G4Media.ro

Novaya Gazeta: Turcia ar propune un nou acord de pace pentru Ucraina:…

Sursa foto: President of Ukraine (president.gov.ua)

Novaya Gazeta: Turcia ar propune un nou acord de pace pentru Ucraina: o înghețare a conflictului în granițele actuale, nealinierea militară a Kievului până în 2040, un nou tratat nuclear între SUA și Rusia, printre propuneri

Turcia ar propune un nou acord de pace menit să pună capăt războiului din Ucraina, care are sprijinul președintelui turc Recep Tayyip Erdoğan și ale cărui puncte principale sunt un acord de înghețare a conflictului și de abținere de la utilizarea armelor nucleare, relatează Novaya Gazeta Europe.

Potrivit unei surse familiare cu propunerea, atât Rusia, cât și Ucraina analizează în prezent proiectul de text, care se bazează pe negocierile inițiale desfășurate la scurt timp după începerea războiului în 2022. Planul de pace ar obține probabil sprijinul mai multor politicieni europeni și va fi propus și țărilor din Sudul Global, a precizat sursa.

Proiectul de tratat ar propune, potrivit rapoartelor, următoarele:

  • un angajament atât din partea SUA, cât și a Rusiei de a nu utiliza arme nucleare în nicio circumstanță și de a relua Tratatul de limitare a armelor strategice (Start III), inclusiv o clauză care să interzică retragerea unilaterală din tratat.
  • neamestecul în afacerile interne ale unei alte țări în orice mod care ar putea destabiliza guvernul acesteia.
  • înghețarea războiului de-a lungul actualei linii de front.
  • un angajament de a organiza referendumuri în 2040: un referendum național ucrainean privind politica externă a țării și referendumuri care să fie organizate sub supraveghere internațională în toate teritoriile ucrainene anexate de Rusia în momentul înghețării conflictului.
  • garanție că Ucraina rămâne nealiniată până în 2040.
  • un schimb al tuturor prizonierilor de război.
  • Rusia să nu se opună aderării Ucrainei la Uniunea Europeană.

Acesta este cel puțin al nouălea proiect de acest fel și este puțin probabil ca această ultimă propunere să fie adoptată, notează Novaya Gazeta.

Planul de pace ucrainean din 2022 avea 10 puncte, dintre care puține se suprapun cu planul turcesc, și care includea obligația ca trupele rusești să se retragă din Ucraina și măsuri pentru a oficializa sfârșitul războiului.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a stabilit două condiții principale pentru pace în 2023; revenirea teritoriului Ucrainei la granițele din 1991 și retragerea trupelor rusești, inclusiv a Flotei Mării Negre, de pe teritoriul ucrainean.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...