G4Media.ro

O adolescentă cu o boală extrem de rară a fost operată cu…

Sursa foto: Spitalul Judetean Oradea

O adolescentă cu o boală extrem de rară a fost operată cu succes la Spitalul Clinic Județean din Oradea

O adolescentă în vârstă de 17 ani, diagnosticată cu o boală extrem de rară – sindrom de pensă aorto-mezenterică, a fost operată cu succes la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Bihor, cu cea mai avansată tehnică chirurgicală, laparoscopic, relatează Agerpres.

„Sindromul de pensă aorto-mezenterică are o incidenţă de 1 la 1 milion în rândul copiilor (0-18 ani), iar acesta este primul caz înregistrat în judeţul Bihor şi al doilea caz publicat din ţară. Atât diagnosticarea acestui caz, cât şi abordarea chirurgicală reprezintă premiere medicale la nivelul judeţului Bihor”, a precizat, într-un comunicat, purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean, Lisa Crăiuţ.

Adolescenta suferea de mai bine de şase ani de simptome digestive precum greaţă, vărsături, balonare, durere abdominală şi scădere ponderală, fiind internată în repetate rânduri în cele două spitale din Beiuş, conform biletelor medicale, cu suspiciune de gastrită.

În 19 septembrie, însă, a fost adusă la Spitalul Clinic Judeţean din Oradea, cu dureri abdominale, deshidratată, având o greutate de 40 de kilograme, la o înălţime de 1,68 metri.

Simptomele ei indicau prezenţa unei obstrucţii proximale, aşadar, iniţial, pacientei i s-a efectuat o radiografie abdominală. S-a constatat faptul că stomacul ei era destins până la micul bazin, în mod normal acesta fiind situat până deasupra ombilicului. De asemenea, evacuarea era încetinită. Aşadar, pacientei i s-a făcut tomografie computerizată a abdomenului cu substanţă de contrast intravenoasă şi a fost măsurat unghiul aorto-mezenteric, adică unghiul dintre aorta abdominală şi artera mezenterică superioară.

„Acest unghi trebuie să fie de peste 25 de grade, pentru a permite trecerea duodenului (prima parte a intestinului subţire). În cazul pacientei, unghiul era de doar 10 grade, ceea ce a dus la comprimarea duodenului şi, astfel, la apariţia simptomelor pacientei”, se arată în comunicat.

Punerea diagnosticului a presupus o abordare multidisciplinară a cazului, necesitând analize de laborator, împreună cu investigaţii de imagistică medicală şi gastroenterologie. În urma acestor investigaţii, s-a pus diagnosticul de sindrom de pensă aorto-mezenterică, o cauză extrem de rară de obstrucţie intestinală.

Simptomatologia cronică, riscul de denutriţie avansată şi tulburările hidroelectrolitice ar fi dus în timp la decesul pacientei. După confirmarea diagnosticului, echipa medicală a decis tratamentul chirurgical prin efectuarea unui bypass, cea mai avansată tehnică.

„Această tehnică presupune izolarea porţiunii obstrucţionate a duodenului şi scurtcircuitarea traseului intestinului pentru a evita obstacolul, printr-o anastomoză duodeno-jejunală latero-laterală. În acest fel, sunt unite prima porţiune a intestinului subţire imediat după stomac cu porţiunea de mai jos, iar conţinutul stomacului parcurge noul traseu intestinal, fără a trece prin porţiunea comprimată”, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Judeţean.

Intervenţia, care a fost una cu un grad de complexitate ridicat, a fost realizată prin tehnica laparoscopică, aceasta fiind una dintre cele mai moderne tehnici chirurgicale, care presupune utilizarea unor instrumente endoscopice (trocare), ce se introduc în abdomen prin nişte incizii foarte fine. Abordul laparoscopic este minim invaziv, iar datorită faptului că nu necesită incizii mari, prezintă numeroase avantaje pentru pacient, precum reducerea duratei intervenţiei, minimizarea riscurilor şi scurtarea timpului de recuperare post-operatorie.

Un alt element de noutate a fost tehnica de sutură a intestinelor. Tehnica obişnuită, clasică presupune suturarea manuală cu acul, însă aici s-a efectuat suturarea mecanică, cu ajutorul stapler-ului liniar. Acest aparat aplică nişte capse la distanţe egale pe porţiunile intestinului care trebuie sudate, reducând semnificativ timpul necesar pentru intervenţie.

Operaţia a avut loc în data de 26 septembrie şi a durat o oră şi jumătate. Evoluţia post-operatorie a pacientei a fost rapid favorabilă, cu reluarea alimentaţiei orale (pe gură) şi toleranţă digestivă bună.

„Am aşteptat să mediatizăm acest caz pentru a constata starea tinerei, care se simte mult mai bine şi se prezintă periodic la controlul medical pentru a fi monitorizată. Ne bucurăm că mănâncă şi nu mai vomită, aşa cum se întâmpla înainte de operaţie. Din această cauză a şi ajuns la greutatea aceea, de 40 de kg. Ştiu cu siguranţă că a crescut în greutate şi a pus pe ea câteva kilograme”, a declarat, pentru AGERPRES, Lisa Crăiuţ.

Atât stabilirea acestui diagnostic extrem de rar, cât şi efectuarea acestei intervenţii complexe au fost posibile datorită strânsei colaborări dintre Secţia Clinică Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică, Secţia Clinică Chirurgie Generală şi Oncologică, Secţia Clinică ATI II şi Laboratorul de Radiologie şi Imagistică Medicală.

Echipa medicală care a rezolvat acest caz deosebit de rar a fost compusă din dr. Paul Tchouala – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Dănuţ Dejeu – medic primar chirurgie generală, dr. Dan Ţinca – medic specialist chirurgie pediatrică, dr. Daniel Băloiu – medic primar chirurgie pediatrică, dr. Adriana Dobrescu – medic primar ATI şi dr. Virginia Băican – medic primar radiologie şi imagistică medicală.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează