G4Media.ro

Nicușor Dan, despre accesul în cartierul Greenfield: „Spre completa mea stupoare, Romsilva…

sursa foto: G4Media

Nicușor Dan, despre accesul în cartierul Greenfield: „Spre completa mea stupoare, Romsilva vrea să scape de pădure. Vrem să vedem de ce soluţia provizorie, cu care toată lumea este de acord, nu este posibilă legal”

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a arătat surprins de punctul de vedere adoptat marţi de către Direcţia Silvică Ilfov pe tema accesului în cartierul Greenfield, apreciind că reprezentanţii acesteia ar vrea să „scape de pădure”, transmite Agerpres.

Edilul general a declarat, în cadrul şedinţei CGMB, că Direcţia Silvică Ilfov nu susţine soluţia drumului provizoriu prin pădurea Băneasa şi insistă pe scoaterea definitivă a drumului din domeniul forestier.

„Spre completa mea stupoare, Romsilva vrea să scape de pădure. Nu cred că e posibil aşa ceva. Romsilva, instituţia care prin lege trebuie să apere pădurea, azi dimineaţă nu ştia cum să scape de terenul acela. Noi insistam să se facă un drum provizoriu, adică acel drum care există – 300 de metri de piatră, restul asfaltat – să rămână aşa cum este, doi – trei ani, prin decizia pe care noi să o luăm împreună, iar în timpul acesta dezvoltatorul să avanseze cu proiectele, să rezolve cele trei ieşiri din cartier. Şi Romsilva zicea: „Nu, nu, luaţi-l voi cu totul, asfaltaţi-l. Veniţi cu un proiect de investiţie care să justifice intervenţia şi numai aşa putem să vi-l dăm”. Cu ce concluzie am plecat de la discuţia de azi dimineaţă este că o să urcăm un etaj mai sus (…) direct la conducerea naţională a Romsilva, ca să vedem juridic, cu Codul silvic în faţă, de ce soluţia provizorie, cu care toată lumea este de acord, nu este posibilă legal”, a spus el.

Totodată, Nicuşor Dan a reproşat Consiliului General din fostul mandat faptul că în 2019 a autorizat construirea unor blocuri de zece etaje în cartierul Greenfield, fără să condiţioneze aceste investiţii de un drum de ieşire din acel cartier.

„Există din partea dezvoltatorului trei proiecte de drum. Pentru unul din trei proiecte a obţinut aviz de oportunitate, aviz preliminar. În baza avizului preliminar a venit, în decembrie 2022, cu toată documentaţia. După analiză, în ianuarie 2023, i s-a dat avizul arhitectului-şef. Acest proiect va fi supus votului Consiliului General. Pentru celelalte două proiecte nu există documentaţia pentru avizul arhitectului-şef”, a mai spus Nicuşor Dan.

Consilierul general Aurelian Bădulescu (PSD) a pledat pentru trecerea drumului forestier „Vadul Moldovei” din pădurea Băneasa în domeniul public, menţionând că această chestiune ar putea fi rezolvată în câteva zile. Marius Pavel (PSD) a propus revocarea mandatului acordat Primăriei Sectorului 1, astfel încât Primăria Capitalei să plătească taxa de 80.000 de lei în vederea scoaterii drumului din fondul forestier.

„La acest moment, Codul silvic nu permite deschiderea provizorie a drumului, în 2020 s-a interzis acest lucru. Datorită faptului că există nişte oameni care depind de acel drum, a fost ţinut deschis până în 2023. Noi avem posibilitatea ca, într-o săptămână, să închidem această problemă, indiferent dacă plăteşte Primăria Sectorului 1 cei 80.000 de lei. De ce? Pentru că noi le revocăm mandatul pe care l-am dat anterior şi pe care ei nu l-au dus la capăt şi plătim noi 80.000 de lei. Este foarte, foarte simplu. Trei hârtii sunt. Acela a fost întotdeauna un drum public. Aceea nu e o rezervaţie. Când a fost donată Primăriei Municipiului Bucureşti de către Regele Carol trebuia să fie pădure-parc. Acum ţi-e frică de mistreţi, seara, când treci pe lângă ea. (…) Se taie o sută de copaci, să spunem. Păi dacă tocmai am acceptat în 2019 un teren din partea lor, care multiplicat de cinci ori suprafaţa pădurii… noi ne legăm că tăiem 10 copaci, în condiţiile în care câştigăm 50?”, a întrebat Marius Pavel.

