemului de pensii și nu proiecte populiste față de care orice decident de bună-credință are certitudinea că încalcă jurisprudența contenciosului constituțional”.

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

23 comentarii

  1. C O N T R I B U T I V I T A T E nesimțiților, că nu aveți 4 coaie…….cerșetorilor, ne-ați omorât cu independența curului …… incompatibilități și interdicții au și funcționarii publici și nu cerșesc ca voi pensii speciale…..C O N T R I B U T I V I T A T E !!!

    • Guvernul Orban, acest Robin Hood, dar pe invers: ia de la săraci și dă la bogați.
      Pensia minimă, de 704 lei, de care beneficiază peste 960.000 de bătrâni din România, atenție, nu care nu au muncit, așa cum susține mult prea deșteapta de Violeta Alexandru, ci care au muncit pe salariul minim, în agricultură sau între 10 și 15 ani, a fost ÎNGHEȚATĂ.
      În schimb, Guvernul Orban s-a transformat într-un Moș Crăciun al administratorilor privați ai Pilonului II de pensii, cărora le-a dat și ce nu au visat. Asta în dauna Pilonului I, de la care a tăiat.
      Iată cum acești cavaleri ai dreptății taie de la cei mai amărâți dintre bătrânii României pentru a da la corporații, care, mai nou, nu mai sunt obligate nici să depună garanții, nici să își mărească capitalul social, nimic. Doar încasează comisioane babane din banii amărâților de români. Dacă dispar peste noapte avem un nou FNI!
      Dormiți liniștiți!

    • Au început să posteze de pe fantoșe cu nume de femei, jigodiile de troli. Din lipsă de inpirație, vin cu același mesaj de mai multe ori sau sunt prea puțini pentru câte fantoșe au de întreținut. Dar sunt și idioți, De exemplu, modificările de pensii au fost stabilite de volguța, lucrătoare la mafia PRO-PSD-ALDE așa că dacă avem ” ÎNGHEȚATĂ” e pentru că așa a vrut mafia. Iar la ”Pilonul II de pensii le-a dat” oamenilor posibilitatea să-și țină în continuare banii pe care începuseră să-i fure intrerlopii de doi ani încoace. E vreo problemă că a ”tăiat” buzunarul larg al mafiei securiste unde-și îndesau interlopii banii furați de la ”amarâții” și ”bătrânii României”? E cineva care vrea ca banii să-i fie gestionați nu de ”corporatii” ci de aprozarul unei gaști de infractori care ”incaseaza” tot, nu numai ”comisioane babane” de la ”amărâții de români”, cum au făcut și cu FNI, Caritas, Bancorex și alte ”afaceri” pe care le-a gestionat mafia PRO-PSD-ALDE.

  2. Justitia isi arata adevarata fata acum… Din pacate.

    • Și ce, ar trebui să-și ”arate” spatele, ca pe vremea magistrului Năstase, căptenia mafiei PRO-PSD-ALDE din 2000 până în 2004?

  3. O sa vedeti cu totii cum vor accepta ,nu au cum sa se opuna cetatenilor care evident doresc asta .O sa faca un picut de zarva si atit

  4. Fiti corecti si insusiti va toate aberatiile,cu varsta de pensionare,cu asimilarea unor activitati celei de magistrat,cu locuintele de serviciu( unii stau in ilfov si deconteaza chirii pentru locuinta in bucuresti),cu examenele prin interviu,cu,cu…
    S a sarit calul si oamenii au perceput.Doar cu decenta si cu adevarul tot pe masa va recastigati increderea.

  5. Exista si pentru asta solutii desigur. Un DNA intarit cu informatii de la SRI (legal desigur, se poate) si bagati la pirnaie toti cei care cer, in schimbul independentei si garantiei statului de drept,bani.Plecati voi peste mari si tari, sa vedem cine va da banii astia din pirlitul asta de stat

  6. Pensia speciala este o nedreptate. Aveti salarii uriase. Pensia sa se dea dupa acelasi principiu tututor.

    Dar cea mai mare nedreptate este pensionarea dupa numai 20 de ani de „munca”.

    Sa fie blestemati toti care au gandit si aplicat aceasta mizerie.

