G4Media.ro

Ministrul Novak: Avem o frustrare, federaţiile cu cele mai mari bugete au…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Ministrul Novak: Avem o frustrare, federaţiile cu cele mai mari bugete au cele mai mari nemulţumiri

Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că este frustrant ca federaţiile naţionale cu cele mai mari finanţări de la stat în 2023 să fie cele mai nemulţumite de bugetele primite, relatează Agerpres.

În contextul în care mai multe federaţii s-au plâns de finanţările insuficiente în anul preolimpic 2023 şi doresc o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă pentru rezolvarea problemelor, ministrul Eduard Novak a afirmat că situaţia trebuie privită în ansamblu şi că sistemul de acordare a bugetelor este unul transparent şi corect, bazat în principal pe rezultatele obţinute de fiecare asociaţie naţională în parte.

„Sistemul de acordare a bugetelor este unul transparent şi corect, pentru că am ajuns la o valorificare a fiecărei medalii în parte. Deci am reuşit să poziţionăm federaţiile în funcţie de valoarea lor şi de rezultatele lor. Aşa, federaţiile ştiu că pentru a creşte bugetul obiectivul este de a obţine rezultate. Se vede în grafice paralela dintre rezultatele obţinute de federaţii şi finanţarea lor. Deci suntem acolo, în sprijinul lor. Dar nu putem să nu remarcăm că tocmai cele mai nemulţumite federaţii au bugetele cele mai mari. Şi aici avem o frustrare, pentru că de doi ani lucrăm foarte conştiincios şi ajungem mereu în situaţia ca federaţiile cu cele mai mari bugete să aibă cele mai mari nemulţumiri. Şi cumva trebuie să înţelegem şi să vedem în ansamblu lucrurile. Eu am susţinut mereu că sportul trebuie să aibă mai multe surse de finanţare. Nicăieri statul nu finanţează în totalitate sportul. Dacă ne uităm spre Vestul Europei o să vedem că banii din zona privată care intră în sport sunt vreo 80% din bugetul total, practic invers. Ne dorim ca România să ajungă la 20-25 de medalii la Olimpiadă, iar pentru asta trebuie să construim pe termen lung, ceea ce facem prin Strategia Naţională pentru Sport”, a afimat ministrul.

„În mod eronat, unele persoane au lăsat să se înţeleagă că toţi banii sportului provin de la Ministerul Sportului. Ministerul asigură o parte importantă din bugetul federaţiilor, dar nu este singurul finanţator din sport. Pe lângă ce vine de la minister, sunt sume alocate şi de la COSR. Deci federaţiile primesc şi alte sume, şi tot de la stat. De aceea, când vorbim despre nevoile acestor federaţii e normal să ne raportăm la toţi banii care ajung în bugetele lor”, a adăugat el.

Eduard Novak a dat ca exemplu Federaţia Română de Canotaj, care a primit cel mai mare buget în 2023, şi care, în opinia sa, beneficiază şi de alte finanţări în afara celei de la Ministerul Sportului.

„Să luăm de exemplu canotajul… statul finanţează o dată de la copii până la înalta performanţă. Apoi Ministerul Sportului finanţează cluburile care au secţii de canotaj. Apoi noi finanţăm CSN-urile (n.r. – Complexurile Sportive Naţionale) unde se antrenează sportivii de lot naţional. Noi finanţăm activitatea sportivă a federaţiilor. Ministerul de Interne plăteşte salariile canotorilor (n.r. – de la clubul Dinamo), Ministerul Apărării plăteşte salariile canotorilor (n.r. – legitimaţi la CSA Steaua)… deci statul intervine la toate nivelurile pentru a sprijini sportul de performanţă. Canotajul are cel mai mare buget, doamna Lipă… o ştiţi pe doamna Lipă… Dânsa începe anul acesta aproape la fel cum a început anul trecut şi o să-l încheie mai bine”, a explicat Novak.

Ministrul a subliniat că în cei doi ani de la preluarea mandatului a reuşit să crească bugetul total acordat federaţiilor de la 120 la 160 de milioane de lei.

„Au fost multe discuţii privind bugetele, însă uneori au fost omise lucruri importante. Graficele ne arată cum au evoluat bugetele federaţiilor alocate de către minister. Şi vedem în 2020, anul de dinaintea preluării mandatului, că erau alocate federaţiilor în total 120 de milioane de lei. În cei doi ani de când sunt ministru am reuşit să aduc aceste bugete la un total de 162 de milioane de lei. Adică mult peste nivelul anterior. Iar acesta este doar bugetul iniţial, pentru că suma totală după rectificare şi alte negocieri va fi mult mai mare. În 2023, bugetul iniţial a beneficiat de o creştere faţă de anul trecut şi cu siguranţă că vom avea din nou un an în care bugetul va fi din nou pe plus. Au fost nişte rezultate în 2021 prin care trei-patru federaţii au obţinut rezultate importante, lupte, judo, canotaj şi scrimă. Dar în 2022, ştiţi foarte bine ce rezultate au fost. Banii sunt puţin mai mulţi, dar au venit şi alţii cu rezultate. Şi aceste valori ale rezultatelor trebuie recompensate. Vă comunicăm încă o dată datele şi singura federaţie care este în regres este judo, care nu are rezultate. În mijlocul anului avem rectificare, deci nu putem să vorbim…”, a menţionat acesta.

