G4Media.ro

Număr record de femei – nouă – în noul Cabinet israelian condus…

Număr record de femei – nouă – în noul Cabinet israelian condus de premierul Naftali Bennett

Noul cabinet de coaliție al Israelului condus de prim ministrul Naftali Bennett include nouă femei, număr record în istoria țării, din totalul de 27 de posturi câte are executivul.

Numele cele mai sonore sunt ale ministrului Transporturilor, Merav Michaeli, lider al Partidului Laburist, singurul partid prezent în Knesset – parlamentul unicameral – de la înființarea statului în 1948 și cel al ministrului de Interne, Ayelet Shaked, adjuncta lui Bennett în partidul Yamina, cunoscută pentru vederile ei radicale de dreapta, în contrast cu cele ale lui Michaeli.

Cea mai de stânga din cabinet este ministrul mediului, Tamar Zandberg, numărul 2 și fost lider al partidului Meretz.

În noul Guvern o singură femeie își păstrează portofoliul din fostul Cabinet condus de Benjamin Netanayahu. Este vorba de ministrul Imigrației și Absorbției, Pnina Tamano-Shata, din Partidul Centrist Yesh Atid, unul dintre cei doi deputați din Knesset originari din Etiopia.

Ministrul economiei, Orna Barbivai, de la Yesh Atid, a fost până în 2019 femeia cu cel mai înalt grad militar – general maior – în Forțele de Apărare ale Israelului. Ea este unul din cei opt copii ai lui Eli Schohetman, imigrant din România și a Tzilei, imigrantă din Irak.

Noul ministru al energiei, Karin Elharrar (Yesh Atid), fiica unor imigranți din Maroc, suferă de distrofie musculară și se deplasează într-un cărucior cu rotile.

Cabinetul condus de Bennett a primit duminică votul de învestitură în Knesset cu 60 – 59 și o singură abținere.

Coaliția care sprijină Cabinetul este formată din opt partide: trei ale dreptei naționaliste, două centriste, unul de centru stânga, unul de stânga și, în premieră în istoria Israelului, un partid arab islamist.

Sursa Foto: Facebook/ David Șaranga

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

  1. Cel puțin 3 ani de armată au fiecare, respect. Nu ca leșinatele noastre și burtoșii kokalari, smardoi de cătun

  2. Aratoase toate , sub 40 de ani- competente.
    Felicitari pentru cine le-a selectat

  3. Daca esti bun sa-ti risti viata pentru ceilalti esti bun si sa conduci ministere.
    Respect.

  4. Dacă și-n România, ar face armată băieții și fetele, măcar 1 an și respectiv 6 luni, am vedea în decurs de câțiva ani o schimbare in bine a tineretului nostru, care este, clar, pe o pantă descendentă! Dar vorbesc de armată ca acolo nu ca la noi!

    • În România armata este profesionistă. În Israel stagiul militar durează trei ani, dar situația sunt complet diferită față de România, date fiind amenințările la care este supusă această țară încă de la înființare în 1948.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.