G4Media.ro

O armată de raţe vânează dăunătorii şi menţine înfloritoare podgoriile dintr-un oraș…

sursa foto: Pexels

O armată de raţe vânează dăunătorii şi menţine înfloritoare podgoriile dintr-un oraș din Africa de Sud

Cârduri de raţe albe, negre şi maronii vânează melci şi gândaci în timp ce patrulează pe podgoriile din oraşul viticol Stellenbosch din Africa de Sud, ajutându-i pe proprietari să evite utilizarea pesticidelor şi a îngrăşămintelor sintetice, relatează luni Reuters, citată de Agerpres.

Aproximativ 500 de exemplare de raţă indiană alergătoare sunt folosite la Vergenoegd Löw Wine Estate pentru a controla în mod natural dăunătorii, dar şi spre amuzamentul turiştilor care vin să viziteze podgoriile.

„Noi le numim soldaţii podgoriilor”, a declarat pentru Reuters directorul proprietăţii, Corius Visser.

Raţele se află în centrul practicilor de agricultură regenerativă a domeniului viticol, în special raţele alergătoare indiene, care au picioare lungi şi o postură dreaptă, ceea ce le permite să ajungă la melcii aflaţi între frunze.

În plus, gunoiul de grajd bogat în nutrienţi provenit de la raţe şi de la alte animale face ca podgoria să fie cât se poate de sustenabilă.

Urmându-şi liderul, raţele mărşăluiesc în convoi prin podgorii. „Este uimitor cum se comportă, merg în şir şi parcă ar fi în armată”, a declarat o turistă, Merle Holdsworth.

Raţele urmează o rutină zilnică: dimineaţa se duc în podgorii pentru a preveni deteriorarea culturilor, iar seara revin în padocuri unde se hrănesc cu pelete pentru păsări.

Unul dintre muncitori, Yodell Scholtz, a avut grijă de raţe în ultimii doi ani. „E aproape ca şi cum ţi-ai creşte proprii copii, aşa că îmi place mult”, a declarat el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Sa vezi in toamna cand se coc strugurii ce o sa fugareasca astia ratele, daca mai vor sa culeaga ceva…

  2. Frumos. Dar nu si zboara? Poate ca sunt doar alergatoare si nu zboara. Eu sper sa nu fie “operate” ca sa nu zboare, ca cele ce traiau o viata ingradita prin Cismigiu, Herastrau acum cativa ani, tinute sub un pod, “de frumusete”.
    Ratele salbatice zburatoare, cand migreaza dintr-un loc in altul, zboara in familie: parinti, copii, matusi, unchi, bunici, …Mi se pare extraordinar! Cand un vanator trage intr-un V, formatia in care zboara, omoara o parte din familie, daca nu chiar pe toata…

    • poza e gresita,ratele indiene nu zboara,au pozitie bipeda.cam ca iepurii care stau pe labele din spate.

  3. Mac mac