G4Media.ro

Afacerea BMW: Ministrul de Interne Lucian Bode susține că achiziția de la…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Afacerea BMW: Ministrul de Interne Lucian Bode susține că achiziția de la prietenul președintelui Iohannis e corectă și îl acuză pe Cătălin Drulă că ar fi aprobat ca ministru al Transporturilor detaliile tehnice / Drulă: Minte cum respiră, nu veți găsi semnătura mea pe vreo anexă cu detalii tehnice, e semnată de el și subordonații lui

Ministrul de interne, Lucian Bode, a prezentat, joi, raportul Corpului de Control al Ministerului de Interne pe tema achiziției celor 600 de BMW-uri de la firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis, despre care a spus că a trecut prin toate filtrele de legalitate și că ”licitația este corectă”. Într-o conferință de presă, Bode l-a acuzat pe liderul USR, Cătălin Drulă că ar fi aprobat cererea de finanțare când era ministru, inclusiv detaliile tehnice. Bode a refuzat să prezinte ziariștilor documentele complete, furnizând doar câteva extrase din contractul de finanțare, dar fără ca pe vreo anexă tehnică să existe semnătura lui Drulă sau o altă semnătură de la Ministerul Transporturilor.

Întrebat în mod repetat de reporterul G4Media dacă anexa tehnică a fost aprobată/semnată formal de Drulă în 2021, Bode a răspuns afirmativ.

În replică, Cătălin Drulă a respins într-o postare pe Facebook toate acuzațiile lui Bode. El susține că nu a semnat nici o anexă tehnică cu specificațiile mașinilor ce urma să fie achiziționate de Inspectoratul General al Poliției Române.

”Documentele pe care le arată Bode cu detalii tehnice sunt elaborate DE EL ȘI DE SUBORDONAȚII SĂI. Nu are nicio treabă Ministerul Transporturilor cu girofare, radare și mașini de poliție. Nu veți găsi semnătura mea pe vreo așa-zisă anexă cu detalii tehnice. Anexa de care vorbește Bode e elaborată și semnată de el și subordonații lui. Bode minte cum respiră pentru că simte că se strânge lațul. După ce săptămână trecută, eu am sesizat licitația făcută cu dedicație pentru prietenul președintelui, Bode a ieșit astăzi cu fumigene penibile”, a scris Drulă.

De notat că USR a depus o moțiune simplă împotriva ministrului Bode, inclusiv pe tema achiziziției de BMW-uri.

Poliția Română a finalizat pe data de 28 iulie procedura de achiziție și a semnat un contract cadru pentru achiziția de minim 300 de mașini/ maxim 600 de mașini BMW de la Automobile Bavaria SRL, firma lui Michael Schmidt, prietenul președintelui Klaus Iohannis. Aceasta a fost unicul ofertant, după ce la licitația precedentă organizată în 2021 nu s-a prezentat nimeni din cauza ofertei de preț considerate prea mici în raport cu cerințele caietului de sarini. Poliția Română va cumpăra cu 38.000 de euro plus TV automobile BMW xi Drive, valoarea totală a contractului fiind de 98 de milioane de lei (aprox 20 milioane de euro)

Redăm mai jos cele mai relevante declarații ale lui Lucian Bode:

 • Corpul de control al MAI a constatat următoarele: necesitatea achiziției este reală și evidentă. Poliția Rutieră are nevoie de mijloace performante. toată documentația tehnică a fost întocmită, analizată și agreată de către structurile de specialitate ale MAI, MT, primind totdată și girul unui evaluator extern al Băncii Europene de Investiții.
 • Întregul proces s-a derulat cu respectarea princpiilor de obiectivitate, transparență și legalitate, trecând prin toate filtrele. Avizul de legalitate a fost dat de Autoritatea care supraveghează toate achizițiile din România. Licitația este corectă iar domnul Drulă dezinformează cu bună știință.
 • La 12 nov 2020 se emite HG 971 prin care se aprobă necesitatea cheltuielilor acestui proiect, semnată de asociatul politic mai nou al dlui Drulă, dl Ludovic Orban, în care veți găsi achiziționarea de 300 autospeciale
 • 25 mai 2021 – Ministerul Transporturilor condus de Drulă aprobă cererea de finanțare, inclusiv detaliile tehnice
 • Se semnează contractul de finanțare, în baza aprobării dată de Drulă, semnat între Ministerul Transporturilor și IGPR. Ca reprezentant al MT este domnul ministru Drulă și domnul Benone Matei de la IGPR.
 • Foarte important: anexa 2 a contractului este fișa cu detaliile tehnice, unde vom găsi la pagina 7 capacitatea cilindrică, cutia de viteze, tracțiunea, lungimea, caroseria, culoarea, foarte important – cutie automată 8+1 trepte.Ce spunea dl Drulă acum câteva zile? Că am construit un caiet de sarcini în care am trecut cutie de viteze 8+1 viteze pentru a avantaja pe cineva, în condițiile în care domnul Drulă a semnat acest contract.Cât tupeu să ai și să acuzi Poliția Română, MAI că au făcut anumite specificații cu dedicație, când nu au făcut altceva decât să preia specificațiile din proiectul tehnic semnat.
 • Pe 8 iulie, Ministerul Transporturilor anunță public semnarea contractului, în care se enumeră și achiziționarea celor 300 de autospeciale de poliție. După semnare, Ministerul Transporturilor informează ministerul Fondurilor Europene, așadar contractul ajunge și la dl Cristian Ghinea, inclusiv cu specificațiile tehnice. Putem vorbi mult despre ipocrizie, rea voință, pierderi de memorie, inclusiv despre înțelepciunea zicalei Dacp tăceai filosof rămâneai.
 • Singurul aspect care ne interesează la MAI e dezinformarea. Mă aflu în fața dvs să combat această dezinformare cu argumente. Fostul ministru Drulă face acuzații grave, cu atac la persoane, vorbind despre acte semnate de dânsul. Ar fi de râs dacă nu ar fi plâns. Cere să se sesizeze DNA. Să înțelegem că se autodenunță.
 • Drulă sesizează OLAF, în condițiile în care aceste specificații au fost pe masa lui Drulă și Ghinea. Întreaga documentație o vom pune la dispoziția tuturor instituțiilor competente. S-a gândit ce o să spună procurorilor când va fi întrebat cum și de ce a semnat acele speficicații pe care le numește cu dedicație?

Ministerul de interne a oprit transmisia conferinței de presă LIVE pe pagina de Facebook înainte de sesiunea de întrebări din partea jurnaliștilor

 • Am vazut o glumă pe rețelele de socializare. Spune așa: Polițiștii în aceste condiții nu vor mai achiziționa  pistoale cu electroșocuri, vor achiționa urzici. Este o glumă amară. În situația asta suntem.
 • Să nu ne uităm cu ochii deschiși la ce oferă piața, ce posibilități avem, este rea voință.
 • Nu v-a atras atenția o licitație la care se califică doar mărci de lux și participă un singur dealer? Când spunem mărci de lux vorbim și de zeci de mii de euro. Vă pot pune la dispoziție valorile la care au fost achiziționate mașinile autohtone. Vă pot pune la dispoziție prețurile la care au fost achiziționate celelalte autospeciale. Ce am făcut noi?
 • Prețurile din Polonia erau din 2019. Aceasta a uitat să spună cel care făcea această acuzație. Văzând că la 26 de mii de euro nu participă nici un ofertant, analizând evoluția prețurilor la materiale, semiconductori, am ajuns la concluzia că valoarea lor poate fi ridicată la 32.000 de euro plus TV.
 • Până la urmă, acest contract subsecvent are un termen de 270 de zile pentru livrarea primelor 100 de autospeciale. Contractul este ferm. În condițiile în care orice instituție a statului român este interesată de documentație, le punem la dispoziție. Sigur că el poate merge până la capăt sau poate fi oprit.
 • Rep: Ați încercat să ne spuneți că acest contract a fost atribuit în urma unor decizii luate de ministerul tranporturilor Drulă și IGPR anul trecut. Dar tot dvs ne-ați spus că acel caiet cu documentații tehnice nu conținea toate specificațiile din caietul de sarcini. Bode: Caietul de sarcini a fost făcut doar de IGPR. În baza proiectului tehnic, a fost întocmit caietul de sarcini. Procedura va merge până la decontare, ministerul transporturilor este autoritatea contractantă, are obligația să verifice dacă toate acest specificații din caietul de sarcini sunt în concordanță cu ce au semnat ei în urmă cu un an de zile.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

