G4Media.ro

Ministrul britanic al Imigraţiei Robert Jenrick a demisionat după publicarea unui proiect…

sursa foto: captura video

Ministrul britanic al Imigraţiei Robert Jenrick a demisionat după publicarea unui proiect de lege privind expulzarea migranţilor în Rwanda

Ministrul britanic al imigraţiei, Robert Jenrick, a demisionat miercuri după publicarea unui controversat proiect de lege de urgenţă privind trimiterea migranţilor în Rwanda, din cauza „dezacordului profund cu direcţia politicii guvernului conservator”, notează AFP conform Agerpres.

Demisia sa creşte presiunea asupra premierului Rishi Sunak, chemat să fie şi mai dur în lupta împotriva imigraţiei ilegale de către aripa dreaptă a partidului său, sub ameninţarea de a fi eliminat la următoarele alegeri legislative.

„Cu mare tristeţe i-am scris prim-ministrului pentru a-i prezenta demisia mea din funcţia de ministru al imigraţiei. Nu pot rămâne în postul meu în timp ce sunt în dezacord profund cu direcţia politicii guvernului privind imigraţia”, a anunţat Robert Jenrick pe reţeaua socială X (fostă Twitter).

Proiectul de lege care va fi prezentat joi parlamentului urmează să permită considerarea Rwandei drept „ţară sigură” pentru a trimite acolo migranţii sosiţi ilegal pe teritoriul britanic, după o severă înfrângere în noiembrie din partea Curţii Supreme britanice.

Potrivit unui document dezvăluit miercuri, guvernul a decis să acorde miniştrilor săi puterea de a ignora anumite secţiuni din Legea britanică privind drepturile omului, fără a contraveni Convenţiei Europene a Drepturilor Omului, aşa cum cerea aripa dreaptă a conservatorilor.

Robert Jenrick a lipsit la sfârşitul după-amiezii când acest proiect de lege a fost prezentat deputaţilor de către ministrul de interne, James Cleverly.

Adeptă a unei linii şi mai dure, fostul ministru de interne Suella Braverman l-a îndemnat miercuri pe Rishi Sunak să meargă mai departe pentru a lupta împotriva imigraţiei „ilegale masive şi necontrolate”, chiar dacă înseamnă încălcarea unor convenţii internaţionale.

În acelaşi timp, Rwanda a avertizat miercuri că se va retrage din tratatul care vizează primirea migranţilor în Regatul Unit dacă Londra nu va respecta dreptul internaţional.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...