Diana Mardarovici (PNL) a spus că liberalii vor sprijini orice soluţie legală pentru transferul drumului în domeniul public, dar a arătat că acest lucru depinde de primarul general sau de edilul Sectorului 1, nu de membrii CGMB sau ai Consiliului Local.

„Toate deciziile care s-au dat deja în Consiliul General i-au împuternicit pe primari. Fără cei doi primari noi nu putem face nimic. Deci oricât de mult ne-ar plăcea să fim eleganţi, în realitate (…) legal se poate doar dacă unul dintre cei doi edili îşi asumă preluarea drumului. Asta este la doamna Clotilde Armand acum, pentru că are hotărâre în acest sens şi poate mâine să rezolve problema acestor oameni sau poate să vină la domnul primar general. Unul dintre cei doi edili poate rezolva problema”, a explicat ea.

Cătălin Diaconescu, reprezentant al comunităţii Greenfield, a luat cuvântul în cadrul şedinţei CGMB, menţionând că mai mulţi locatari au organizat marţi un protest la Primăria Capitalei pentru a atrage atenţia asupra situaţiei din zonă.

El a precizat că, în fiecare dimineaţă, copiii trebuie treziţi la ora 6,00 pentru a putea ajunge la şcoală. Totodată, a invocat un plan parcelar topografic „validat de către Romsilva”, conform căruia dacă drumul forestier „Vadul Moldovei” din pădurea Băneasa ar deveni drum public „există pe tot aliniamentul lui o parcelă lată de trei metri” aflată tot în administrarea Romsilva care nu va putea fi scoasă din fondul forestier de către persoane private, pentru diverse dezvoltări.

„În acest moment, avem o singură cale de acces, Aleea Teişani, care este o cale de acces înspre Otopeni şi înspre Centură. Noi suntem, practic, izolaţi în acest moment de oraşul din care facem parte, într-un mod absolut incredibil. Nu spun că e vina cuiva, voiam doar să înţelegeţi care este mesajul nostru. Ne dorim în egală măsură să avem mai multe căi de acces, aşa cum foarte mulţi bucureşteni ne sugerează. Dezvoltatorul ar trebui să aibă grijă să facă alte căi de acces. Sigur, le dorim şi pe acelea şi rugăm autoritatea locală să se asigure că acele căi vor fi aprobate şi noi ne vom asigura că dezvoltatorul le va executa. Dar, până atunci, avem nevoie să accesăm oraşul din care facem parte”, a spus el.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

 1. PSD deja se gandeste la praduit padurea, la taiat copacii.

 2. Romsilva nu simte nimic pentru padurile de care chipurile trebuie sa se ocupe !

 3. Copiii trebuie treziti la 6 pentru ca voi ati acceptat sa va mutati acolo. Bine ca nu mergeti cu inca 20 km mai departe si ziceti ca trebuie sa ii sculati la 5.

  • Aveți milă de amărâții ăia și faceți-le un drum
   Vedeți că nu au posibilități , de aia s-au mutat în pădure

 4. Deci cine distruge pădurea in Romania?!?

  Aud!?!?!

  PSD, normal. Aurelian Rădulescu mai exista, liber?!? Fostul avocat pe terenuri al lui Becali tot la furat e, nu i-a venit decontul?!?

  Romania va dispărea in max 10 ani, va e clar?!?

  Romania Statului bine furat.

 5. Romsilva e adunatura nationala care se ocupa cu defrisarile de orice fel pt ca asta le aduce praduitorilor multi bani cu minimum de efort si de cheltuieli.

