G4Media.ro

Naționalismul tulbură apele în Macedonia de Nord: protest masiv împotriva guvernului care…

Foto: VMRO-DPMNE / Facebook

Naționalismul tulbură apele în Macedonia de Nord: protest masiv împotriva guvernului care a încheiat acordul istoric cu Grecia

Zeci de mii de simpatizanţi ai opoziţiei naționaliste din Macedonia de Nord au manifestat sâmbătă la Skopie împotriva guvernului şi pentru a cere alegeri parlamentare anticipate, potrivit France Presse, citată de Agerpres. Protestul are loc pe fondul temerilor din occident că Rusia ar putea folosi tensiunile din Balcani pentru a destabiliza zona.

Reuniţi la apelul principalului partid de opoziţie, VMRO-DPMNE (dreapta naţionalistă), manifestanţii au fluturat drapeluri macedonene şi pancarte cu lozinci ostile guvernului dominat de SDSM (stânga).

VMRO-DPMNE doreşte alegeri anticipate practic de când guvernul a soluţionat, în 2018, o dispută cu Grecia care a împiedicat aderarea ţării la Uniunea Europeană. VMRO-DPMNE se opune acordului cu Grecia în baza căruia la numele ţării a fost adăugată menţiunea „de Nord”.

Skopje s-a confruntat ani de zile cu vetoul Greciei care i-a refuzat numele de Macedonia, de asemenea, numele provinciei ei de nord, văzând în acesta o uzurpare a moştenirii sale istorice.

Din noiembrie 2020, Bulgaria blochează aderarea Macedoniei de Nord la UE din cauza disputelor legate de limbă şi istorie.

Prezent la demonstraţie, preşedintele VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski, a acuzat guvernul că a „subminat nivelul de trai, educaţia, agricultura şi economia” ţării.

Hristijan Mickovski a denunţat şi politica guvernului în ceea ce priveşte disputa cu Bulgaria. (Foto: VMRO-DPMNE / Facebook)

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. Hristijan Mincinovski

 2. Bla bla bla bla bla!
  Scurt . Conteaza doar ajutorul pe care’l dau Sua’Marea britanie ‘ POLONIA ‘ restul apa de ploaie ‘se poate si fara UNGARIA 🤮🤮🤮 , Franta sau germania .
  Analiza de fata e ZERO BARAT 🤮🤮🤮

 3. Tamo daleko , daleko od mora
  Tamo e selo moije ….

  Iubesc Republika Socialistă Federativă a
  Jugoslavijei Makedonija .

 4. Ce mai ascultam pe unde medii la radio Skoplie la ora 11,00 EET emisiunea Muzicki ot omnibus ,acum vreo 40 și ceva de ani !!!