G4Media.ro

Nava spațială Artemis a ajuns la Lună

Nava spațială Artemis a ajuns la Lună

Nava spațială Artemis, lansată de NASA în 16 noiembrie, a ajuns la Lună, relatează BBC News.

Capsula Orion a trecut la 130 km deasupra suprafeței lunare, iar acum va începe să intre pe o orbită mai mare.

Vehiculul a fost în afara contactului timp de 34 de minute în timpul acestei manevre, care a început la ora 12:44 GMT, întrucât a avut loc pe partea îndepărtată a Lunii.

La revenirea semnalului, vehiculul spațial a trimis înapoi o imagine a Pământului. NASA afirmă că, până în prezent, misiunea a „depășit așteptările” de la lansarea de săptămâna trecută.

Zebulon Scoville, directorul de zbor al Nasa, a declarat: „Aceasta este una dintre acele zile la care te gândești și la care visezi de foarte, foarte mult timp.

„În această dimineață tocmai am văzut Pământul așezându-se în spatele Lunii, în timp ce ducem următorul vehicul uman evaluat în jurul Lunii, pregătindu-ne să aducem oamenii înapoi acolo în câțiva ani. Aceasta este o schimbare de joc”.

Artemis este noul program-far al NASA, care va permite oamenilor să revină pe Lună şi care vizează, totodată, trimiterea primei femei şi a primei persoane de culoare pe satelitul natural al Pământului.

La 50 de ani după ultima misiune din programul Apollo, misiunea Artemis 1 nu are la bordul ei un echipaj de astronauţi. Artemis 1 va trebui să verifice dacă Orion este sigură pentru a transporta în spaţiu, în viitor, un echipaj uman.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

  1. imediat vin hauristii putleristi sa ne zica ca defapt Pamantul e plat, omul nu a ajuns niciodata pe Luna si alte balarii ca de ce se vad urme pe cer in spatele avioanelor :)))

  2. A ajuns cu bine. Vă pot confirma. O descărcăm și v-o trimitem înapoi.

  3. Daca programul vizeaza trimiterea primei femei si a primei persoane de culoare pe Luna, ar putea sa se profite de ocazie pentru a se trimite si primul roman pe Luna. Eu as vota sa-l trimitem pe Iohannis.

    • Toată clasa politică trebuie dusă

    • Eu propun sa il trimitem pe Csolaku. A, dar stai, ca asta se apuca imediat sa le promita lunatecilor ca le mareste si alora pensiile. Si alta belea: nu ne mai incadram in anvelopa de 15%. Si-o ia puternic in freza Csolakul. Pe unde mai scoate camasa? Caci cu mania lunatecilor nu te pui.

  4. au gasit steagul lasati de ailaltzi? deci in ’60 au trimis oameni si acum doar o conserva!!!

  5. Steagul putea fi luat de „vant”.. mai greu de explicat ar fi daca nu s-ar mai gasi roverele cu care s-au dat americanii pe Luna.

  6. Numele misiunii este Artemis. Capsula se numeste Orion. Incercati totusi sa adaptati traducerile cu Google Translate. Suna aiurea : vehicul uman evaluat (human rated spacecraft) sau schimbare de joc (gamechanger)