G4Media.ro

Musulmanii sărbătoresc duminică încheierea Ramadanului. În majoritatea țărilor musulmane manifestările aglomerate și…

Musulmanii sărbătoresc duminică încheierea Ramadanului. În majoritatea țărilor musulmane manifestările aglomerate și rugăciunile colective sunt interzise, în scopul combaterii epidemiei de Coronavirus

Eid al-Fitr este una dintre cele două sărbători majore ale islamului, marcând încheierea lunii sfinte a postului Ramadan. Musulmanii din întreaga lume participă, de obicei, la manifestări fastuoase dedicate Eid al-Fitr, însă nu și anul acesta, când în majoritatea țărilor islamiste au fost impuse măsuri restritictive pentru combaterea Covid-19.

Eid al-Fitr durează câte trei zile şi se sărbătoreşte în mod tradiţional prin rugăciuni la moschei, petreceri în familie şi la prieteni, preparate speciale şi cadouri. Temerile de răspândire a coronavirusului şi restricţiile legate impuse de autorități urmbresc sărbătoarea Eid al-Fitr, relatează Agerpres. Din Egipt până în Irak, trecând prin Turcia şi Siria, mai multe ţări au interzis rugăciunile colective.

Musulmanii din mai multe părţi din Orientul Mijlociu au rămas acasă duminică, pe fondul restricţiilor impuse pentru a stopa răspândirea noului coronavirus, relatează dpa.

În Cairo, supranumit „oraşul care nu doarme”, cu aproximativ 10 milioane de locuitori, străzile de obicei congestionate de trafic erau practic goale duminică, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a unei restricţii totale de circulaţie de 13 ore la nivel naţional din cauza coronavirusului. Oamenii au preferat să-şi felicite rudele şi prietenii prin telefon.

În mod similar, celebrările de Eid aproape că au dispărut de pe străzile din capitala tunisiană, Tunis. În afară de brutăriile care s-au deschis pentru scurt timp duminică, toate celelalte magazine au închis întrucât străzile erau goale. Moscheile din Tunisia au rămas închise duminică, determinând credincioşii să facă o rugăciune specială Eid acasă.

Rugăciunea de Eid se desfăşoară în mod normal în moschei sau în spaţii deschise, devreme în prima zi a sărbătorii. Dar în acest an mai multe guverne arabe le-au cerut credincioşilor musulmani să facă rugăciunea Eid acasă şi au anunţat o izolare completă sau parţială şi interzicerea adunărilor în timpul sărbătorii Eid, în efortul de a limita răspândirea pandemiei.

Sâmbătă, în Arabia Saudită, locul de naştere al islamului, a început o interdicţie totală de circulaţie de 24 de ore la nivel naţional, care rămâne în vigoare până miercuri. Regele saudit Salman i-a îndemnat pe oameni, într-un discurs sâmbătă seara, să petreacă Eid acasă şi să înlocuiască felicitările tradiţionale faţă în faţă cu contactul online.

Marea moschee din Mecca era aproape goală duminică. De la o tribună, un imam ţinea o rugăciune cu uşile închise. În faţa lui, agenţi de securitate, unii purtând măşti, stăteau în faţa câtorva credincioşi aşezaţi în rânduri.

Monarhia din Golf a confirmat duminică 2.399 de cazuri noi de coronavirus şi încă 11 decese cauzate de COVID-19, boala respiratorie cauzată de virus, a raportat SPA, citând un purtător de cuvânt al sănătăţii.

Arabia Saudită are cel mai mare bilanţ de infectări cu coronavirus din lumea arabă, cu 72.560 de cazuri soldate cu 390 de decese până în prezent.

Kuweit, o altă ţară din Golf, aplică deja o interdicţie totală de circulaţie continuă până la 30 mai. În timpul acestei izolări ce durează de trei săptămâni, locuitorilor li se permite să facă deplasări scurte pentru a cumpăra alimente şi medicamente, precum şi pentru a face exerciţii fizice.

În Ierusalim, moscheea Al-Aqsa, al treilea cel mai sfânt loc al islamului, a fost închisă. În zori, au avut loc ciocniri între membrii serviciilor de securitate israeliene şi credincioşi adunaţi în jurul sitului, unde au avut loc rugăciuni, potrivit unui fotograf AFP.

În Gaza, Hamas, mişcarea islamistă care controlează enclava palestiniană, a autorizat rugăciunile în moschei, în pofida anunţului primului deces din cauza coronavirusului sâmbătă. Într-o moschee, credincioşii, distanţaţi unul de celălalt, purtau măşti.

În Asia, musulmanii s-au grăbit în pieţe să-şi facă cumpărăturile înainte de sărbătoare, fără să păstreze distanţa, cum a fost cazul în Pakistan. În această ţară, care a cedat presiunii religioase autorizând rugăciunile la moschei în timpul Ramadanului, festivităţile au fost îndoliate de prăbuşirea unui avion în urmă cu două zile, accident soldat cu o sută de morţi.

În Kashmirul indian, celebrările au fost liniştite, cu principalele moschei închise şi securitatea consolidată după o serie de confruntări între guvern şi forţe rebele.

În Indonezia, grupuri mari de credincioşi, dintre care puţini purtau măşti, s-au rugat în marea moschee din Baiturrahman, plină de oameni.

În Afganistan, talibanii au anunţat o încetare a focului de trei zile pentru a marca sărbătoarea Fitr. Străzile din Kabul erau aproape goale din cauza restricţiilor severe, dar unii s-au aventurat afară, strângând uneori mâinile în ciuda instrucţiunilor de a se distanţa.

Iranul a cerut cetăţenilor săi să evite deplasările în timpul Eid, iar în Rusia, a doua ţară cea mai afectată din lume în ceea ce priveşte contaminarea, liderii religioşi musulmani au îndemnat credincioşii „să stea acasă şi să creeze o atmosferă festivă în familie”.

Și în Turcia, în spații deschise au mai avut loc rugăciuni, dar cu un număr redus de persoane.

 

Sursa Foto: G4Media/captura Facebook/Manifestare Eid al-Fitr/Incheiere Ramadan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

 1. ce prosti…
  nu au credinta ca ai nostri..
  poate le da cineva ideeea sa mai repete si ei ramadanaul..sa scoata si ei „de-o ciorba…cu smantana”!
  in rest, concetatenilor nostri musulmani…sarbataori fericite.
  iar crestinilor de pe malul marii, le doresc din suflet, traditionalul „Cristos a’nviiat…bis” pe 26-27 mai…si nu numai.
  pa si pu…si

 2. Pe bune, g4media?!
  ,,Țari islamiste”? Nu ,,islamice”?
  ,,Petreceri la familie”? Așa o fi la musulmani, numa’ noua, creștinilor, ne e dat să petrecem ,,în familie”?
  ,,Din Egipt până în Irak, trecând prin Turcia şi Siria…”? Da’ de ce nu și prin Kosovo? Sau prin Groenlanda? Are careva din redacție idee măcar de ce-i aia ,,geografie”?
  ,,Sâmbătă, în Arabia Saudită… a început o interdicţie totală de circulaţie de 24 de ore… care rămâne în vigoare până miercuri”. Ale naibi ore, cum știe ele să ție patru zile?!
  Nu vă fie cu bănat, redacția, nu cumva v-ați îmbătat? Deh, e sărbătoare…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.