57 comentarii

 1. Vezi buey Zetea că și peneleii știu să fure ca niște dive nu doar voi? :)))))

  • Noroc că suntem in UE altfel Drulă ar fi căzut pe geam 😃😃😃😃

  • Drulă a fost singurul om cinstit numit Ministru al Transporturilor, în rest au fost numai hoți după ’89.

  • Imaginația e bogată azi și de la Nobelul literar, cu șanse Mircea Cărtărescu.

  • Mananc kako uselist zilnic .. si e BUN!

  • @Eugen – Buuoooi postac pesedist, sa mori tu pana maine dimineata ca a furat drula ceva! Va fuge pamantul de sub picioare pentru ca oamenii chiar s-au saturat de hotiile si minciunile care nu se mai termina de 30 de ani din partea pesed-peneleilor tai. Cara-ta de aici ca imi faci greata!

 2. Domnule Bode de ce au nevoie politisti de cutii de viteze cu 8 trepte? Ce anume a avizat evaluatorul extern? De ce exista specificatii care exclud EXPLICIT alte marci precum Audi sau VW sau Renault samd?? La asta trebuie sa raspundeti!

  • Pai daca si citesti articolul ai sa intelegi ca intrebarea respectiva trebuie pusa lui Drula, cel ce a semnat anexa tehnica pr vremea cand era ministru al transporturilor!

  • Dacă specialiștii din Transporturi au avizat fișa tehnică atunci comisia de evaluare a ofertelor nu o putea schimba! ASTA era abuz în serviciu!

  • nman: „Pai daca si citesti articolul ai sa intelegi ca intrebarea respectiva trebuie pusa lui Drula, cel ce a semnat anexa tehnica pr vremea cand era ministru al transporturilor!”

   Doar ca e o minciuna.

   Ministerul transporturilor a semnat contractul cadru Contractul de finanțare europeană pentru proiectele de siguranță rutieră din POIM. Anexele tehnice au fost elaborate si semnate de Bode si de catre subalternii lui. Nu exista anexa tehnica cu semnatura lui Drula pe ea, nici macar nu era treaba ministrului de transporturi sa stabileasca cerintele tehnice pentru echipamentele politiei.

  • Ce-mi place de voi, oamenii noi precum silicon – nici cu hartia in fata nu recunoasteti cand gresiti!

   Din articolul de mai sus:
   “25 mai 2021 – Ministerul Transporturilor condus de Drulă aprobă cererea de finanțare, inclusiv detaliile tehnice
   Se semnează contractul de finanțare, în baza aprobării dată de Drulă, semnat între Ministerul Transporturilor și IGPR. Ca reprezentant al MT este domnul ministru Drulă și domnul Benone Matei de la IGPR.
   Foarte important: anexa 2 a contractului este fișa cu detaliile tehnice, unde vom găsi la pagina 7 capacitatea cilindrică, cutia de viteze, tracțiunea, lungimea, caroseria, culoarea, foarte important – cutie automată 8+1 trepte.Ce spunea dl Drulă acum câteva zile? Că am construit un caiet de sarcini în care am trecut cutie de viteze 8+1 viteze pentru a avantaja pe cineva, în condițiile în care domnul Drulă a semnat acest contract.Cât tupeu să ai și să acuzi Poliția Română, MAI că au făcut anumite specificații cu dedicație, când nu au făcut altceva decât să preia specificațiile din proiectul tehnic semnat.”
   Orice contract cadru cuprinde si o anexa sau capitol cu anumite detalii tehnice.

