G4Media.ro

Ministrul Justiției, despre ancheta privind modul în care se acordă cetățenia română:…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Ministrul Justiției, despre ancheta privind modul în care se acordă cetățenia română: Așteptăm de la Parchet o soluție cât mai rapidă/ Celeritatea rezonabilă a anchetelor și judecăților a devenit o problemă acută

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a declarat, luni, că fostul ministru al Justiției, Ana Birchall, a procedat corect sesizând Parchetul General pe tema modului în care se acordă cetățenia română.

”Așteptăm de la Parchet o soluție cât mai rapidă, apropo de problemele din Ministerul Public și justiție în general. Celeritatea rezonabilă a anchetelor și judecăților a devenit o problemă acută, a declarat Predoiu. Ministrul justiției a explicat că  sunt foarte multe dosare deschise dar nesoluționate.  ”Nu putem sta cu dosare deschise la infinit și nu vorbesc doar de cauzele penale”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Cele mai relevante declarații

 • Există o anchetă în derulare, am văzut acțiunile derulate anterior de mininstrul Birchall, consider că a procedat foarte corect sezizând Parchetul și așteptăm de la Parchet o soluție cât mai rapidă, apropo de problemele din Ministerul Public și justiție în general.
 • Celeritatea rezonabilă a anchetelor și judecăților a devenit o problemă acută, sunt foarte multe dosare deschise care nu au soluție într-un fel sau altul, clasare, trimitere în judecată, condamnare, achitare.
 • Nu putem sta cu dosare deschise la infinit și nu vorbesc doar de cauzele penale. Sunt foarte mulți justițiabili, oameni care au procese în justiție, care ne scriu, sunt disperați, au hotărâri judecătorești pronunțate și nu sunt redactate de luni de zile.
 • E o problemă și cu schema de personal, dar vreau să întreb dacă e doar o problemă de personal sau și de abordare, de mentalitate, de atitudine, de dedicație a magistratului față de serviciul public.
 • Da, în unele cazuri se justifică o redactare ușor mai întârziată pentru că e o cauză mai complexă, are nevoie de argumente. Poate să fie cazul unei instanțe mai aglomerate sau un parchet mai aglomerat, dar nu putem accepta ideea că e un fenomen sistemic și să acceptăm acest fenomen de anchete care trenează, respectiv judecăți care fie trenează, fie dacă au fost dezlegate prin decizii nu se redactează hotărârea. Că ați dat exemplul acelei anchete de la parchet în legătură cu Autoritatea pentru Cetățenie, așteptăm de acolo o clarificare.

Context

Publicația Vice România a dezvăluit recent că, în octombrie 2019, Ministerul Justiției a cerut Curții de Conturi să meargă în control și a sesizat organele de urmărire penală, pentru „sustragere sau distrugere de înscrisuri” și pentru „suspiciuni de săvârșire a unor infracțiuni prevăzute de Legea privind finanțele publice”, scrie VICE.

„Este o adevărată rețea care soluționează nu tocmai legal solicitările de cetățenie română. E o problemă care poate reprezenta un pericol la securitatea statului român. Vorbim de decidenți de înalt nivel din Autoritatea pentru Cetățenie”, au declarat pentru VICE surse apropiate Ministerului Justiției.

Documentul recomandă „consultări urgente” între ANC și Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Afacerilor Interne, Serviciul Român de Informații (SRI) și Serviciul de Informații Externe (SIE), pentru „identificarea cu celeritate a unor formule eficiente de natură a înlătura vulnerabilitățile la adresa securității naționale”.

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

 1. Nu putem sta cu dosare deschise la infinit și nu vorbesc doar de cauzele penale. Sunt foarte mulți justițiabili, oameni care au procese în justiție, care ne scriu, sunt disperați, au hotărâri judecătorești pronunțate și nu sunt redactate de luni de zile.

  Da, în unele cazuri se justifică o redactare ușor mai întârziată pentru că e o cauză mai complexă, are nevoie de argumente. Poate să fie cazul unei instanțe mai aglomerate sau un parchet mai aglomerat, dar nu putem accepta ideea că e un fenomen sistemic și să acceptăm acest fenomen de anchete care trenează, respectiv judecăți care fie trenează, fie dacă au fost dezlegate prin decizii nu se redactează hotărârea.

  Predoiule, poti sa te feliciti si sa notezi in calendar: apreciez si eu, o data, ceea ce zici! Daca rezolvi asta, iti speli multe pacate.

  Dar cred ca te vor sinucide grefierii si judecatorii pana sa apuci sa faci al doile pas … 🙁
  Ramane sa vedem si sa ne verificam cand o sa candidezi iar pe la Primaria Bucurestiului sau prin alt loc in care sa ajuti PSD-ul. Te astept! 😈

 2. Mai dati-le privilegii. Pe langa diurna dati-le si nocturna. Dati-le bani si pentru ca dorm.

  Sinistrului Tudorel mai dati-i o pensie. Pentru ca scrie pe feisbuc. Scrie mesaje pentru unii, pentru altii.