G4Media.ro

Norvegia profită de creșterea masivă a prețurilor la gaze naturale și anunță…

Sursa foto: Pixabay

Norvegia profită de creșterea masivă a prețurilor la gaze naturale și anunță cel mai mare excedent comercial din istorie

Excedentul comercial al Norvegiei a atins un nivel record în luna iulie, în mare parte datorită creșterii prețurilor la gazele naturale după invazia Rusiei în Ucraina, au arătat luni statisticile oficiale, citate de Le Figaro.

Excedentul comercial al Norvegiei s-a ridicat luna trecută la 153,2 miliarde de coroane (15,6 miliarde de euro), doborând recordul anterior stabilit în martie (138,1 miliarde de coroane), potrivit cifrelor publicate de institutul național de statistică SSB.

Exporturile de gaze – Norvegia este cel mai mare exportator de hidrocarburi din Europa de Vest – au crescut de peste patru ori față de anul trecut, ajungând la 128,4 miliarde de coroane, din nou un record legat de creșterea prețurilor. „Închiderea și încetinirea livrărilor prin gazoductul Nord Stream 1, care transportă gaze din Rusia către Europa, a contribuit la creșterea prețului gazelor la un nivel record în iulie”, a comentat Jan Olav Rørhus, statistician la SSB, într-un comunicat.

Norvegia înlocuiește Rusia

Exporturile, în general, au atins un maxim istoric de 229 de miliarde de coroane, cu 0,4% mai mult decât în martie, potrivit SSB. Acest lucru este, de asemenea, rezultatul creșterii vânzărilor de petrol, dar și de energie electrică, metale și pește.

În timp ce țările europene încearcă să rupă dependența energetică față de Rusia în urma războiului din Ucraina, Norvegia produce la capacitate maximă pentru a acoperi o parte din nevoi. Înainte de conflict, Norvegia furniza între 20 și 25% din necesarul de gaze al UE și al Regatului Unit, față de 45-50% pentru Rusia.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. O fi avand excedent, dar avand in vedere legislatia bugetara locala, maxim 4% din aceste profituri pot fi folosite si aia doar pentru infrastructura; viata in Norvegia a devenit foarte scumpa, nici macar norvegienii din patura mijlocie nu mai fac fata cheltuielilor. In zonele bune din Oslo vezi des anunturi de vanzare a caselor si apartamentelor- oamenii pleaca mai spre la periferie si profita de preturile uriase la imobilele din Oslo (de la 10k EUR MP) si isi cumpara ceva la 5-7 k EUR in afara orasului. In rest tot mai putina lume vezi pe strada, un iesit in oras a ajuns sa coste 100-150 EUR, un meniu la McDonalds 20 EUR, o shaorma 12-15 EUR, pe o bere dai de la 10 EUR in sus, iar o chirie pentru 2 camere a ajuns 1700-2000 EUR in conditiile in care salariile au stagnat binisor, media variaza intre 3500 si 3700 EUR pe luna net.

  2. România când va începe să extragă gazele din Marea Neagra? Bănuiesc când se vor termina șpăgile de la Gazprom la trădătorii corupți.

  3. 3500 – 3700 EURO brut cred este mai corect, iar după taxe și impozite se ajunge la un salariu net de 2400 EURO. De remarcat faptul ca în Norvegia nu exista salariu minim pe economie. Fiecare companie poate negocia în funcție de bugetul disponibil