  • Dezinformați. La pagina 25, art.8 (1) se menționează clar ca Beneficiarul, IGPR, are RESPONSABILITATEA* derulării achiziției publice conform cu legislația nationala si comunitară:

   drive.google.com/file/d/1FukDaZQU9I-jfBR9MROJtU834PvH6nH9/view?fbclid=IwAR0ow6_fuBd-G13rYsqJ0ThrjP1KltsP1Tw4tWn6Hc6L2qMtfHstWbiALsQ

   Arătați (cu link) că Anexa 2 cu specificațiile tehnice este semnată de Drula. Altfel mințiți.

   * Cor.upție (la nivel sistemic) = Monopol + Discreţie – Responsabilitate

  • @Nman
   Pai daca chiar citesti articolul iti dai seama ca bati cimpii si ca „anexa tehnica” e opera lui bode si a subordonatilor lui (ca sa nu spun ca a fost un „sa traiti dom` presedinte”) al intregului MAI.

 3. Corpul de control al MI ?
  🤣🤣🤣
  Să vedem ce spune Codruța !

 4. Ei, acu e acu. Isi da demisia Drula daca a semnat asa cum zice grasunul asta de conduce MAI acu?
  Ca daca a semnat, chiar ca primarul, are zero credibilitate de acu…

  • Iar tu pleci in origine daca Drula are dreptate că nu a semnat nici o documentație tehnică . Că Bode plagiatorul minte . Că singurii semnatari cu dedicație pentru prietenul prezidențial este Bode și subordonații ! Ce zici , te bagi ?

  • Deci drula n-are de ce sa-si dea demisia. Oare Bode si-o da daca a fost in stare sa verse minciuni intr-o conferinta de presa oficiala, de la ministerul DE INTERNE?

 5. „25 mai 2021 – Ministerul Transporturilor condus de Drulă aprobă cererea de finanțare, inclusiv detaliile tehnice” PUNCT! Drulă Rangă iar a fost prins mințind. Chiar nu le e rușine membrilor onești ai USR cu un asemenea papagal?

 6. PNL știe că românii sunt proști și înghit minciuna.

  • Se poate verifica ușor dacă copchilul Drulă a semnat ca primaru și acum minte

  • Licitația a fost făcută cu dedicație, cu criterii măsluite, ca să câștige Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis. Schmidt i-a aranjat lui Iohannis și o limuzină BMW ca mită când era primar.

  • Daca a fost cu dedicatie licitatia atunci Drula a picat de guster, semnand asa, pe gratis,
   Daca nu a fost cu dedicatie, tot Drula pica de guster ca nu mai stie ce a semnat, era ocupat cu ranga.
   Vorba cuiva – paine si circ!

  • @Nman – bai postacule, ii tot dai cu semnatura, ai vazut tu semnatura? A vazut cineva vreo anexa semnata de drula? de ce mincinosul de bode ne flutura o minciuna in fata fara sa aduca dovzi? de ce nu vrea sa ne arate si noua semnatura aia ca sa ne lamurim si noi cat de rau e drula?

 7. Asta e cea mai recentă minciună a PNL, incapabili să recunoască traficul de influență comis de Iohannis în favoarea prietenului său, Michael Schmidt.

 8. De ce semnează MT pentru asa ceva?
  Si carevasăzică, daca Drula a semnat, Bode e brusc un înger. Bode asta nu are creier, alții l-au pus sa fure, sa greșească. Conferința de presa ca sa zica „ba Cătălin m-a pus”, in loc sa faca conferințe de presa pe subiecte cu adevărat importante si sa lase justitia sa decida, nu corpul de control al propriului minister.

  • Bode apără mafia PNL cu Iohannis în frunte.

  • Semnează MT pentru că e proiect de infrastructură în transporturi (așa vin banii de la UE). Piedone face pușcărie că a semnat „ca primarul”. Cei care i-au băgat hârtiile la semnat au scăpat! Drulă la pușcărie!!! USR e profund corupt! Nu pentru că Drulă a semnat (putea să greșească, e și el om) ci pentru că USR-iștii se străduiesc să îl albească – comportament tipic mafiot!

  • @Mihai N. – du-te mai cu semnatura ta de aici. a vazut cineva semnatura? pe bune? aici a ajuns actuala putere, sa vina cu afirmatii false, mincinoase in conferinte de presa oficiale. De ce nu vrea bode sa vina cu dovada exacta, cu semnatura, sa o vada toata lumea? unde va fi limita lor?