„Noi nu o să putem niciodată împinge bugetul statului, nu vom putea ajunge niciodată să ne comparăm cu Franţa, dar trebuie să atingem şi la partea cu privatul. Acel sistem va fi funcţional când noi vom scăpa de sistemul actual cu cinci ministere finanţatoare. Când va ajunge Ministerul Sportului să deţină bugetele pe sport şi să poată să implementeze politica lui şi strategia, şi să fie singurul finanţator pe sport, atunci putem vorbi de o organizare cum trebuie şi de coordonare”, a mai spus Novak.

Ministrul le-a acuzat pe federaţiile olimpice de lipsă de transparenţă deoarece s-au întâlnit la sediul COSR pentru a discuta despre problema finanţărilor fără a-l invita. El a precizat că a participat totuşi la întâlnire pentru că i se pare corect să se vorbească faţă în faţă şi „nu pe la spate”.

„Zilele trecute Casa Olimpică a fost folosită pentru o adunare nu tocmai transparentă la care au participat reprezentanţi ai câtorva federaţii olimpice. Am considerat că trebuie să fiu prezent pentru a susţine sportul şi a asculta problemele lor şi a găsi puncte comune pe care să putem construi. În calitate de ministru am participat la întâlnire, am ascultat punctele de vedere ale celor prezenţi, dar cred că aceste lucruri puteau fi discutate într-un alt format. De când sunt aici uşa mea a fost mereu deschisă şi am răspuns mereu pozitiv. Este prima dată în 20 de ani când avem o stabilitate politică, ceea ce e imperios necesar pentru dezvoltarea sportului. Dar consider că dacă nu avem toţi o atitudine responsabilă şi nu abordăm într-un mod transparent problemele, nu putem avea o imagine transparentă pe care să o prezentăm în coaliţia de guvernare la nivel politic. Federaţiile aşteaptă ca noi să fim transparenţi, ceea ce şi facem, dar trebuie să fie şi ele”, a precizat Novak.

„Am avut foarte multe audienţe şi nu mi s-a părut foarte corectă această întâlnire, dar am zis că trebuie să vorbim faţă în faţă, nu pe la spate, pentru că aşa este corect. M-am dus neanunţat şi am ascultat, desigur era vorba despre finanţări, că le trebuie mai mulţi bani. OK, discutăm toate problemele şi mergem în coaliţie să discutăm. Eu nu sunt aici ca să spun că bugetele sunt de ajuns, nu, ne trebuie mai mulţi bani cu siguranţă, dar avem de lucru la un sistem nou să reuşim să cheltuim mai bine banii. Acum avem posibilitatea să construim chiar câteva proiecte, strategia naţională să treacă, să facem noua lege a sportului, să dăm o direcţie, să facem două proiecte ca lumea. Mesajul meu este că suntem deschişi şi sunt pentru ei aici, nu pentru altcineva”, a explicat ministrul.

Întâlnirea dorită de federaţiile olimpice cu premierul Nicolae Ciucă şi liderii Coaliţiei de guvernare va avea loc săptămâna viitoare. Novak susţine că dacă federaţiile vor să discute şi cu liderii opoziţiei o pot face separat.

„Ştiu despre întâlnirea federaţiilor cu reprezentanţii din coaliţie şi cred că va avea loc săptămâna viitoare sau peste două săptămâni. Şi o să mă duc acolo ca ministru al Sportului. Nu cred că vor fi invitaţi şi reprezentanţii din opoziţie, noi discutăm la nivel de coaliţie cu federaţiile sportive care au iniţiat această întâlnire. Dacă doresc să se vadă şi cu opoziţia, treaba lor”, a concluzionat ministrul.

Mai mulţi preşedinţi de federaţii sportive, printre care cele de canotaj, scrimă, handbal, judo, nataţie, lupte, box sau atletism, au declarat, pentru Agerpres, că sumele alocate de la bugetul de stat prin Ministerul Sportului pentru anul preolimpic 2023 sunt insuficiente. Ei au invocat creşterea preţurilor pentru participările la competiţiile internaţionale, reclamând totodată faptul că nu s-a luat în calcul inflaţia anunţată oficial.

Comparativ cu sumele primite în 2022, 8 dintre cele 18 federaţii sportive au bugete mai mici în acest an, cea mai substanţială scădere fiind înregistrată de Federaţia Română de Judo, cu peste 2,7 milioane de lei mai puţin.

La capitolul finanţări mai mari comparativ cu anul precedent, Federaţia Română de Gimnastică a înregistrat cea mai mare creştere, cu plus 1,35 milioane de lei, urmată de Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, cu plus 1,3 milioane, şi Federaţia Română de Ciclism, cu plus 1,2 milioane de lei.

Suma totală alocată de Ministerul Sportului pentru asociaţiile sportive naţionale pentru 2023 este de 162.088.000 de lei.

Conform bugetului adoptat pentru 2023, Ministerul Sportului are anul acesta un buget de 581,5 milioane de lei, cu 60 de milioane în plus faţă de faţă de execuţia preliminară din 2022.

La 16 februarie, peste 20 de preşedinţi de federaţii sportive naţionale s-au întâlnit la sediul COSR, pentru a discuta problemele financiare cu care se confruntă, iar la reuniune şi-a făcut apariţia şi ministrul Sportului Eduard Novak. În cadrul întâlnirii, reprezentanţii federaţiilor au convenit să solicite o întrevedere cu premierul Nicolae Ciucă şi liderii Coaliţiei de guvernare, care să fie mediată de COSR „pentru a discuta problema subfinanţării sportului românesc”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...