G4Media.ro

Ministrul Muncii: Șomajul tehnic se prelungește până la 1 iunie. După această…

sursa foto: ANOFM

Ministrul Muncii: Șomajul tehnic se prelungește până la 1 iunie. După această dată, fonduri se mai alocă doar pentru câteva domenii de activitate

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru a anunțat că Șomajul tehnic se va prelungi până la 1 iunie, în aceleași condiții pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie, cu cereri validate. După această dată, de șomaj tehnic vor mai putea beneficia doar cei care activează în anumite domenii care rămân închise, cum ar fi industria de cultură/spectacole.

„Şomajul tehnic se va prelungi cu siguranţă până la 1 iunie pentru toate domeniile acoperite şi în prezent, iar de la 1 iunie doar pentru câteva. E importantă şi legea votată în Parlament, dar şi opţiunea pe care noi Guvernul o avem, pe baza studiilor epidemiologice realizate, de a canaliza această măsură a şomajului tehnic – care este totuşi o măsură pasivă, înseamnă că persoana stă acasă, ca măsură de protecţie desigur, dar este o persoană inactivă prin faptul că stă acasă – doar pentru câteva domenii. (…) Va continua şomajul tehnic până la 1 iunie în aceleaşi condiţii pentru toţi cei care au fost afectaţi de pandemie şi fac dovada că au suspendat temporar contractele angajaţilor, adică i-au înscris în şomaj tehnic”, a spus Violeta Alexandru, lîntr-o intervenție la Digi 24.

Angajatorii vor putea să beneficieze în continuare de fondurile destinare plății șomajului tehnic pe baza unei cereri şi a unei declaraţii pe propria răspundere, care să ateste că datele sunt corecte. Referitor la corectitudine, ministrul muncii a precizat că se află în plină procedură de verificare a firmelor care au cerut bani.

„Apropo, suntem în pline verificări ale acestor aspecte. Cei care vor şi doresc să solicite șomaj o vor putea face până la începutul lunii iunie, după care fondurile vor fi canalizate doar pe câteva domenii. Restul măsurilor guvernului vor fi pentru revenirea în activitate. Aceasta este intenţia noastră şi propunerea pe care o voi face mâine în şedinţa de Guvern, urmând ca de la 1 iunie să beneficieze câteva domenii, industria de spectacole de pildă, dar rămâne să armonizăm cu legea care a trecut acum de Parlament – (a stării de alertă n.red) şi care va ridica foarte multe probleme, în practică, pentru colegii mei din Sănătate şi din domeniul Afacerilor Interne, mai degrabă sub aspectul siguranţei persoanelor, iar în ceea ce mă priveşte trebuie să am în vedere problema centrelor comerciale”, a adăugat ministrul Muncii.

În legătură cu măsurile care se vor lua după 1 iunie, ministrul Muncii a susţinut că este vorba de acoperirea unei părţi din costul salarial, undeva între 35% şi 45%, pentru o perioadă de trei luni, în sumă fixă, dar această măsură încă se discută cu sindicatele şi patronatele.

Pentru cele două săptămâni din luna martie, sumele pentru şomajul tehnic au fost achitate integral, iar până la sfârşitul lunii mai se vor face toate plăţile pentru aprilie, a mai anunțat ministrul Muncii.

În momentul de față, există  între 900.000 şi un milion de contracte suspendate. „Au fost nişte modificări la sfârşitul lunii aprilie, în general pe la sfârşitul lunii şi începutul lunii se văd nişte modificări, consider că unele contracte a căror suspendare a fost întreruptă se regăsesc în creşterea numărului de contracte încetate. M-am uitat puţin pe tipul de contracte, respectiv al tipului de persoane cărora le-a încetat, şi am văzut că este forţă de muncă activă, pe care trebui să o readucem cu toată forţa în economie”, a spus Violeta Alexandru.

Potrivit cifrelor centralizate de Inspecţia Muncii şi transmise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă (16 martie) a înregistrat miercuri un nou maxim, de 349.705 de astfel de contracte. Numărul contractelor de muncă încetate de la instituirea stării de urgenţă se află în creştere constantă în fiecare dintre informările Ministerului Muncii. Lucrătorii cu contracte de muncă încetate nu beneficiază de şomajul tehnic suportat de stat. Din cele 349.705 de contracte de muncă încetate înregistrate joi, 62.620 sunt din Comerţul cu ridicata şi amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, 61.330 sunt din Industria prelucrătoare, iar 50.713 sunt din Construcţii.

Pe de altă parte, numărul contractelor de muncă suspendate de la instituirea stării de urgenţă şi până joi era de 891.091, a doua zi consecutivă de scădere. Dintre acestea, 260.338 de contracte suspendate erau din Industria prelucrătoare, 157.746 din Comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, repararea autovehiculelor şi motocicletelor, iar 112.952 din Hoteluri şi restaurante, relatează Agerpres.

Sursa Foto: ANOFM (locuri de munca)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...