G4Media.ro

Mitsotakis: Majoritate absolută pentru Noua Democrație pe 25 iunie sau un al…

Sursa foto: Facebook Kyriakos Mitsotakis

Mitsotakis: Majoritate absolută pentru Noua Democrație pe 25 iunie sau un al treilea scrutin în Grecia în trei luni

După ce marți a făcut aluzie la posibilitatea unui al treilea scrutin, liderul Noii Democrații (ND), premierul din perioada 2019 – 2023, Kyriakos Mitsotakis, a subliniat că, dacă partidul său de centru-dreapta nu reușește să obțină o majoritate absolută la alegerile din 25 iunie, atunci un al treilea scrutin este aproape o concluzie inevitabilă, relatează cotidianul atenian Kathimerini.

În esență, dilema pusă alegătorilor de Mitsotakis este fie ND asigură o majoritate absolută, fie vor fi convocate alte alegeri în august. La ora actuală, Grecia este condusă de un guvern interimar, compus din tehnocrați, care are ca singură misiune organizarea alegerilor parlamentare repetate din 25 iunie.

Dezaprobarea la care a fost supusă principala formațiune de opoziție SYRIZA (stânga radicală) la 21 mai și victoria pe scară largă a ND (40,8% și 146 de mandate din 300, cu cinci mai puțin decât majoritatea absolută) în același timp demonstrează că Mitsotakis are o audiență pe care trebuie să o „împingă” spre o majoritate absolută, deoarece aceasta este ceea ce a exprimat poporul grec la ultimele alegeri.

Mitsotakis nu cere doar o majoritate absolută pentru a forma un guvern monopartid, ci una „sigură”, ceea ce înseamnă 155 de parlamentari sau mai mult. Această tactică se înscrie în aceeași logică a dilemelor clare și dure puse în perspectiva datei de 25 iunie, deoarece problema formării unui guvern minoritar nu se mai află la orizont.

Cele de mai sus reflectă voința conservatorilor greci de a mobiliza în cea mai mare măsură posibilă poporul care a votat pentru ND pe 21 mai. Cu toate acestea, întrucât un proces electoral este întotdeauna imprevizibil și pornește de la zero, președintele ND, cu dilema clară pe care a pus-o, s-a adresat și alegătorilor altor partide, atât din stânga, cât și din dreapta ND.

Mai mult, acuzând PASOK (social democrat) de a fi partidul care a închis ușa oricărei cooperări cu ND, Mitsotakis s-a adresat și centriștilor, cerându-le să nu riște o perioadă de instabilitate și de neguvernabilitate prin schimbarea votului lor, întrucât „ND a câștigat deja”.

Într-adevăr, unul dintre cele mai mari pericole pentru ND este că o parte dintre cei care au votat pentru el pe 21 mai vor considera că bătălia a fost decisă și vor trece la alt partid.

Totuși, spre deosebire de scrutinul din 21 mai, ND are o șansă mai bună de a obține majoritatea absolută, dacă obține un scor indicat de sondaje, 41 – 44%, deoarece alegerile din 25 iunie se vor desfășura prin revenirea la sistemul bonusului acordat partidului situat pe primul loc.

Acest sistem prevede un bonus între 20 și 50 de mandate în Vouli, parlamentul unicameral al Greciei, pentru partidul clasat pe primul loc cu minimum 25% din voturile exprimate, până la 40%. Restul de 250 – 280 de mandate sunt distribuite proporțional între partidele care depășesc pragul național de 3%. Un astfel de sistem ar putea oferi ND majoritatea absolută la un scor de minimum 39%.

În alegerile din 21 mai a fost utilizat sistemul reprezentării proporționale integrale, iar ND a eșuat cu puțin în obținerea majorității absolute. După acel scrutin, Mitsotakis a refuzat imediat mandatul de formare a unui nou guvern, la fel ca și liderii SYRIZA și PASOK (clasate pe locurile 2 și 3), Alexis Tsipras și Nikos Androulakis, ceea ce a determinat dizolvarea parlamentului ales imediat după constituirea sa și convocarea de alegeri anticipate de către președinta Greciei, Katerina Sakellaropoulou.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...