G4Media.ro

NATO vrea să sprijine o forță anti-jihadistă din Africa / G5 Sahel…

NATO vrea să sprijine o forță anti-jihadistă din Africa / G5 Sahel are 5.000 de soldaţi din Mali, Mauritania, Niger, Ciad şi Burkina Faso

NATO „examinează în prezent opţiuni pentru un sprijin sporit acordat G5 Sahel”, o forţă multinaţională antijihadistă, a anunţat secretarul general al ONU Antonio Guterres într-o scrisoare recentă adresată Consiliului de Securitate şi citată vineri de Agerpres.

Acest sprijin din partea Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord ar putea fi exprimat „prin intermediul Agenţiei sale de sprijin şi aprovizionare.

NATO intenţionează să îşi desfăşoare propria evaluare, ce va face lumină asupra angajamentului său viitor în regiunea Sahel”, a declarat şeful ONU fără alte detalii în această scrisoare văzută joi de AFP.

El mai spune că rămâne „convins” de necesitatea creării unui birou de sprijin al ONU pentru forţa G5 Sahel (aproximativ 5.000 de soldaţi din Mali, Mauritania, Niger, Ciad şi Burkina Faso) care ar fi finanţată din contribuţiile obligatorii ale Naţiunilor Unite.

„Aceasta este cea mai bună abordare pentru a oferi sprijin durabil şi previzibil Forţei comune”, apreciază Antonio Guterres, în timp ce Statele Unite, principalul contribuabil financiar la ONU, au refuzat până acum această opţiune apreciată în Franţa şi ţări africane.

La jumătatea lunii iunie, în cadrul unei reuniuni a Consiliului de Securitate, administraţia lui Joe Biden, ca şi cea precedentă a lui Donald Trump, a respins o astfel de perspectivă. „Este important să se menţină o linie clară între lupta împotriva terorismului şi menţinerea păcii pentru a proteja imparţialitatea şi personalul ONU”, a susţinut atunci ambasadorul american adjunct Jeffrey DeLaurentis.

De câţiva ani, Statele Unite declară că vor să acorde prioritate ajutorului bilateral către cele cinci ţări membre ale G5 Sahel, mai degrabă decât implicării crescute a ONU.

„Crearea Forţei comune G5 Sahel, în ciuda provocărilor persistente, este o manifestare puternică a voinţei politice a celor cinci state din Sahel ce merită sprijinul comunităţii internaţionale”, insistă totuşi Guterres.

„În timp ce toţi interlocutorii subliniază sprijinul lor ferm pentru Forţa comună G5 Sahel considerată ca o iniţiativă excepţională ce merită sprijin internaţional, nu există o convergenţă de opinii în cadrul comunităţii internaţionale cu privire la modul cel mai bun de sprijin”, recunoaşte şeful ONU.

Consiliul de Securitate, sub preşedinţia Kenyei, a planificat o vizită în Sahel (Mali şi Niger) la sfârşitul lunii pentru a studia parametrii de securitate din această regiune şi găsi o unitate.

Dacă „Uniunea Africană şi-a exprimat voinţa şi interesul pentru un rol sporit”, această instituţie consideră în acelaşi timp că are nevoie de „sprijinul financiar al unui alt donator pentru ca acest lucru să se concretizeze”, precizează Antonio Guterres.

Până în prezent, prin misiunea sa de pace Minusma în Mali, ONU contribuie la aprovizionarea cu combustibil, apă şi raţii alimentare a batalioanelor G5 Sahel, cărora le oferă şi asistenţă medicală, în cadrul unui acord bilateral încheiat acum câţiva ani.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Vedeti sa nu patiti idem armata afgana, sau Bin Laden.

  2. Daca G5 Sahel e compusa tot din musulmani (ceea ce cred), asta va duce la aparitia unei noi organizatii ISIS.
    Not a good ideea!