G4Media.ro

Netanyahu: Israelul nu dorește război cu Iranul/ Replica Teheranului

Netanyahu: Israelul nu dorește război cu Iranul/ Replica Teheranului

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat marţi că Israelul nu doreşte război cu Iranul, la o zi după ce a dezvăluit dovezi despre eforturi secrete ale Teheranului, în pofida unui acord internaţional care vizează diminuarea programului nuclear iranian, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Foto: Facebook

„Nimeni nu doreşte acest tip de evoluţie. Iranul este cel care schimbă regulile în regiune”, a declarat Netanyahu într-un interviu pentru CNN, întrebat dacă Israelul este pregătit de război împotriva Iranului.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, l-a informat pe preşedintele Donald Trump în legătură cu dovezile privind un program secret de arme nucleare dezvoltat de Iran, în cadrul unei reuniuni care a avut loc pe 5 martie la Washington, a declarat marţi un oficial israelian.

Trump a fost de acord ca Israelul să publice informaţiile înainte de data de 12 mai, data până la care trebuie să decidă dacă SUA se retrag din acordul nuclear internaţional încheiat în 2015 cu Iranul.

Replica Teheranului

Iranul l-a numit pe șeful guvernului israelian ”mincinos” după ce Netanyahu a acuzat această țară că a înșelat opinia publică internațională în legătură cu intențiile sale în domeniul nuclear. Iranul a anunțat că nu a intenționat niciodată să construiască o bombă când a semnat pactul internațional referitor la încetinirea activității sale în domeniul nuclear în 2015, transmite BBC.

Ministrul de externe Javad Zaris a declarat că Netanyahu a încercat să influențeze decizia președintelui Donald Trump în ce privește menținerea acordului nuclear. Acesta a mai pus că documentele sunt o reluare a vechilor acuzații demontate deja de Agenția Internațională pentru Energie Atomica (AIEA), instituția de supraveghere a Națiunilor Unite.

Mogherini: Trebuie să evaluăm detaliile declaraţiei prim-ministrului

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a afirmat că acuzaţiile de luni ale premierului israelian Benjamin Netanyahu referitoare la Iran nu pun sub semnul întrebării respectarea de către Teheran a acordului din 2015 privind programul nuclear, transmite marţi AFP.

”Trebuie să evaluăm detaliile declaraţiei prim-ministrului”, a afirmat Federica Mogherini luni seară, după ce premierul Netanyahu a declarat că Israelul dispune de noi ”probe concludente” despre ”un plan secret” pe care Iranul l-ar putea activa în orice moment pentru a se dota cu bomba atomică.

Şefa diplomaţiei UE a subliniat, de asemenea, importanţa obţinerii unei evaluări a acestor afirmaţii de către Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA), care ”este singura organizaţie imparţială şi internaţională însărcinată să supravegheze angajamentele nucleare ale Iranului”.

Dar, ”ceea ce am văzut în primele rapoarte este că premierul Netanyahu nu a pus la îndoială respectarea de către Iran a angajamentelor din JCPOA”, acronimul acordului din 2015 între Iran şi marile puteri, a menţionat dna Mogherini.

”Nu am văzut argumente din partea premierului Netanyahu deocamdată privind o nerespectare, adică o încălcare de către Iran a angajamentelor sale nucleare”, a insistat ea.

Acordul nuclear din 2015 ”nu este bazat pe ipoteze de bună-credinţă sau de încredere”, ci pe ”angajamente concrete, mecanisme de verificare şi un control foarte strict al faptelor, efectuat de AIEA”, agenţie ale cărei rapoarte arată că ”Iranul s-a conformat pe deplin angajamentelor sale”, a subliniat Federica Mogherini.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a reafirmat marţi că nu are ”niciun indiciu credibil al unor activităţi desfăşurate în Iran pentru dezvoltarea unui dispozitiv nuclear după 2009”, anunţ ce survine în răspuns la acuzaţii israeliene pe această temă, relatează AFP, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al AIEA a declarat pentru AFP că Consiliul guvernatorilor „a anunţat că a finalizat examinarea acestei probleme” după raportul care i-a fost prezentat în decembrie 2015.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.