G4Media.ro

Ministrul Rafila, despre oferirea de bani sau bunuri medicilor din sistemul public:…

Sursa foto: Ministerul Sănătății

Ministrul Rafila, despre oferirea de bani sau bunuri medicilor din sistemul public: Avem toleranţă zero pentru luare de mită

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a precizat că are ”toleranţă zero” faţă de cazurile în care medici primesc mită sau alte foloase necuvenite de la pacienţi, el referindu-se la cazul şefei Secţiei de Oncologie de la Spitalul Judeţean Suceava. Rafila este de părere că această mentalitate prin care pacientul îşi arată recunoştinţa faţă de medic se schimbă odată cu noile generaţii, relatează news.ro.

Alexandru Rafila a declarat, vineri seară, la Digi24, că veniturile medicilor au fost mărite considerabil începând din anul 2019, astfel că nu tolerează cazurile în care medicii iau mită.

”Faptul că, în anul 2019, s-a mărit consistent venitul personalului medical, în special al medicilor, ar trebui să constitue element stimulativ ca să evităm astfel de situaţii. Avem toleranţă zero pentru luare de mită, pentru că despre asta discutăm. Condiţionarea actului medical, mai ales pentru pacineţii cu boli deosebit de serioase, cum sunt paccineţii oncologici, mie mi se pare greu de înţeles ca şi mecanism de gândire şi mecanism comportamental. Nu putem să acceptăm acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.ro

Acesta crede, însă, că ”este foarte importantă poziţia managementului fiecărei unităţi sanitare”.

”Dacă periodic există discuţii clare şi o poziţie clară a liderilor de opinie, începând cu managerii, cu şefii de secţie, dintr-un spital, care afirmă foarte clar, transparent, că nu acceptă un astfel de comportament, cred că evoluţia unui astfel de fenomen va fi favorabilă, în sesnul scăderii unor astfel de situaţii”, a afirmat ministrul.

Întrebat ce poate fi în mintea unui om care primeşte mită de la pacienţi, Rafila a subliniat că ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă.

”Cred că e o problemă complexă care ţine mai degrabă de o anumită obişnuinţă de care oamenii nu se pot detaşa. Cred că e la fel ca un drog la care nu poţi să renunţi. Sigur, nu am cum să ştiu situaţia. Era un palier larg de foloase necuvenite. Nu ştiu dacă pretindea sau doar primea aceste foloase necuvenite. Oamenii merg la spital ca să îşi trateze boala, nu ca să facă astfel de fapte reprobabile”, a mai spus Rafila.

Ministrul Sănătăţii a mai vorbit şi despre mentalitatea pacienţilor care îşi exprimă recunoştinţa faţă de medicul care îl tratează.

”Cred că sunt două tipuri de acceptare, e posibil să existe astfel de situaţii, dar e vorba şi de o mentalitate generală în societate. Ani de zile, şi vă spun, am avut şi eu  suficiente situaţii în timp, în care omul se simte mai sigur dacă îşi exprimă recunoştinţa faţă de medic într-un astfel de mod în care oferă un bun material sau bani pentru un act medical. Avem mult de lucrat în această zonă, în care să lămurim şi cred că pe măsură ce se schimbă şi generaţiile, văd mentalitatea la generaţiile tinere, este alta, nu mai acceptă acest tip de  comportament, este un lucru bun, poate să ducă la un mai bun acces la serviciile de sănătate, pe de altă parte cred că putem să discutăm şi de o zonă de civilizaţie la care ne dorim să ajungem, care exclude astfel de practici”, a adăugat Alexandru Rafila.

Întrebat ce se întâmplă cu un medic aflat în aceast situaţie, Rafila a precizat că acesta are o problemă penală.

”El are o problemă de natură penală acum, care îl împiedică să profeseze. Colegiul Judeţean trebuie să judece această situaţie. Noi nu avem dreptul legal să ridicăm dreptul de practică, până la urmă el nu a făcut o greşeală în actul medical, problema este că a acordat un act medical profund… actul medical este viciat profund ca şi modalitate de acordare nu ca şi conţinut medical. Managementul spitalului poate să ia o decizie”, a completat Rafila.

Şefa Secţiei de Oncologie a Spitalului Judeţean Suceava, Anca Ababneh Dumitrovici, a fost reţinută în urma unui flagrant organizat de poliţişti şi procurori, pentru luare de mită.

Ea a primit în mod repetat de la pacienţii blonavi de cancer sau de la apropiaţii acestora sume cuprinse între 50 de lei şi 50 de euro, dar şi diverse produse alimentare, între care miere, caşcaval şi brânză, afirmă procurorii.

Ulterior, medicul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. Aceasta doamna avea salariul net undeva la 17.000 lei la stat. Mai lua si 7500 de lei la o clinica privata. Dar nu ii ajungea. Ba doctorii lu peste, voi cu cate guri mancati? Lu asta nu-i ajungea 5000 de euro venituri, mai lua si spaga, si de unde, de la Oncologie. Era sefa la Oncologie si mai lucra si in privat. Mama ce capabili sunteti! Fenomenul Oprescu e in sange la unii medici. Du-te ba Rafila acasa ca esti slab. Ala care are c.e sa le interzica medicilor sa lucreze in ambele sisteme si sa combata fenomenul coruptiei ala e minsitru. Restul sunt degeaba, DEGEABA BA!

 2. Rafila latra in biserica, el este ultimul care trebuie sa vorbeasca, a facut avere din job la stat.

 3. Voi po1iticienii aveti toleranta zero ?
  Dar pacientii care vin disperati la medic ?
  Mai ales la oncologie.
  Pacientii ce pot face ? sa refuze sa dea mita daca li se cere ?
  Sa raman fara tratament ?
  P0rcilor

 4. „Avem tolernata zero” la efectul razelor Gamma asupra anemonelor!!!
  La spaga in spitalele publice e liber!!!!

  • Inters zero pentru acest subiect. A luat vreo măsură? O fițuică pe ușă de la intrarea în spital: În acest spital nu se accepta mită. Ați văzut pe undeva?

 5. De ce li se admite medicilor sa detina cabinet privat si sa lucreze si in spitale de stat ?

  • Pt. ca altfel n-ar mai fi medici neam, Emilico draga.
   Nasol e ca li se admite sa devina ministri cu toleranta 0 si, brusc, se transforma din taumaturgi în OAMENI POLITICI (si dai si lupta, neicusorule si puicusorule, nu-l pot uita pe raposatul Cristofor Etterle, ca asa-l chema pe Fory, cu un singur e).
   „De la Tisa pân-la Nistru ce Român n-a fost ministru……Si-nca din copilarie cine-a vrut mereu sa fie…..” (pt. conformitate: Pastorel Teodoreanu „Strofe cu pelin de mai pentru Iorga Nicolai” )

 6. Plus toleranță infinită pentru incompetență. Rafila președinte!

 7. Te-ai flatulat.