 9. Cunoaștem tovarăși, „agenturili” 😃😃😃😃

 10. Vai, ce frumos! Niste hoti au zis de alti hoti ca nu e hotie.

  PNL a ajuns varza rau, o rusine a romanilor si a Europei.

 11. Drula a semnat ca primarul, nu a citit specificatiile tehnice, el trotinetist, habar nu avea ca BMW are cutie ZF cu 8 trepte…
  Pana la urma este paine si circ pentru gusteri.
  Numarul de accidente va fi la fel pe „autostrazile” Romaniei cu tot cu cei 300 de bolizi speciali…

  • Ce nu spune ministrul adormit este că MT nu a aprobat, ci a avizat. Nu era treabă MT sa verifice specificațiile tehnice, daca ele favorizează sau nu un anumit furnizor. Asta era treabă ministrului și-poate- a procurorilor.
   Corpul de control a verificat necesitatea achiziției și etapele legale, care bineînțeles că au fost îndeplinite, că altfel nu se aprobă prin HG.
   Daca obiectivul controlului ar fi fost sa verifice cum au fost determinate specificațiile ( de ce 145 mm și nu 150 sau 160) și de ce ele nu au permis mai mulți furnizori, atunci ar fi fost un control real.

  • Doar ca nu exista semnatura a lui Drula pe anexele tehnice. Alea au fost elaborate si semnate de Bode si de catre subalternii lui.

   Sa faca bine Bode sa arate public acele anexe tehnice cu semnatura lui Drula pe ele. E atat de simplu. Oricum, sper ca mizeria asta va ajunge rapid la OLAF. Sa il vad eu pe Bode cum continua povestea cu „Drula m-a pus”.

 12. Dl „doftor” Bode se preface că nu de Iohannis e vorba în propoziție, ci de Drulă, că Schmidt ăla-i prietn cu Drulă, nu cu Iohannis!

 13. Se pare ca acest doctor are multi adepti,simpatizantii,oamenii care il cred pe cuvant.

 14. După afirmaţiile astea halucinante e clar că e băgat până în gât în poveste Bode.
  No Bode simţim tare frică la tine la găurică, morcov mare la tine, te dă de gol delirul isteric.

 15. Deja vorba bună nu mai are nici un sens, să ne p***m pe Bode și pe toți ceilalți nealfabeți mafioți corupți din vârful statului care ne țin la coada Europei și ne alungă tinerii peste hotare de 30 de ani încoace.

 16. Dacă a fost documentatia initiala finantata pentru 300 de ce s-a facut procedura pe 600 de bucati?
  Pentru că erau prea „ieftine’? 600 de bucati pentru cate echipaje de Politie Rutiera in toata tara? Primeste si Vasluiul si Salajul cateva? Sa alerge carutele! Cand o sa se vada ca „autospecialele” alearga o data pe saptamana vreun vitezist drogat o sa se considere ca a fost justificata achizitia? Politia rutiera? Baietii aia epilati cu gleznutele goale si care se barbieresc de 2 ori pe zi? Care stau la panda la curbe fara vizibilitate in oras sa vada ca nu ai centura cand mergi cu 30 la ora? In BMW? Am trecut pe langa un echipaj care statea in masina cu un laptop in brate si se uita la filme!!! BMW-ul asigura tot confortul de la Cinema City.

  • După cum am văzut cu toții la tembelizor, milițienii își justifică inexistența pe drumurile publice din cauza lipsei banilor pentru benzină/motorină; de aceea nu înțeleg cum de, brusc, există bani pentru mașini de lux, în condițiile în care autostrăzile noastre sunt doar un țel îndepărtat…

  • Băi USR-iștilor dacă atacați Poliția Română nu îl spălați pe Drulă Rangă! Ce are una cu alta? Ce voiați să ia Lada? Vedeți că sunteți neo-marxiști? Toată lumea vă zice că sunteți de stânga cu obsesiile voastre egalitariste! Sunt chiaburi dacă au luat BMW cui bani de la UE! Era mai bine să dea banii înapoi că e și UE oameni! Comuniștilor!

