G4Media.ro

NATO cere Rusiei să-și distrugă noul sistem de rachete de croazieră capabile…

Foto: Arhivele Nationale SUA

NATO cere Rusiei să-și distrugă noul sistem de rachete de croazieră capabile să poarte încărcătură nucleară

NATO a cerut, marți, Rusiei să distrugă un nou sistem de rachete de croazieră până la termenul limită stabilit pentru luna august. Sistemul este capabil să trimită o încărcătură nucleară și ar reprezenta o încălcare flagantă a unui tratat care interzice prezența rachetelor cu capabilități nucleare pe teritoriul Europei, scrie Reuters.

Marți, miniștrii apărării din NATO se întâlnesc pentru a stabili pașii ce vor fi urmați dacă Rusia refuză să distrugă noul său sistem de rachete de croazieră, conform publicației.

Potrivit Reuters, Washingtonul consideră că sistemul de rachete de croazieră reprezintă o încălcare flagrantă a tratatului INF din 1987, semnat între SUA și Uniunea Sovietică, tratat care interzice utilizarea și amplasarea la sol a sistemelor de rachete balistice și de croazieră.

„Facem un apel către Rusia de a alege o cale responsabilă, dar nu am văzut până acum nimic care să ne indice că Rusia are astfel de intenții. Va trebui să răspundem”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Surse diplomatice au declarat pentru Reuters că miniștii NATO iau în calcul efectuarea mai multor zboruri de către avioanele militare americane, capabile să transporte o încărcătură nucleară, mai multe antrenamente ale personalului militar și repoziționarea lansatoarelor maritime americane.

Conform Reuters, Moscova a refuzat distrugerea sistemului în cauză și neagă încălcarea tratatului invocat de către aliații NATO. SUA amenință că se va retrage din tratatatul INF pe 2 august, dacă cele două state nu vor ajunge la o înțelegere.

Foto: Liderii URSS (Mihail Gorbaciov) și SUA (Ronald Reagan) semnând tratatul INF. Sursa Arhivele Nationale SUA

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. rusia asemenea unui stat terorist se leapada de orice angajamente luate cindva, ca atare este o vorba care spune ca rusia poate semna orice document pentru ca apoi sa abroge. daca asa doreste atunci si americanii se vor apuca de constru rachete mai multe si mai bune, chiar si fara NASA, SpaceX, Blue Origin, Orbital. etc chiar si fara aceste companii armata USA e capabila sa creeze rachete foarte bune. in general SUA este cu mult peste capacitatile cracanatului, https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_private_spaceflight_companies

    • Rusia este incurajata sa faca acest lucru si de pozitia duplicitara a unor state membre NATO din Europa, cazul cel mai elocvent este cel al Germaniei care nu-si respecta obligatiile de 2% din PIB pentru bugetul apararii, asa cum s-au angajat atunci cand au semnat tratatul de aderare sau de dorinta de a incheia contracte pe piata energiei si a gazelor naturale cu Rusia. Sunt vulnerabilitati clare ale NATO in fata Rusiei.

  2. din păcate se vor lupta pe teritoriul altor state.

  3. Americanii mananca ce nu trebuie, dupa ce au incalcat si sau retras din toate tratatele semnate cu urss. O să-i pupe in c.. pe rusi.