G4Media.ro

Ministerul rus de Externe acuză Ucraina, Marea Britanie şi SUA pentru atacul…

Sursa foto: Facebook / Russian Foreign Ministry – МИД России

Ministerul rus de Externe acuză Ucraina, Marea Britanie şi SUA pentru atacul asupra podului Kerci

Ministerul de Externe rus a acuzat luni Ucraina de comiterea unui atac asupra podului Kerci, care leagă Crimeea – peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova în 2014 – de Rusia, cu implicarea Washingtonului şi a Londrei, informează luni Reuters şi DPA, citate de Agerpres.

”Atacul de astăzi asupra podului din Crimeea a fost comis de regimul de la Kiev. Acest regim este terorist şi are toate caracteristicile unei grupări internaţionale de criminalitate organizată”, a declarat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

”Deciziile sunt luate de oficialităţi şi armate ucrainene cu participarea directă a agenţiilor de informaţii şi a unor politicieni americani şi britanici. SUA şi Marea Britanie sunt responsabile pentru o structură teroristă de stat”, a adăugat Zaharova.

Autorităţile ruse au descris atacul de la podul Kerci drept un ”act de terorism”. Incidentul, descris anterior de administraţia locală drept o ”urgenţă”, a cauzat oprirea traficului pe pod.

”Încă o dată podul s-a dus ‘la culcare”’, a anunţat luni Serviciul secret ucrainean SBU. Acesta recunoscuse implicarea într-un atac precedent asupra podului Kerci în toamna lui 2022.

Vladimir Konstantinov, preşedintele parlamentului din Crimeea, peninsula anexată de Rusia în 2014, a dat vina pe Ucraina pentru noul atac. ”Regimul terorist de la Kiev a comis în această noapte o nouă crimă şi a atacat podul din Crimeea”, a scris Konstantinov pe Telegram.

Podul Kerci a fost construit la ordinul preşedintelui rus Vladimir Putin după ce Rusia a anexat ilegal peninsula ucraineană Crimeea în 2014. Podul face legătura între peninsula de la Marea Neagră şi Rusia şi reprezintă un simbol al prezenţei ruse în Crimeea.

Infrastructura reprezintă totodată o rută-cheie de aprovizionare terestră pentru personalul militar rus staţionat în Crimeea, o regiune care joacă un rol-cheie în susţinerea trupelor ruse care ocupă sudul Ucrainei. În plus, Rusia foloseşte Crimeea şi flota militară pe care a desfăşurat-o acolo pentru a lansa multe dintre atacurile sale împotriva restului teritoriului ucrainean.

Podul Kerci a fost atacat pentru prima dată cu explozibili în octombrie anul trecut, într-o acţiune care a stârnit euforie în Ucraina şi ameninţări cu o nouă escaladare militară din partea Rusiei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Astea-s vești grozave! ❤️🇺🇦❤️🇬🇧❤️🇺🇲

  2. OK, deci Rusia acuză. Ăștia sunt întregi la cap?
    À la guerre comme à la guerre, domnilor orci.

  3. dar de zecile/sutele/miile de cladiri, poduri, drumuri, infrasctura energetic, vieti .. distruse de ei nu zic nimic?

    • Cand o sa intelegeti si voi ca tot ce declara astia nu este pentru publicul occidental ci pentru rusi ? Rusii stiu doar de operatiune speciala menita sa inlature neonazistii de la conducerea Ucrainei. Cu alte cuvinte rusii cred ca poporul ucrainean trebuie eliberat. As simple as that !