  • @Mihai N. – hai, cara-te, postacule, ca deja esti incoerent… mi-e greata de cei ca tine. Apropo, se vede de la o posta ca esti platit la postare, probabil chiar de bode minicinosul.

 17. Aceeași atitudine superioară a unui panglicar politruc, uns în funcție, ca și în cazul hoțului de la învățământ… iar noi, asistând cum neghiobia milițienilor conduși de acest limitat a transformat statul într-o junglă a găștilor mafioților cu uniformă sau epoleți.

 18. Iar a fost prins Drulă Rangă cu minciuna! Bieții postaci usr-iștii! Îmi e milă de ei! Sigur un document oficial e după ei „minciună”. Adevărul iese doar pe gura lui Drulă! Talibaniiiiiiiii!

 19. Adica pentru licitatia organizata ACUM de ministerul de interne si castigata de singura firma care s-a prezentat, adica aia a prietenului lui Iohannis, e de vina Drula, fost ministru la transporturi acum un an?

  Bode, esti o lumina, nene! Esti genial!

 20. Ce treaba are Ministerul de Interne cu Ministerul Transporturilor? Ceva nu se leaga in declaratia lui Bode. Asteptam detalii…

 21. Bode ne ia de prosti: de cand semneaza ministrul transporturilor pe necesitatea tehnica a melitiei? Drula a semnat ca autoritate de management un contract de finantare din POIM cu beneficiarul politia romana, care la randul ei s-a angajat sa faca licitatia. Cum ar fi posibil logic sa scrie ministerul transporturilor specificatiile tehnice ale unei masini de politie?!

  • De ce crezi ca ar avea logica ministerul de interne pentru a incerca sa dea vina pe altii pentru hotiile lor ?
   Astia ai lui bode nu au nevoie decit de ordin, nu de logica.
   Si asta au primit, si inca de sus de tot.

 22. Cât (%) din nerespectarea legislației pe achiziții publice și a principilor & standardelor aferente este:
  a) din incompetență și cât
  b) din comportament corupt?
  Incompetența și corupția au distrus țara asta.

 23. Acest bode, se zice ca ar fi ministru, este un gunoi care nu are ce cauta intr-un guvern al unei țări europene, este bun de portar la guvernul din Bangladesh.

 24. Tipic politicienilor romani: aruncarea responsabilitatii pe fosti sau viitori ministri. Sper sa te denunte Drulă la DNA pentru ca altfel nu va primi votul meu.

 25. Exact ce spuneam mai devreme. Ceva nu se lega in declaratia lui Bode. Iata ca avem si explicatia din partea lui Drula si ma tem ca Drula are dreptate, ar fi ilogic ca alt minister (in cazul de fata cel al Transporturilor) sa faca si sa impuna documente cu detalii tehnice pentru Ministerul de Interne.

  Dar ma rog, cel mai probabil Bode vorbeste pentru alegatorii propriului partid, care trebuie sa fie si ei hraniti cu ceva informatii.

 26. Roaga pe cineva sa iti explice continutul articolului, analfabetii funtionali nu reusesc singuri sa inteleaga

 27. Cine a semnat? (Ai citit tot articolul?)

 28. DE CE AVEM NEVOIE DE POMENI PENTRU GERMANIA CIND ACEASTA AFIRMA CLAR SI TARE CA N-AU NEVOIE DE ROMANIA IN SCHENGEN.

 29. Noi intodeuna votam cu adversarii lor.

 30. Drulă a făcut rost de bani. Bode a făcut caietul de sarcini cu dedicație pentru Michael Schmidt, prietenul lui Iohannis.

 31. Ma autodenunt la Bode, si eu sunt de vina pt achiziția BMW-urilor astea, lucrez la Lidl sa zicem, nu conteaza, dar ma simt vinovat, vreau sa fiu pedepsit, unde ma predau?!?
  Dupa ce l-am ascultat pe Bode clar îmi vine sa ma predau.
  Sa mă predau rau, rau de tot, unde merg?