G4Media.ro

Ministrul ucrainean al Apărării: Recunoaşterea de către Rusia a independenţei provinciilor Doneţk…

Sursa foto: Flickr / Ministry of Defense of Ukraine

Ministrul ucrainean al Apărării: Recunoaşterea de către Rusia a independenţei provinciilor Doneţk şi Luhansk ar însemna sfârşitul acordurilor de la Minsk

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat marţi că o eventuală recunoaştere de către Rusia a independenţei regiunilor separatiste Doneţk şi Luhansk din estul Ucrainei ar însemna sfârşitul acordurilor de pace de la Minsk, relatează agenţia UNIAN, citată de EFE, preluat de Agerpres.

”Acesta ar fi un pas evident că se retrag din acordurile de la Minsk, o dovadă că resping aceste acorduri”, a spus Reznikov, adăugând însă că are îndoieli că Rusia ar avea într-adevăr astfel de intenţii. ”Nu ne vom agita pentru asta”, a mai afirmat ministrul ucrainean.

Duma de Stat a Rusiei (camera inferioară a parlamentului) a decis luni să desfăşoare consultări asupra unei propuneri a comuniştilor ruşi ca Moscova să recunoască în luna februarie independenţa autoproclamatelor republici Doneţk şi Luhansk.

Un grup parlamentar din Dumă a prezentat săptămâna trecută un proiect de rezoluţie prin care solicită oficial preşedintelui Vladimir Putin să recunoască independenţa celor două provincii ucrainene proruse.

Preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, a declarat că propunerea avansată de comunişti se bucură de sprijinul altor două grupuri parlamentare, respectiv cel al partidului Rusia Justă şi al formaţiunii naţionaliste Partidul Liberal Democrat. Cât despre partidul Rusia Unită, formaţiunea preşedintelui Vladimir Putin şi care dispune de o largă majoritate în Dumă, şi acesta este preocupat de apărarea cetăţenilor ruşi care trăiesc în Donbas (regiunea ce regrupează provinciile Doneţk şi Luhansk), cărora Rusia le-a distribuit peste 600.000 de paşapoarte, a mai spus Viaceslav Volodin.

Kremlinul a evitat până în prezent declaraţiile categorice pe acest subiect, subliniind că este important să se evite ”paşi care să provoace o sporire a tensiunilor”.

Trimişi ai liderilor Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei au prevăzută pentru miercuri o întâlnire la Paris menită să deblocheze procesul de pace din Donbas, în timp ce Kievul şi Occidentul privesc cu îngrijorarea masarea unor importante efective militare ruse în apropierea frontierei ucrainene.

Sursa foto: Flickr / Ministry of Defense of Ukraine

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. Increduli pai la ce se așteptau nu au Crimei ca exemplu, chiar credeau ca ruși le dau înapoi. Sincer exista cineva in lumea asta care a crezut ca le dau înapoi , unul singur măcar.

    • e ca la votatul de USL, toata lumea stie ca USL sunt hoti, si ca vor fura tot tipul, dar daca nu tipa unii ca USR tot timpul atunci unii uita, binenteles ca USL va castiga si in viitor, dar se erodeaza putin cate putin

  2. Care acorduri de la Minsk dacă aplicarea lor nici nu a inceput? Pentru început trebuiau efectuate niște modificări în legislația ucraineană. Ucraina s-a angajat să le facă dar nu a făcut nimic. Atunci despre ce acorduri mai vorbește?

    • Acordul de la Minsk a fost simplu , ruși au spus eu iți tai o mana tu îmi dai un picior se pare ce Urania sa fofilat.

  3. Articolul 4 al protocolului de la Minsk prevede adoptarea de catre regimul de la Kiyiyiyiv unei legi a autonomiei Donetscului. Dupa 8 ani, e evident ca nici Kiyiyiiiiiyyyv intentioneaza sa respecte protocolul.

  4. Sau versiunea Romanesca eu iți iau grânele si tu îmi dai petrolul.