G4Media.ro

Noua provocare a lui Putin la Kiev: Odată acordată cetățenia rusă ucrainienilor…

Noua provocare a lui Putin la Kiev: Odată acordată cetățenia rusă ucrainienilor din Donbas, nimic nu îl va opri pe marele vecin să-și trimită trupele în Ucraina în numele apărării cetățenilor proaspăt obţinuţi

Prin decizia sa de a acorda cetățenia rusă locuitorilor din Donbas, liderul de la Kremlinului exercită presiuni asupra noului președinte ucrainean, Volodimir Zelenski, notează jurnalistul Marc Nexon în publicația franceză Le Point.

Nu-i lasă timp să-și savureze victoria… La doar patru zile după alegerea lui Volodimir Zelenski ca președinte al Ucrainei, Vladimir Putin ridică mizele. Ultimul său ucaz? Pașapoarte către locuitorii din Donbass, o regiune aflată în mâinile separatiștilor pro-ruși din 2014. „O măsură extrem de provocatoare”, a răspuns reprezentantul american pentru Ucraina, Kurt Volker.

Scenariul, este adevărat, sperie Kievul și capitalele occidentale. Într-adevăr, Rusia implementează o strategie deja testată la începutul anilor 2000 în Osetia de Sud și Abhazia, două teritorii revendicate de Georgia. De această dată, obiectivul este acela de a facilita eliberarea pașapoartelor rusești pentru cei 3,6 milioane de cetățeni ucraineni din estul țării. În sprijinul deciziei sale, Moscova invocă motive umanitare și nevoia de a transfera persoane bolnave sau rănite în cealaltă parte a frontierei.

Dar motivația principală este în altă parte. Odată ce pașapoartele sunt distribuite, nimic nu îl va opri pe marele vecin să-și trimită trupele în Ucraina în numele apărării cetățenilor proaspăt obţinuţi. În 2008, același model a fost aplicat în Osetia de Sud înainte de izbucnirea războiului ruso-georgian, Moscova pretinzând atunci că vine în ajutorul cetăţenilor săi.

Pentru moment, Putin îl pune în defensivă pe fostul comediant Zelensky. Mai ales că intenționează să le propună pașaportul rusesc tuturor locuitorilor Ucrainei printr-o procedură simplificată. „Mi-ar plăcea să-i pun câteva întrebări despre modul în care va rezolva conflictul”, a declarat chiar liderul Kremlinului, referindu-se la omologul său pe care îl consideră neexperimentat. Luat din scurt, acesta din urmă a postat o ironie pe contul său de Facebook. „Cetățenia rusă îţi dă doar dreptul de a fi arestat în timpul unui miting pașnic și de a nu participa la alegeri libere”.

O certitudine: discuțiile de pace la care cei doi lideri spun că sunt gata să participe nu prea rimează cu adoptarea unei astfel de măsuri. Efectiv, locuitorii din Donbas riscă să se lase seduși de posibilitatea de a călători și de a lucra liber în Rusia. Astfel, în Abhazia și Osetia de Sud, 85% dintre locuitori au optat pentru cetățenia rusă. Același lucru s-a întâmplat și în Transnistria, o regiune secesionistă din Moldova, unde jumătate dintre locuitori dețin acum pașapoarte rusești.

Rămâne de văzut dacă Moscova va face următorul pas, recunoscând independența Donbasului, chiar dacă îl anexează, după modelul Crimeii. „Nu cred”, afirmă expertul ucrainean Gheorghi Cizov, „deoarece granițele regiunii se schimbă și sunt prost definite”. „Pariez mai mult pe o încercare de dezintegrare a Ucrainei și pe o dorință a lui Putin de a obține o oarecare loialitate din partea lui Zelenski”.

Între timp, liderul Kremlinului va trebui să suporte consecințele financiare ale deciziei sale. Economiștii estimează că o astfel de generalizare a pașapoartelor ar putea costa bugetul federal 1,6 miliarde de dolari. Primul element de cheltuieli: pensionarii, ale căror pensii vor fi acum plătite de Moscova.

Articol de Marc Nexon / Traducerea Rador: Rodezia Costea

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Democratic ar fi ca ucrainienii sa poata alege intre cetatenia rusa si americana.

    • Mai degrabă cei care nu au și cetățenie rusă ar trebuie sa poată circula in spațiul UE.

    • In 1994, septembrie am participat la o selectie pentru Tele 7 Abc. Cu ajutorul lui Viorel Gaita am realizat un sondaj de opinie in Zona Universitate- Piata Romana; sondajul de opinie avea tema : ce credeti cand va fi Romania al 52 lea Stat al SUA, dupa difuzare Mihai Tatulici mi a comunicat ca “evolutia” mea s a incheiat !

  2. povestea cu apararea conationalilor in Ucraina nu costa nici 2 bani, de exemplu in SUA sunt sute de mii de rusi imigranti cu cetatenie rusa si ce credeti ca Putin va veni acolo sa-i apere ? in al doilea rind Donbas deja este impinzit de 5 ani cu mercenari si soldati din rusia.

  3. Pensiile și salariile din Donbass nu mai sunt plătite de Kiev de ani de zile.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.