G4Media.ro

Ministerul Justiției reia consultările cu magistrații pentru finalizarea legilor justiției / Dezbaterea…

Ministerul Justiției reia consultările cu magistrații pentru finalizarea legilor justiției / Dezbaterea publică începe marți și va dura o lună 

Ministerul Justiției a anunțat luni că reia dezbaterea publică privind legile justiției, consultarea, în scris sau prin întâlniri, urmând să aibă loc în perioada 19 ianuarie – 21 februarie 2021, iar proiectele vor fi revizuite până la sfârșitul lunii martie.

Potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Justiției, calendarul dezbaterii publice prevede:

  • Consultare scrisă și întâlniri – 19.01.2021 – 21.02.2021;
  • Analiza propunerilor, revizuirea proiectelor – 22.02.2021 – 31.03.2021.

În cadrul consultărilor scrise, Ministerul Justiției va analiza toate propunerile care îi vor fi transmise cu privire la textele proiectelor, fie pe adresa Ministerului, fie în format electronic .

Întâlnirile de lucru/dezbaterile vor fi organizate în format cu prezență fizică la sală sau în format de videoconferințe, în funcție de contextul epidemiologic.

Consultarea are loc pe proiectele de modificare a legilor justiției, puse în dezbatere publică în luna septembrie 2020.

„Ministerul Justiției este deschis pentru consultări și consideră esențial pentru bunul mers al procesului legislativ ca toate instituțiile care au competențe în justiție, CSM, Ministerul Public, instanțe și parchete, organizații profesionale ale magistraților, magistrați în mod individual, mediul academic, profesiile juridice, personalul de specialitate din instanțe și parchete, organizații neguvernamentale să exprime propuneri care ar putea fi incluse în textele proiectelor”, precizează comunicatul de presă.

Ministrul Justiției va solicita avize din partea GRECO și a Comisiei de la Veneția cu privire la unele dintre aspectele esențiale cuprinse în noile proiecte de modificare a legilor justiției.

„După consultarea publică conform planului precizat, Ministerul Justiției va sesiza Consiliul Superior al Magistraturii cu proiectele de lege, pentru formularea avizului acestei instituții, în conformitate cu legea”, mai precizează Ministerul.

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat vineri, la întâlnirea bilaterală, în sistem videoconferință, cu Vera Jourova, vice-președintele Comisiei Europene, că va „repara legile justiției”, urmând ca acestea să fie trimise Parlamentului în lun aprilie 2021 și că vor fi transmise, spre consultare, Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția şi GRECO, precizează un comunicat de presă al Ministerului Justiției.

Vom repara legile justiției. Acest proces va implica sistemul judiciar şi Parlamentul, în egală măsură. Procesul legislativ, în sine, trebuie să fie de calitate, caracterizat de dialog si asumare. Dorim să ne atingem obiectivele, dar nu în defavoarea calității. Proiectele vor fi transmise, spre consultare, Comisiei Europene, Comisiei de la Veneția şi GRECO. Contăm în continuare pe sprijinul Comisiei Europene, care s-a dovedit a fi un partener de încredere”, a declarat atunci ministrul Justiţiei.

Sursa foto: Sindicatul Naţional al Grefei Judiciare Dicasterial/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pensii speciale.

  2. Urgent…ca mafia si coruptia din justitie sa fie inlaturata!

  3. Nu desființați SIIJ deoarece trebuie să că cerceteze și trimită în judecată magistrațOcheanui și politicieni corupți care s-au bazar de protocale ale SRI cu organele judiciare.O să vedem dacă sunteți ministrul justiției sau mafiot.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.