G4Media.ro

Nemulţumirea crescândă a ruşilor pune la grea încercare Kremlinul. Comentariu Deutsche Welle

Nemulţumirea crescândă a ruşilor pune la grea încercare Kremlinul. Comentariu Deutsche Welle

Zeci de mii de persoane protestează la Moscova, guvernanţii răspund dur. Pentru că este vorba de mai mult decât nişte alegeri locale. Autorităţile ruse sunt îngrijorate şi temătoare. Nu fără motiv, crede Miodrag Soric, potrivit unei analize Deutsche Welle.

Nu se lasă intimidaţi: nici de ameninţări, nici de acţiunile în forţă ale poliţiei, nici de arestări. Zeci de mii de persoane au venit la manifestaţiile din centrul Moscovei pentru a cere alegeri comunale corecte, eliberarea deţinuţilor politici şi retragerea preşedintelui Putin. A fost cea mai mare demonstraţie din ultimii ani – în plină perioadă de concedii, când mulţi ruşi preferă să îşi petreacă mai degrabă vremea în afara Moscovei. Societatea civilă din Rusia se ia de coarne cu Kremlinul.

Motivul aparent al protestelor ar fi alegerile relativ neimportante pentru un parlament comunal. De fapt, există o mare nemulţumire faţă de întreaga conducere a statului rus. Lucru dovedit şi de sondajele de opinie, care arată o scădere fără precedent a cotei de popularitate a şefului statului. Motivele în acest sens sunt numeroase: economia stagnează, preţurile cresc, corupţia a luat o amploare de speriat, reformarea sistemului de pensii îi nemulţumeşte pe milioane de ruşi. Tot mai mulţi cetăţeni sunt nemulţumiţi, dar guvernul refuză să permită o alternativă politică. Nici măcar la nivel comunal.

Lipsa fricii nelinişteşte Kremlinul

Acest lucru îi face pe zeci de mii de ruşi să iasă în stradă. Iar ei nu se mai tem. Ceea ce îi sperie pe guvernanţi, care par total neajutoraţi. Tot mai des, preşedintele Putin şi guvernul rus promit îmbunătăţiri, mai mulţi bani, salarii mai mari. Dar standardul de viaţă al ruşilor scade în realitate întruna de cinci ani încoace. Şi toţi ştiu asta, pentru că o simt direct în portofele.

La final, este vorba de mai mult decât problemele materiale. Mulţi ruşi de rând se simt abandonaţi, neînţeleşi de guvern, neluaţi în seamă, nereprezentaţi la nivel politic. Acest lucru a ieşit clar în evidenţă şi la demonstraţiile recente. Protestul a avut loc în faţa unei clădiri de birouri, pe o stradă înconjurată de forţele de ordine, departe de centrul agitat al capitalei ruse. Prin urmare, după încheierea manifestaţiei oficiale, o parte din protestatari a pornit spre administraţia prezidenţială din centrul Moscovei. Sute de poliţişti i-au prins din urmă şi au fost operate numeroase arestări.

Kremlinul se simte provocat

Printre manifestanţi s-au numărat mulţi tineri cu vederi liberale, care îşi doresc mai multă libertate şi democraţie, pe model occidental; dar şi locuitori mai în vârstă din Moscova. Oameni cu steaguri comuniste. Aceştia din urmă plâng după epoca sovietică, atunci când, în opinia lor, statul s-ar fi ocupat mai bine de nevoile populaţiei. Vechi comunişti sau tineri democraţi – ambele grupuri au în comun faptul că au impresia că nu sunt luaţi în serios de Kremlin.

Cu cât preşedintele Putin rămâne mai mult la putere, cu atât va creşte prăpastia dintre guvernanţi şi guvernaţi. Kremlinul va scoate în stradă tot mai mulţi poliţişti, va controla tot mai mult presa, îi va prigoni tot mai dur pe cei care au alte viziuni politice. Doar pentru a se menţine la putere.

Tristă perspectivă.

Foto: Vladimir Putin (Facebook)


Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Crăcănel,
  Când…cobori să nu uiți să tragi capacul, gazul e scump și nu vreau să mai pierd din căldură, așa cum am pierdut zilele astea după un păcatos neatent…!

  • Se cam apropie funia de par. Scara ia-l și pe Putler și ai grijă să nu-i lipsească nimic. Dă-l cu păcură, bagă-l în cazanul cu smoală.. Vei avea mult a dreacu de muncă la sărăcia asta de kaghebist…

  • @Vax,
   Păi lui Vladimir Vladimirovici i-am strigat să nu-mi irosească căldura prețioasă. D-ta ai crezut că e vorba de Tăriceanu? Păi Călin are picioarele drepte, doar a fost manechin. Fundul îl are cât o butie, de e nevoit să se întoarcă într-o parte atunci când intră pe ușă….

  • Tăriceanu este cel mai potrivit dintre cei care și-au anunțat până în acest moment candidatura la prezidențiale. Johannis și Bârna sunt oamenii „statului paralel securist”. Bârna nu este altceva decât omul lui Coldea, iar Johannis este sluga eurocratilor de la Bruxelles și a lui Merkel. Așa că ce interes ai avea să pui stampila pe vreo unul dintre ei? Eu de exemplu, nu-mi doresc altceva decât un Președinte care să pună individul mai presus de orice, statul să fie în slujba cetățeanului și să vină cu un Harley Davidson la muncă decât cu o grămadă de girofaruri și sepepisti după el plătiți din banii contribuabililor. Vezi, eu am niște dorințe ceva mai pământene de la viitorul președinte. 🙂

  • Vax ai fost prost ai ramas. Nu te dezminti. Bine ca sunt buni psd si alde. Muie psd si votantii lor!

  • Dacă ești votant Johannis (eu sunt fost) vin-o mai degrabă cu un argument logic, decât să înjuri oamenii aici ca un dobitoc. Ai putea de exemplu să te gândești la vreo „realizare” cât de cât notabilă a actualului locatar de la Cotroceni. De exemplu, în afară de concediile cu consoarta la Miami… ce alte „realizări” ai mai putea menționa? 🙂

  • @VAX: Tariceanu este exact ce le trebuie gheolbanilor de romani: unul care a dus RO in criza din 2008, unul care nu stie decat sa se bage in fatza la cozi intrucat este neam de ales, unul care se ascunde de justitie milogindu-se de PSD sa-i lase imunitatea ca mai apoi sa sa se chinui din rasputeri sa faca praf Justitia. Plin de ifose si (foste) neveste, fiu de turnator pe bani la Securitate de unde a si invatat ca pentru prostime hotzul care striga „hotzii” reprezinta un smecher cu care trebuie sa te infratesti pentru ca ai ce invata !

 2. Chiar acuma am lăsat în budă ceva ce seamănă cu Putin,deşi era ceva mai frumos

 3. Il doare la basca pe Putin de prosti, el a refacut Russia Mare si va fi presedinte pe viata, oricum e mai sanatos la cap decat presedintii vestici degenerati care violeaza minore, vezi cazul Epstein!
  Long live Putin&Xi, m..e pedofililor!

  • Ce ati facut cu Siberia natala, neispravitilor? I-ati dat foc in ideea ca veti reusi sa mutati Iadul mai aproape de Putin in loc de viceversa?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.