G4Media.ro

Ministrul Mediului anunță restricții la utilizarea apei potabile: Chiar dacă ne pare…

sursa foto: Pixabay

Ministrul Mediului anunță restricții la utilizarea apei potabile: Chiar dacă ne pare rău pentru roșii

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a declarat miercuri că unele administraţii locale vor trebui să impună restricţii la utilizarea apei potabile, considerând că este o mare risipă ca cetăţenii să ude grădinile cu apă potabilă, „chiar dacă ne pare rău pentru roşii”, transmite Agerpres.

„Atenţionările şi apelurile vor veni în continuare, pentru că vor fi administraţii locale care vor trebui să ia măsuri pentru asigurarea apei potabile pentru toţi cetăţenii şi pentru asigurarea apei potabile pe termen mediu şi lung. Restricţiile dispuse pe plan local vin în sprijinul refacerii rezervelor pe timp de noapte sau refacerii rezervelor, în acele perioade în care se aplică restricţiile. Sunt foarte multe localităţi care au sisteme de alimentare cu apă potabilă construite pe un consum normal, fără a consuma apă potabilă pentru alte scopuri: irigare, industriale, bazine de înot, udatul grădinii sau a gazonului. Mai ales în această perioadă trebuie să fim responsabili şi să avem grijă de această resursă”, a spus Barna Tanczos la finalul şedinţei de guvern de miercuri.

El a precizat că celula de criză de la Guvern se va ocupa de monitorizarea zonelor afectate de secetă şi de luarea de măsuri în localităţile unde se înregistrează deficienţe de alimentare cu apă potabilă.

„Acolo, restricţiile pot viza domenii de activitate, dar analiza se face de la caz la caz. Nu putem generaliza. În localităţile unde nu există piscine şi nu există cluburi, acolo apa este probabil folosită pentru irigare în grădină. Este la fel de mare risipă şi acolo. Chiar dacă ne pare rău pentru roşiile pe care le-am pus, apa potabilă pentru băut şi pentru nevoile casnice este apă scumpă, apă tratată, trecută prin foarte multe procese de tratare şi filtrare, motiv pentru care trebuie să o folosim pentru ce trebuie”, a subliniat ministrul Mediului.

Barna Tanczos a anunţat că în cadrul şedinţei de guvern a ridicat problema incendiilor de vegetaţie uscată şi a făcut apel la fermieri să nu mai dea foc pe terenurile agricole, pentru că pericolul izbucnirii unor incendii este uriaş.

„Este un pericol uriaş în această perioadă şi fac apel atât la fermieri, cât şi la cetăţenii care mai ies în natură în această perioadă să aibă mare grijă în folosirea focului. Să nu fie lăsat nesupravegheat, la părăsirea locaţiei să aibă grijă ca focul să fie stins cu apă. Agricultorii să nu folosească în această perioadă focul în loc de recoltare, cosit, în loc de alte proceduri agricole, pentru că focul se extinde peste vegetaţia uscată şi generează incendii. În litieră, în pădure, pe suprafeţele agricole să nu folosim focul în această perioadă. Este o perioadă extrem de periculoasă şi nu avem voie să ajungem în situaţia Spaniei, Greciei, Franţei. Pădurile noastre sunt de alt tip, nu avem acelaşi pericol de a avea incendii forestiere pe suprafeţe foarte mari, dar se pot întâmpla tragedii”, a afirmat ministrul Mediului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. renuntati la udat gradina care va hraneste ca trebuie ingrasati spacialii cu banii de investitii

  2. Apă potabilă? Unde naiba ați văzut voi apă potabilă la robinet în România? Hai să fim serioși, apa de la robinet este apă menajeră.

  3. Votați votați în continuare cu ciuma rosie.

  4. Votați cu PSD, este soluția pentru a săraci de 10x mai mult. Război, virus, inflație, secetă, și avem PSD la guvernare. România merge mai bine ca niciodată. Oare mai ajungeți până în 2024?

    • Lozinci fara acoperire ,frustrarea este o caracteristică a oamenilor slabi,incapabili,este o caracteristică a turnătorilor,a persoanelor care nu fac nimic dar vor să aibă,sigur este cineva care nu a trăit acele vremuri sau s-a ocupat cu aceleași lucruri și atunci, ei vor să treacă legea că sa fie și plătiți pentru asta.

  5. Dar de smecherii care nu pot sta fara sa li se spele masina la 2 zile (iar in timpul asta sa astepte cu maneluta la maxim) ce se zice? Acolo nu e risipa? Bolidu nu poate circula cu putin praf?

  6. Multa propagandă,in care locații în care se cultiva ceva este apa potabilă furnizată de stat ? Multa vrăjeală, mai bine ne-ar spune de ce trimite apa din râurile românești în ungaria.