G4Media.ro

NATO „lucrează” la trimiterea de rachete antiaeriene în Ucraina

Sursa foto: JACK GUEZ / AFP

NATO „lucrează” la trimiterea de rachete antiaeriene în Ucraina

NATO “lucrează” la trimiterea de sisteme antiaeriene suplimentare în Ucraina, a declarat joi secretarul general al Alianței Atlantice, Jens Stoltenberg, ca răspuns la apelurile de ajutor ale Kievului în fața raidurilor devastatoare ale forțelor rusești, transmite agenția Reuters.

La Bruxelles, la finalul Consiliului European, cancelarul german Olaf Scholz a declarat că speră ca membrii NATO să furnizeze în curând Ucrainei șase sisteme de apărare antiaeriană Patriot.

„Am compilat date despre diferitele sisteme de apărare aeriană pe care le avem în cadrul NATO, concentrându-ne pe sistemele Patriot. Și lucrăm cu aliații pentru a ne asigura că vor redistribui anumite sisteme în Ucraina”, a declarat Jens Stoltenberg, în marja unei reuniuni a miniștrilor de externe din G7 la Capri.

„Lucrăm la posibilitatea unor baterii Patriot suplimentare pentru Ucraina. Suntem în contact cu anumite țări specifice”, a adăugat secretarul general al NATO, calificând drept „crucială” această armă de apărare antiaeriană folosită de armata americană și de mai multe țări aliate din Europa.

Germania a anunțat sâmbătă că va livra Kievului un sistem suplimentar de apărare antiaeriană Patriot.

„Sperăm să mai găsim încă șase în cadrul NATO. Am profitat de ocazia de aici pentru a pleda în acest sens în numeroase discuții”, a declarat Olaf Scholz la Bruxelles.

Jens Stoltenberg a declarat că alte sisteme de apărare ar putea fi furnizate Ucrainei. În special, el a menționat sistemul de rachete sol-aer NASAMS.

„Întârzierile în livrarea acestui echipament înseamnă că alte rachete rusești își vor atinge țintele în Ucraina. Întârzierile în livrarea de muniție înseamnă că Rusia va putea avansa mai mult pe linia frontului”, a subliniat el.

Vineri va avea loc un Consiliu NATO-Ucraina. Se așteaptă ca președintele ucrainean Volodimir Zelenski să participe prin videoconferință.

Ucraina, care este bombardată fără încetare de Rusia de săptămâni întregi, se confruntă cu o lipsă critică de muniții, în special de rachete antiaeriene, din cauza blocării ajutorului american de către republicani, care dețin majoritatea în Camera Reprezentanților, și a incapacității UE de a-și onora angajamentele în acest domeniu.

Cu toate acestea, Jens Stoltenberg a notat semne încurajatoare în Congresul SUA cu privire la posibila deblocare a unui ajutor de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina. Un vot este programat pentru sâmbătă în Camera Reprezentanților.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat joi că acest ajutor face parte din „politica colonială a Statelor Unite” și nu va schimba cu greu situația de pe câmpul de luptă, care este „departe de a fi favorabilă părții ucrainene”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. atit de incet se misca nato ,de iti da impresia ca vor ca Ukraine sa piarda