G4Media.ro

Ministrul polonez de externe pledează pentru reducerea prezenţei diplomatice ruse în Europa:…

sursa foto: Radoslaw Sikorski/ Facebook EP Plenary session

Ministrul polonez de externe pledează pentru reducerea prezenţei diplomatice ruse în Europa: „Rusia trimite de ani de zile escadroane ale morţii în Europa”

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat joi că ţările europene ar trebui să îşi coordoneze deciziile pentru a „reduce prezenţa diplomatică rusă”, care, în opinia sa, sprijină activităţile maligne şi subversive ale Moscovei în ţările Uniunii Europene şi NATO, transmite EFE, conform Agerpres.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu omologul său estonian Margus Tsahkna în capitala Estoniei, Tallin, Sikorski a pledat, de asemenea, pentru o cooperare mai strânsă între serviciile de securitate europene pentru a monitoriza şi contracara activităţile maligne ale Rusiei.

„Rusia trimite de ani de zile escadroane ale morţii în Europa”, a spus Sikorski, referindu-se la Berlin, Londra şi Salisbury, unde agenţi ruşi au atacat persoane aflate în dizgraţia Moscovei.

„Este o confruntare cu spectru complet. Rezultă că preşedintele (rus, Vladimir) Putin este în război cu noi de ani de zile”, a spus el.

Tsahkna a declarat că Estonia face publice toate cazurile de activităţi maligne ale Rusiei ca o modalitate de a face faţă acestei forme de agresiune.

„Am arestat mai mult de zece persoane ghidate, finanţate şi coordonate de serviciile secrete ruse”, a indicat ministrul eston.

Media estonă a relatat în ultimele luni despre încercări de deteriorare a unor monumente de război şi despre un atac asupra maşinii unui oficial de rang înalt.

Ambii miniştri au vorbit despre un acord deplin între Polonia şi Estonia în ceea ce priveşte problemele-cheie de securitate.

Estonia „este genul de ţară pe care am dori să o avem în tranşee alături de noi”, a spus Sikorski.

Şeful diplomaţiei poloneze a adăugat că ambele părţi au fost de acord cu ideea că „refacerea imperiului rus trebuie oprită” pentru ca Polonia şi Estonia să nu cadă din nou sub dominaţia rusă.

Ambele ţări au făcut parte din Imperiul Rus înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, iar Estonia a fost anexată de Uniunea Sovietică în 1940 până în 1991, când şi-a redobândit independenţa.

Ministrul polonez, aflat în vizită în Estonia, urma să ia parte la sărbătorirea Zilei Europei în capitala Tallin şi să se întâlnească cu prim-ministrul Kaja Kallas şi cu alţi oficiali de rang înalt.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. O singură ambasada la Bruxelles pentru întreaga Europa este suficientă!