G4Media.ro

Nestlé adaugă zahăr în laptele pentru sugari vândut în țările mai sărace,…

Sursa foto: Pixabay

Nestlé adaugă zahăr în laptele pentru sugari vândut în țările mai sărace, potrivit unui ONG/ Acest lucru contravine liniilor directoare antiobezitate ale OMS pentru Europa

Nestlé, cea mai mare companie de bunuri de consum din lume, adaugă zahăr și miere în laptele pentru sugari și în produsele cerealiere vândute în multe țări sărace, contrar orientărilor internaționale care vizează prevenirea obezității și a bolilor cronice, potrivit unui raport, scrie The Guardian.

Militanții de la Public Eye, o organizație elvețiană de investigație, au trimis mostre de produse alimentare pentru copii ale multinaționalei elvețiene vândute în Asia, Africa și America Latină la un laborator belgian pentru a fi testate.

Rezultatele și examinarea ambalajelor produselor au scos la iveală adaos de zahăr sub formă de zaharoză sau miere în eșantioanele de Nido, o marcă de lapte praf de continuare destinată sugarilor cu vârsta de un an și peste, și Cerelac, o cereală destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între șase luni și doi ani.

Pe principalele piețe europene ale Nestlé nu există zahăr adăugat în formulele pentru copii mici. În timp ce unele cereale destinate copiilor mai mari conțin zahăr adăugat, nu există zahăr adăugat în produsele destinate bebelușilor cu vârste cuprinse între șase luni și un an.

Laurent Gaberell, expert în agricultură și nutriție al Public Eye, a declarat: „Nestlé trebuie să pună capăt acestor standarde duble periculoase și să înceteze să mai adauge zahăr în toate produsele destinate copiilor cu vârsta sub trei ani, în orice parte a lumii.”

Obezitatea este o problemă din ce în ce mai mare în țările cu venituri mici și medii. În Africa, numărul copiilor supraponderali cu vârsta sub cinci ani a crescut cu aproape 23% din anul 2000, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. La nivel mondial, peste 1 miliard de oameni trăiesc cu obezitate.

Nu este întotdeauna ușor pentru consumatorii din orice țară să își dea seama dacă un produs conține zahăr adăugat și ce cantitate este prezentă, doar pe baza informațiilor nutriționale tipărite pe ambalaj. Etichetele includ adesea zaharurile naturale din lapte și fructe sub aceeași rubrică cu orice zaharuri adăugate.

Conform liniilor directoare ale OMS pentru regiunea europeană, nu ar trebui să fie permisă adăugarea de zaharuri  sau de agenți de îndulcire în niciun aliment pentru copiii sub trei ani. Deși nu au fost elaborate orientări specifice pentru alte regiuni, cercetătorii spun că documentul european rămâne la fel de relevant și pentru alte părți ale lumii.

Marea Britanie recomandă ca copiii sub patru ani să evite alimentele cu zaharuri adăugate din cauza riscurilor, inclusiv creșterea în greutate și apariția cariilor dentare. Orientările guvernului SUA recomandă evitarea alimentelor și băuturilor cu adaos de zaharuri pentru cei mai mici de doi ani.

În raportul său, redactat în colaborare cu International Baby Food Action Network, Public Eye a declarat că datele furnizate de Euromonitor International, o companie de cercetare de piață, au dezvăluit vânzări globale cu amănuntul de peste 1 miliard de dolari (800 de milioane de lire sterline) pentru Cerelac. Cele mai mari cifre se înregistrează în țările cu venituri mici și medii, 40% din vânzări fiind realizate în Brazilia și India.

Dr. Nigel Rollins, medic specialist la OMS, a declarat că aceste constatări reprezintă „un dublu standard […] care nu poate fi justificat”.

Cercetătorii au descoperit că cerealele cu aromă de biscuiți pentru bebelușii cu vârste de peste șase luni conțineau 6 g de zahăr adăugat pentru fiecare porție în Senegal și Africa de Sud. Același produs vândut în Elveția nu are niciunul.

Testele efectuate pe produsele Cerelac vândute în India au arătat, în medie, peste 2,7 g de zahăr adăugat pentru fiecare porție.

În Brazilia, unde Cerelac este cunoscut sub numele de Mucilon, s-a constatat că două din opt produse nu aveau zahăr adăugat, dar celelalte șase conțineau aproape 4 g pentru fiecare porție. În Nigeria, un produs testat avea până la 6,8g .

Între timp, testele efectuate asupra produselor de la marca Nido, care are vânzări cu amănuntul la nivel mondial de peste 1 miliard de dolari, au relevat o variație semnificativă a nivelului de zahăr.

În Filipine, produsele destinate copiilor mici nu conțin zahăr adăugat. Cu toate acestea, în Indonezia, produsele alimentare pentru copii Nido, vândute sub denumirea Dancow, conțineau toate aproximativ 2 g de zahăr adăugat la 100 g de produs sub formă de miere, sau 0,8 g pe porție.

În Mexic, două dintre cele trei produse Nido disponibile pentru copii mici nu conțineau zahăr adăugat, dar cel de-al treilea conținea 1,7 g pe porție. Produsele Nido Kinder 1+ vândute în Africa de Sud, Nigeria și Senegal conțineau toate aproape 1g pe porție, se arată în raport.

O purtătoare de cuvânt a Nestlé a declarat: „Credem în calitatea nutrițională a produselor noastre pentru copilăria timpurie și acordăm prioritate utilizării ingredientelor de înaltă calitate adaptate la creșterea și dezvoltarea copiilor”.

Ea a precizat că, în cadrul categoriei „foarte reglementate” a alimentelor pentru copii, Nestlé a respectat întotdeauna „reglementările locale sau standardele internaționale, inclusiv cerințele de etichetare și pragurile privind conținutul de carbohidrați care cuprinde zaharurile” și a declarat totalul zaharurilor din produsele sale, inclusiv cele provenite din miere.

Variațiile în rețete au depins de factori precum reglementările și disponibilitatea ingredientelor locale, a spus ea.

Compania a redus cantitatea totală de zaharuri adăugate în portofoliul său de cereale pentru sugari cu 11% la nivel mondial în ultimul deceniu, a spus ea, și a continuat să reformuleze produsele pentru a le reduce și mai mult.

Zaharoza și siropul de glucoză au fost eliminate treptat din „laptele pentru copii în creștere” destinat copiilor mici din întreaga lume, a adăugat ea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Oameni fara pic de etica si empatie

  2. laptele praf e facut din lapte de vaca , firmele il prelucreaza astfel ca , reconstituit , sa semene cat mai mult cu ala uman , una din metode e adaugarea de glucide si diluarea , ce vrea sa spuna articolul eu nu prea inteleg.