G4Media.ro

Ministerul ucrainean al Energiei: Bombardamentele Rusiei au provocat o „pană de curent…

Sursa foto: Sergei SUPINSKY / AFP)

Ministerul ucrainean al Energiei: Bombardamentele Rusiei au provocat o „pană de curent fără precedent” în sistemul energetic ucrainean

Avalanșa de lovituri aeriene rusești împotriva infrastructurii energetice a Ucrainei a provocat miercuri o „pană de curent” în sistemul energetic al țării, a declarat ministrul său al energiei la televiziunea națională, relatează CNN.

A fost pentru prima dată când toate cele patru centrale nucleare ucrainene au fost oprite în același timp, a spus el.

„Trebuie să înțelegem un lucru esențial: ieri, ca urmare a bombardamentelor, a avut loc o pană de curent în sistemul nostru energetic”, a declarat joi Herman Halushchenko.

„Situația este foarte dificilă, dar, la ora 4 dimineața, am reușit să unificăm sistemul energetic. Acesta funcționează acum ca o singură unitate, iar instalațiile de infrastructură critică din întreaga țară au fost alimentate cu energie electrică”.

Autoritățile se grăbesc acum să restabilească electricitatea în întreaga țară.

„Vom crește volumul de energie electrică generată în timpul zilei”, a declarat Halushchenko. „Ne așteptăm ca, până seara, centralele nucleare să înceapă să funcționeze și să furnizeze energie electrică în rețea. Acest lucru va reduce semnificativ deficitul”.

Ucraina este puternic dependentă de energia nucleară, potrivit Asociației Mondiale Nucleare. Ea are 15 reactoare la patru centrale care, înainte de invazia Rusiei din februarie, au generat aproximativ jumătate din electricitatea sa.

Ieri a fost „prima dată când toate cele patru centrale nucleare au fost închise simultan”, a declarat Halushchenko.

Acum, toate instalațiile nucleare – în afară de centrala asediată din Zaporojie, cea mai mare din Europa – au fost reconectate la rețeaua ucraineană și vor începe să o alimenteze cu electricitate joi.

„Dacă nu vor avea loc noi bombardamente, până la sfârșitul zilei vom putea reduce în mod semnificativ deficitul din sistemul energetic datorat producției nucleare și, în consecință, acest lucru va face posibilă trecerea la întreruperile programate”, a adăugat ministrul.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu inteleg de ce ucrainienii continua sa asedieze centrala nucleara de la Energodar, in loc sa o conecteze la retea.