G4Media.ro

Moment-cheie în mediul universitar american: Miliardarul care a forțat demisia președintei de…

Foto: Pershing Square Foundation/Facebook Harvard University

Moment-cheie în mediul universitar american: Miliardarul care a forțat demisia președintei de la Harvard, acuzată de antisemitism, atacă și politica universității privind diversitatea, pe care o califică drept ”rasistă” la adresa albilor, asiaticilor și evreilor

Miliardarul american Bill Ackman, care a condus campania publică ce a dus la demisia forțată a președintei Universității Harvard, spune că antisemitismul din mediul universitar american este indicatorul unor probleme sistemice. El a pus acum ținta pe politica de diversitate a Universității Harvard, pe care o acuză că a distorsionat performanțele academice, transmite The Times.

La câteva ore după ce a salutat demisia lui Claudine Gay, care a fost acuzată puternic de antisemitism, Ackman – manager de fonduri de investiții care a donat milioane de euro pentru Harvard și a devenit o voce conservatoare de prim rang împotriva șefilor marilor universități americane (așa-numita Ivy League), a postat miercuri pe Twitter/X o polemică de 4.000 de cuvinte în care susține că politica de diversitate, echitate și incluziune (DEI) a Universității Harvard nu este o forță pusă în folosul binelui, ci mai degrabă „o mișcare de susținere politică în beneficiul anumitor grupuri”.

Ackman, care este evreu, a afirmat că politica de diversitate a Harvard este „rasistă” și că este folosită de susținătorii săi pentru a ține sub control libertatea de exprimare.

„În cadrul politicii de diversitate, gradul de oprimare este determinat de locul în care se află pe o așa-numită piramidă intersecțională a oprimării, în care albii, evreii și asiaticii sunt considerați opresori, iar un subset de persoane de culoare, persoane LGBTQ și/sau femei sunt considerate a fi oprimate”, a scris acesta.

Ackman a continuat: „DEI este rasist, deoarece rasismul invers este rasism, chiar dacă este împotriva albilor. Astăzi, în universități, în afaceri sau în alte domenii, poți spune despre albi lucruri care, dacă ai schimba cuvântul „alb” cu „negru”, ți-at provoca consecințele costisitoare și grave”.

Și, a susținut el, aspectele negative s-au extins mult dincolo de Harvard și au afectat SUA în ansamblu: „Resentimentele și furia au crescut în mod clar în ultimii ani, iar mișcarea DEI contribuie decisiv la creșterea diviunilor”, a susținut miliardarul american.

Ackman susține că demisia lui Gay a fost un „important pas înainte”, dar a adăugat un apel pentru susținătorii săi: „Mai avem mult de lucru. Haideți să ne apucăm de treabă”.

Articolul publicat de miliardarul american pe rețelele de socializare reaprinde dezbaterea asupra rolului jucat de universitățile de top în creșterea diviziunilor din societatea americană. Ackman și-a scris mesajul imediat după ce Gay a demisionat, devenind astfel președintele cu cel mai scurt mandat din istoria colegiului vechi de 387 de ani.

Demisia sa a venit dubla criză ce a zguduit una dintre universitățile de elită ale Americii. În timpul audierii în fața unei comisii a Congresului care investiga antisemitismul din campus în urma atacului Hamas asupra Israelului, Gay a fost întrebată dacă apelul la „genocidul evreilor” ar încălca regulile universității privind intimidarea și hărțuirea. Gay (53 de ani), a răspuns: „Poate fi, în funcție de context”. Comentariile sale au provocat o furtună de furie, unii studenți evrei spunând că s-au simțit în nesiguranță în campus.

David Wolpe, un rabin, a demisionat din comitet luna trecută, în lumina mărturiei lui Gay în fața Congresului. El a afirmat că Universitatea Harvard a devenit anti-israeliană sub conducerea sa. În decembrie, Gay a primit sprijinul unanim al corporației, care a sfidat apelurile politicienilor și ale donatorilor pentru ca ea să fie concediată din cauza scandalului legat de antisemitism.

Disputa legată de antisemitism a fost urmată, însă, de acuzații de plagiat în activitatea academică a lui Gay. Luna trecută, Harvard a declarat că examinarea acuzațiilor, inclusiv o investigație independentă efectuată de experți externi, a scos la iveală cazuri de „limbaj duplicat” în cadrul burselor anterioare ale lui Gay, dar că acestea nu au meritat măsuri disciplinare.

În cele din urmă, sub presiunea majoră a unei părți a societății, șefa Harvard a demisionat marți, 2 ianuarie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Omul zice defapt ce multă lume gândește dar nu au îndrăznit sa spună ca ești pus la zid..Dar de pe poziția lui și-a permis.
    Acolo s-a ajuns la Dicriminare pe față ptr albi, domnii de alte „etnii” au locuri separate , zbiară prin universități ce au voie sa citească sau nu, samd

  2. Este foarte interesant ca „progresistul” Harvard sustine Hamas uitand ca Hamas uraste din suflet ce reprezinta ei: egalitate intre oameni, cetateni de culoare, drepturile femeilor, drepturile comunitatii LGBT, libertate de exprimare (mai putin in ultim perioada), alta educatie decat cea religioasa.

  3. Ce-a ajuns Harvard! Din universitatea-simbol al gandirii superioare, sa fie condusa de o plagiatoare, impusa pe criterii in care au contat si sexul, si rasa, nu doar valoarea!
    In care practicile de admitere includ si preferinte rasiale…
    Nu se intampla doar la Harvard, discriminarea pozitiva a zapacit civilizatia euroatlantica, in pofida principiilor juste de la care se pleca!
    Criteriul valorii nu mai este sacru, i se suprapun conditii legate de etnie sau sex.
    Bunavoinata de a primi refugiati din trile sarace, a devenit ambitie de islamizare a Europei crestine.
    S-ar parea ca omenirea este incapabila de o egalitate reala, iar lumea euro-atlantica nu are suficienta minte pentru a o aplica corect.