G4Media.ro

Nou record de căldură în Brazilia: 58,5 grade Celsius, temperatura resimţită la…

sursa foto: Pexels/ Athena

Nou record de căldură în Brazilia: 58,5 grade Celsius, temperatura resimţită la Rio de Janeiro

Un nou record de caniculă s-a înregistrat marţi la Rio de Janeiro, unde temperatura resimţită a fost de 58,5 grade Celsius, au anunţat autorităţile braziliene, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Mai multe regiuni din Brazilia se confruntă de la începutul săptămânii cu un val de caniculă extremă. Institutul naţional de meteorologie (INMET) a plasat 15 state din sud-est, centru-vest şi o parte din nordul ţării, precum şi capitala Brasilia, sub alertă maximă.

Marţi, sistemul Alerta Rio a înregistrat ”senzaţia termică cea mai ridicată de la începutul observaţiilor”, în 2014, şi anume 58,5 grade Celsius. Precedentul record – 58 de grade Celsius – a fost stabilit în februarie. Temperatura nominală s-a ridicat marţi la 39 de grade Celsius.

În capitala Brasilia, s-au înregistrat marţi 37,3 grade Celsius, temperatura cea mai ridicată pentru o lună noiembrie de la începutul înregistrărilor meteo, în 1962, potrivit INMET.

Cea mai mare metropolă din America Latină, Sao Paulo, a înregistrat, la rândul său, luni a doua cea mai călduroasă zi din istoria sa, cu 37,7 grade Celsius, o temperatură imediat sub recordul de 37,8 grade Celsius, înregistrat în octombrie 2014.

”Pentru noi cei care muncim în stradă, e o căldură insuportabilă. Încerc să ajung foarte devreme pentru a pleca la prânz”, a declarat pentru AFP Dora, o femeie de 60 de ani care îşi vinde produsele pe un bulevard din oraş şi care nu a dorit să-şi facă public numele de familie.

Valul de caniculă, care a adus temperaturi mai mari cu circa 5 grade Celsius peste norma sezonieră, va continua cel puţin până vineri, a estimat INMET.

Canicula a generat două noi recorduri istorice în ceea ce priveşte consumul de electricitate. După ce luni a fost depăşit pentru prima dată pragul de 100.000 de megawaţi, un nou maxim de 101.400 de megawaţi a fost înregistrat marţi, potrivit operatorului naţional al sistemului de electricitate.

Din cauza fenomenului climatic El Nino, Brazilia se confruntă cu evenimente meteo extreme de mai multe luni, o secetă istorică care a afectat râurile din Amazonia pe de o parte, iar în alte regiuni, ploi torenţiale, însoţite de furtuni în sud.

Seceta a agravat amploarea incendiilor din Pantanal (vest), cea mai mare zonă umedă din lume, fenomen cauzat în principal de acţiunea omului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Mamma Mia!!!