G4Media.ro

Ministrul american al justiţiei promite cu ocazia vizitei în Ucraina că va…

Sursa foto: Twitter / Denys Shmyhal (Prime-Minister of Ukraine)

Ministrul american al justiţiei promite cu ocazia vizitei în Ucraina că va explora „toate opțiunile posibile” pentru urmărirea criminalilor de război

Ministrul american al justiţiei, Merrick Garland, a promis marţi, cu ocazia unei vizite-surpriză în Ucraina, că va explora ‘toate opţiunile posibile’ pentru urmărirea în justiţie a criminalilor de război şi a autorilor ‘de atrocităţi’ în această ţară, transmite AFP, citată de Agerpres.

‘Mă aflu aici pentru a exprima sprijinul neabătut al Statelor Unite pentru ucraineni în faţa invaziei injuste şi nejustificate a Rusiei’, a declarat Garland, filmat în apropierea frontierei poloneze de canalul american Fox News.

Ministrul american, care va merge în cursul serii la Paris pentru o întâlnire cu omologii săi europeni, a fost întâmpinat de procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova.

Merrick Garland a afirmat că urmau să discute despre ‘acţiuni întreprinse de Statele Unite pentru a ajuta autorităţile ucrainene să-i urmărim în justiţie pe autorii de atrocităţi sau de crime de război constatate de întreaga lume’.

‘Statele Unite le trimit un mesaj fără echivoc: nu există niciun loc unde să se ascundă’, a adăugat el.

Procurorul ucrainean Irina Venediktova a apreciat sprijinul său ca ‘foarte important’. ‘Înţelegem toţi că ne confruntăm cu inamici foarte puternici’, a declarat ea.

Anchetatorii ucraineni spun că au repertoriat peste 18.000 de ‘crime de război şi agresiuni’, printre care ucideri de civili, violuri, atacuri împotriva unor infrastructuri civile, şi au identificat peste 600 de suspecţi de la debutul invaziei ruse la 24 februarie.

SUA au anunţat în mai crearea unui ‘observator al conflictului’ din Ucraina, cu o finanţare iniţială de 6 milioane de dolari, pentru ‘a strânge, analiza şi distribui pe larg dovezile crimelor de război’ pe care le impută Rusiei în Ucraina.

Preşedintele american Joe Biden l-a calificat personal pe omologul său rus Vladimir Putin drept ‘criminal de război’ şi ‘măcelar’, şi a mers mai departe decât guvernul său, estimând că Moscova desfăşoară un ‘genocid’ în Ucraina.

Rusia afirmă însă că acuzaţiile de crime de război sunt false şi că trupurile civililor descoperite după retragerea trupelor ruse de la periferia Kievului au fost o punere în scenă.

Sursa foto: Twitter / Denys Shmyhal (Prime-Minister of Ukraine)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Adica nu va face nimic, tradus. Cand a fost atacata SUA, tonul era „bratul lung al legii va va prinde cu siguranta blah blah…”