G4Media.ro

„Mongolia Eternă”: Vast acord de conservare a naturii, inclusiv a ultimei mari…

Sursa foto: © Hyotographics | Dreamstime.com

„Mongolia Eternă”: Vast acord de conservare a naturii, inclusiv a ultimei mari zone de pajiști temperate a lumii

Guvernul mongol a semnat împreună cu o coaliţie de parteneri un acord de finanţare vizând protejarea a 144.000 de kilometri pătraţi de arii naturale din ţara asiatică, inclusiv ultima cea mai vastă zonă de pajişti temperate a lumii, informează Reuters, transmite Agerpres.

Acordul, numit „Mongolia Eternă”, prevede un fond de „tranziţie” de 71 de milioane de dolari, plus alte 127 de milioane alocate de guvern, bani care vor fi consacraţi eforturilor de conservare pe o perioadă de 15 ani.

Este unul din cele mai ample acorduri de finanţare pentru climă încheiate până acum în Asia şi se doreşte a fi şi un model pentru alte ţări din lume.

Ministrul mongol al mediului şi turismului, Bat-Erdene Bat-Ulzii, a subliniat că ţara sa suferă deja de pe urma efectelor schimbării climatice: temperatura a crescut cu 2,25 grade Celsius în ultimii 80 de ani, mai mult decât oriunde în altă parte a lumii, şi s-au înmulţit dezastrele legate de condiţiile meteorologice ca seceta, furtunile de nisip sau iernile aspre.

„Am îndurat cel mai dur ‘dzud’ de până acum, am pierdut milioane de animale şi atâţia oameni şi-au văzut mijloacele de trai distruse”, a spus ministrul, referindu-se la iernile extreme specifice Mongoliei.

Ryan Bidwell, reprezentant al organizaţiei nonprofit The Nature Conservancy (TNC), care a colaborat cu guvernul mongol la noul acord, a explicat că acesta va facilita conservarea „la nivel naţional” şi le va permite păstorilor nomazi să-şi ducă existenţa în continuare în faimoasa stepă mongolă.

Pajiştile mongole stochează circa 14-15 milioane tone de carbon şi găzduiesc o largă varietate de specii sălbatice, între care argali (oaia de munte), gazele şi antilope saiga, acestea din urmă ameninţate cu dispariţia. Totuşi, sunt unul din cele mai periclitate ecosisteme ale lumii, a notat Bidwell.

În cadrul noului program urmează să fie instituite aşa-numite „taxe de biodiversitate” în sarcina companiilor de minerit care exploatează aurul şi alte resurse naturale ale Mongoliei, banii strânşi fiind alocaţi proiectelor de conservare.

De asemenea, se are în vedere creşterea taxelor de intrare în parcurile naţionale ale Mongoliei la un „nivel adecvat pe plan global”.

TNC şi alte grupuri intenţionează să lanseze în total circa 20 de astfel de parteneriate până la sfârşitul acestui deceniu, inclusiv în Kenya, Gabon, America de sud şi centrală şi în Canada.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează