
STUDIU Băuturile din recipientele de sticlă au mai multe microplastice decât cele din plastic / De vină ar fi o vopsea folosită pentru capace / ”Ne așteptam la rezultatul opus”
Poate părea paradoxal, dar băuturile ambalate în recipiente de sticlă conțin mai multe microplastice decât cele din sticle de plastic, scrie La Repubblica.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Acest lucru reiese dintr-un studiu realizat de agenția franceză Anses (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation), potrivit căruia sticlele de sticlă au fost adăugate pe lista deja foarte lungă a surselor de contaminare cu microplastice. Potrivit cercetătorilor, de vină este o vopsea pe bază de poliester care acoperă la exterior capacele metalice cu care sunt închise sticlele de sticlă.
Pentru a înțelege rolul diferitelor sticle în contaminarea băuturilor, cercetătorii au analizat și comparat nivelurile de microplastice din bere, apă, vin și băuturi răcoritoare conținute în sticle de sticlă, plastic, conserve și cutii de carton.
Deși cercetătorii au constatat prezența microplasticelor în toate sticlele pe care le-au examinat, ceea ce i-a surprins a fost faptul că băuturile conținute în sticle de sticlă au prezentat cele mai ridicate niveluri de microplastice, și mai exact de aproximativ 50 de ori mai mari decât cele din sticlele de plastic.
„Ne așteptam la rezultatul opus atunci când am comparat nivelul de microplastice în diferite băuturi vândute în Franța”, a comentat Iseline Chaïb, printre autorii studiului.
În sticlele de sticlă de cola, limonadă, ceai și bere, cercetătorii au găsit o medie de 100 de particule de microplastic pe litru. Aceasta era de 5 până la 50 de ori mai mică în cazul sticlelor și dozelor din plastic. Singura excepție a fost totuși apa, pentru care nivelul de microplastice a fost relativ scăzut indiferent de recipient, cu o medie de 4,5 particule pe litru în sticlele de sticlă și 1,6 particule pe litru în sticlele și cutiile de plastic.
Același lucru a fost valabil și în cazul vinului, unde s-au constatat niveluri scăzute de microplastice și în sticlele de sticlă cu dopuri.
Potrivit cercetătorilor, nivelurile ridicate de microplastice din băuturile din sticle de sticlă sunt cauzate de capacele metalice și, mai precis, de o vopsea pe bază de poliester care le acoperă.
„Am suspectat că capacele erau principala sursă de contaminare, deoarece majoritatea particulelor izolate în băuturi erau identice cu culoarea capacelor și aveau aceeași compoziție ca vopseaua exterioară”, au scris autorii în studiu.
În timpul depozitării, capacele sticlelor sunt depozitate împreună cu mii de alte capace, suferind lovituri și abraziuni care nu sunt vizibile cu ochiul liber. Prin urmare, potrivit cercetătorilor, aceste capace zgâriate, odată sigilate pe sticle, eliberează fragmente de plastic direct în băuturi.
Deși nu se poate spune dacă nivelurile de microplastice descoperite reprezintă un risc pentru sănătate, deoarece studiul nu conține date toxicologice, cercetătorii subliniază că reducerea nivelurilor de microplastice din băuturi ar necesita foarte puțin: îndepărtarea fragmentelor din capacele metalice cu o cutie de aer comprimat și apoi clătirea lor cu apă filtrată.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.