G4Media.ro

Noi probleme pentru Republica Moldova cu gazul livrat de Gazprom. Prețul în…

Sursa foto: Moldovagaz Facebook

Noi probleme pentru Republica Moldova cu gazul livrat de Gazprom. Prețul în ianuarie este cu aproape 50% mai mare decât cu octombrie

Republica Moldova se confruntă cu noi probleme în ceea ce privește prețul de achiziție de la Gazprom, care va ajunge pentru luna ianuarie la 646 de dolari americani pe mia de metri cubi.

„Prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a constituit, în luna ianuarie 2022, 646 USD pentru mia de metri cubi, reieșind din formula de calcul a acestuia, inclusă în contractul în vigoare”, se arată într-un comunicat al Moldovagaz.

După încheierea pe 30 octombrie a unui contract pe cinci ani de zile între Gazprom și subsidiara sa e la Chișinău – Moldovagaz, cu girul Guvernului Republicii Moldova, prețul anunțat de autoritățile de la Chișinău a fost de 450 de dolari per mia de metri cubi, calculat în baza unui formule care ia în calcul un preț fix și cotațiile la gaze de pe piețele libere internaționale, dar și prețul petrolului.

Formula calculării prețului nu a fost făcută publică și continuă să nu fie una tranparentă sub pretextul „secretului comercial”.

Oficialii Moldovagaz susțin că majorarea pe luna în curs prețului la gaze venite din Rusia, în comparație cu prețurile din noiembrie și decembrie, se datorează creșterii continue a cotațiilor la bursele europene de gaze, precum și a costului coșului de produse petroliere, cu care este corelat prețul de achiziție al gazului.

„Totodată, Moldovagaz va depune toate eforturile pentru a achita în termenii stabiliți și integral livrările curente și astfel se va garanta neîntreruperea acestora”, mai precizează compania.

Republica Moldova s-a confuntat cu un nou episod negativ în luna noiembrie, când Rusia a plata la zi a livrărilor de gaz, cu toate că Moldovagaz nu reușise să strângă plata facturilor cetățenilor, astfel că Guvernul Republicii Moldova a trebuit să deblocheze rapid o sumă de circa 74 de milioane de dolari și să achite banii la Gazprom, sub amenințarea sistării livrărilor de gaze către Republica Moldova.

În noul contract, semnat de vicepremierul Andrei Spânu și directorului executiv al Gazprom, Alexei Miller, pe 30 octombrie, la Sankt Petersburg, este prevăzut ca Republica Moldova să achite la zi gazele furnizate de Gazprom.

Odată cu mărirea prețului la gaze la 646 de dolari americani pe mia de metri buni pentru ianurie, cel mai probabil Guvernul Republicii Moldova va fi nevoit să intervină din nou să plătească diferența, cel mai probabil Moldovagaz invocând fapul că nu are lichidități să plătească diferența de preț față de decembrie.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, a anunțat că va veni marți dimineață cu precizări pe această temă într-o conferință de presă.

În paralel, șefa statului Maia Sandu a semnat decretul privind efectuarea auditului public extern în domeniul gazelor naturale în Republica, ce va fi executat de către Curtea de Conturi, care va verifica dacă activitățile și tranzacțiile financiare sunt în deplină conformitate cu prevederile legale aplicabile.

Marțea trecută, Maia Sandu a convocat Consiliul Suprem de Securitate (CSS) unde s-a discutat situaţia din sectorul energetic al Republicii Moldova, mai precis creşterea semnificativă din ultima perioadă pe piaţa europeană a preţurilor de achiziţie la gazele naturale, dar și cererile de gaze venite din regiunea separatistă transnistreană.

Foto-simbol: Sursa/ Moldovagaz Facebook

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Achita Romania nota de plata, ca intotdeauna, pentru „fratii” nostri rusofili si rusofoni.

  • Poate le vindem niste pluguri f16 …cine stie…
   Doar plugurile, fara boi pt cA astia raman in tara sa aplaude specialii

 2. Poate le vindem niste pluguri f16 …cine stie…
  Doar plugurile, fara cai pt cA astia raman in tara sa aplaude specialii

 3. Acest articol de ce este platit de oengeul Konrad Adenauer Stiftung?

 4. Apropo,cei care ati urmarit meciul ROMANIA MOLDOVA nu vi s-a părut normal ca la time-out toata echipa MOLDOVEI sa vorbeasca in rusa (fara comentarii)

  • „Apropo,cei care ati urmarit meciul ROMANIA MOLDOVA nu vi s-a părut normal ca la time-out toata echipa MOLDOVEI sa vorbeasca in rusa (fara comentarii)”

   N-am urmărit niciodată un meci de fotbal nici cu echipe din România și nici din Republica Moldova. Motivul este că nu-mi place să privesc și nici un membru al familiei mele nu vizionează emisiuni sportive.

   Probabil că doar minoritățile de la noi urmăresc meciurile de fotbal și tot ele și joacă 🤣