    • ”Pensia specială” este în funcție de salariu și ”se da dupa acelasi principiu tututor” așa cum prevăd Constituția, tratatele la care România a aderat și legile în vigoare. Iar ”pensionarea dupa numai 20 de ani de „munca” a fost ”mizeria găndită și aplicată ” de mafia PRO-PSD-ALDE pentru a-i înlătura pe magistrații incomozi ca să poată coloniza justiția cu slugile infractorilor.

  7. Orbane, peneleule, usereule, pmp si citi or mai fi, singura voastra sansa , singura, tineti minte, dati cu barda, cu securea , cu toporul, in toate aceste mirsavii, si veti avea de cistigat. Nu va lasati prinsi in virtejul pesedeului, astia sunt mesteri la incirligat mintile oamenilor.Deja PNL acum lucreaza numai ca reactie la masurile psd, deja se vorbeste prea mult de psd.PNL, voi nu aveti niste sfatuitori?

  8. Astia pur și simplu șantajează statul cu nerușinare.
    Adică, dacă nu sunt platiti boiereste vor renunta la independenta. Și ce vor face? Vor trece pe statele de plata ale mafioților? Numai sa pună problema asa și se descalifica.

    • Deja sunt pe statul de plata al mafiotilor si al politicienilor.
      Tocmai asta e problema.
      Cei care fac cel mai mare scandal sunt platiti si la negru de mafioti sau au intrat in magistratura cu smenuri si pile.
      Crei corecti isi fac treaba oricum. Si de obicei sunt si ultimii la proteste.

    • Aici își dezvăluie adevărata identitate de slujbași ai mafiei PRO-PSD-ALDE toți postacii care se dau mari ”naționaliști”, ”conservatori”, anticomunisti”, ”antimarxisti” etc. Miza mafiei în aceste zile este să facă zarvă pe subiectul fals al ”pensiilor magistraților” din două motive: să atace justiția, dușmanul lor de moarte și să țină lumea ocupată, nu care cumva să se gândească la crimele de acum 30 de ani ale securiștilor care au fondat mafia PRO-PSD-ALDE. De aceea contribuie toți trolii ”de pe statul de plata”, cu mic cu mare.

  9. Oare care o fi pozitia fripturistilor si adoratorilor de privilegii de la AMASP si in legatura cu faptul ca Romania furnizeaza cam 70% din numarul persoanelor traficate din UE? Sau ca, dupa 30 de ani, nu avem nici macar un condamnat pentru crimele de la Revolutie? Ori in legatura cu procurorul DIICOT care a dormit patru luni cu poza masinii lui Dinca la dosar si ar fi putut sa-i salveze viata Alexandrei?

    • Pozitia in aceste cazuri este, dupa caz (prieteni): NUP, amanari repetate pe orice motiv, clasare cauza, returnare dosar la procurori, etc.

  10. Cum asiguri independenta justitiei daca esti pensionar??????????

    • După logica asta, cum mai aperi patria dacă ești pensionar militar, cum mai formezi elevi dacă ai fost profesori, cum mai tratezi oameni dacă ai fost doctor.

  11. Absolut toate privilegiile trebuie sa fie ABROGATE .
    Nimeni nu i-a obligat sa devina , militari , politisti , procurori , judecatori , grefieri , diplomati , piloti , etc,etc.

    • Trolism ieftin: pensiile de serviciu ale magistraților și ale militarilor/polițiștilor nu sunt privilegii așa cum nu sunt considerate în niciuna dintre toate țările din lume și Constituția, tratatele la care România a aderat și legile în vigoare nu permit abrogarea. Dar A310 e un postac recunoscut de mult timp ca imbecil, n-are ce să priceapă.

  12. Nu este un proiect populist ci un proiect de intrare in normalitate .

    Poporul roman nu poate oferi resurse pentru imbuibarea functionarilor publici si bugetari .Cei nemultumiti sa mearga in mediul privat . Acolo se produce valoare agdaugata . De consumat poate orice nesimtit .

    Guvernele trebuie sa inceteze sa ofere pomeni din japca pe rodul muncii mediului privat .

  13. Voi vă dați seama că bugetele de la sănătate și educație erau mai mari când guverna dezastruos PSD ?
    Că se plăteau toate pensiile speciale, inclusiv ale magistraților, grefierilor greviști?
    Că nu venea nici mama FMI–ului să ne dea lecții?
    Si PSD guvernează din 2012, cu pauza de 1an.
    Si cum au venit profesioniștii dreptei, totul e haos ?