 6. adica dezvoltatoru promite trei drumuri de acces si nu le face…fraieritii nu picheteaza sediul firmei tepare…nuuuuu‼️‼️‼️‼️‼️sa faca primaria cu banii din taxele fraierilor…oriunde te uiti in institutiile statului dai de lacheii mafiei pesedepeneleudemere….‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬🤬…doar puscaria si confiscarea averilor ilicite mai poate rezolva ceva…☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️☝️

  • Dvs v-ati facut singur drumul catre bloc/casa sau unde locuiti?? Cu taxele platite de 6000 de „fraieri” din Greenfield cam ce ar trebui sa faca PMB si PS1?

 7. Dezvoltatorul ia păcălit pe fraierii cu bani că va face drumuri, acum același dezvoltator a mirosit că dacă îi lasă pe fraieri să facă agitație nu va mai baga el mana in buzunar să facă drumurile cu acestea vor fi făcute de Primărie. Concluzia este una singura, trebuie somat Dezvoltatorul să facă cele 3 drumuri cat mai rapid.

  • Ati fost vreodata in viata Dvs in cartierul Greenfield? Sau facem spume la gura in necunostinta de cauza? Fara a avea la inima dezvoltatorul, va informez ca s-a ocupat de toate drumurile din cartier, de toate utiliatile etc. Adica PMB si PS1 n-a „miscat” un ban din impozitele a 6000 de „fraieri”. Dvs v-ati construit singur drumul spre casa?? Dvs platiti iluminat publicat ca „fraierii cu bani” din Greenfield?

 8. Romsilva dorește să mai administreze ceva în țara asta sau își ia șpaga și o dă la pace cu „dezvoltatorii” mafioți. Am impresia că nu ne mai putem trezi dintr-un vis de coșmar.

  • Cosmarul a inceput in ziua de Craciun in 89 cand mafiotii au pus mana pe putere… acum se vad rezultatele… pentru prosti a inceput ca un vis frumos

 9. Mai ții minte câmd câinele vă dădea ceva în direct la A3???

 10. Nimic nu este mai definitiv decât un lucru provizoriu.

  Mașinile nu au ce sa caute in pădure.

  Presiunea trebuie făcută asupra dezvoltatorului imobiliar. Acesta nu mai are niciun interes sa facă alte drumuri, dacă exista cel din pădure și folosește fondurile pentru a construi noi imobile.

  • Dar cand mergeti pe DN1 spre munte, aveti ce sa cautati cu masina prin padure? S-a circulat pe acel drum din 1969, a disparut padurea? Locuitorii de acolo sunt iubitori de natura, de aceea s-au mutat acolo. Au grija de padure, o curata de cel putin doua ori pe an de gunoaiele lasate de „grataragiii” si „ecologistii”, carora le „scapa” prin padure ambalaje, pet-uri, materiale de contructii etc. Isi invata copiii sa aiba grija de natura, nu sa stea pe internet sa comenteze fara sa cunoasca situatia!!!

 11. atâta timp cât există indivizi ca eugen, România va muri încet, dar sigur…

  • eugen este un maidanez psdist care trebuia reeducat.Romania din pacate nu are cum sa iasa din mocirla atata timp cat este plina de eugeni si eugenii .

 12. 2008-2022=14 ani. si ca in banc cele 3 drumuri initiale sunt de fapt unul singur…dar nu, ND este de vina si firea poate sa revina la butoanele distrugerii orasului.

 13. Eugene nu lasa Paula din mana baiatule. Pune mana pe vaselina ca vin vremuri grele. Strange bani pt bere la pet si seminte

 14. Pai nu aia face Romsilva de la infiintare?

 15. JAF ȘI TÂLHĂRIE! Toti au partea lor de vina începând de la cei cu aprobările, dezvoltatorul, dar și cei care cumpără acolo! Unde nu trebuie sa se atingă nimeni de pădure și împrejurimile ei! PLĂMÂNUL capitalei se alege praful de el cu astfel de specimene, care se vor a fi noii ciocoi ai vremurilor haotice în care am fost aruncați! Dar ce sa i faci când vrei sa fii mai presus decât semenii tai! Acum luați o ușurel pe centura, ca tot respirați aer de categorie superioara!