G4Media.ro

Ministerul Justiției a publicat rapoartele GRECO: Secția Specială, o anomalie a cadrului…

Ministerul Justiției a publicat rapoartele GRECO: Secția Specială, o anomalie a cadrului instituțional, trebuie desființată/ Autoritățile nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților/ România a implementat doar 4 din 13 recomandări

Ministerul Justiției a publicat marți dimineață rapoartele Grupului Statelor Împotriva Corupției (GRECO) referitoare la România, cele mai dure critici fiind aduse Secției speciale pentru anchetarea magistraților, așa cum a dezvăluit în exclusivitate G4Media.ro. Specialiștii GRECO atrag atenția că și Comisia de la Veneția și Comisia Europeană, în ultimul raport MCV, au blamat noua structură de parchet.

GRECO arată că decizia autorităților române de a întări poziția Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție este în profundă contradicție cu recomandarea din precedentul raport, de a desființa aceasta structură.

Principalele observații referitoare la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție notate într-unul dintre rapoarte, cel de follow-up la raportul ad-hoc.

 • GRECO reamintește că a evaluat unul dintre cele mai controversate amendamente, crearea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție; aceasta a fost văzută ca o anomalie a cadrului instituțional existent, care ar putea conduce la conflicte de competenta și ar putea fi folosită greşit și ar putea deveni subiectul unei ingerințe nejustificate în procesele penale.
 • Îngrijorările exprimate în raportul Ad hoc cu privire la efectele negative ale înființării structuri și adevăratele motive ale întăririi acesteia, în contextul creșterii presiunii asupra DNA și a demiterii procurorului șef, rămân cu atât mai actuale. Modificările legislative care permit retragerea apelurilor plasează Secția în afara sistemului ierarhic al Ministerului Public.
 • GRECO atenționează autoritățile asupra faptului că detașarea ofițerilor judiciari (de către Ministerul de Interne) la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție va duce, inevitabil, la situația în care polițiștii să îi ancheteze pe procurori și judecători, deoarece activitățile Secției vizează aceste două grupuri profesionale, în ce privește anumite tipuri de infracțiuni. O asemenea evoluție poate reprezenta un risc suplimentar la adresa independenței justiției.
 • GRECO este profund îngrijorat de consecințele pe care aceste aspecte le au asupra independenței sistemului judiciar, dar și asupra luptei împotriva corupției și insistă ca Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție să fie desființată. 

GRECO apreciază decizia Executivului de a amâna pensionarea anticipată a magistraților pentru anul 2020. Consiliul Superior al Magistraturii este însă mustrat pentru că nu a aplicat recomandarea de a trasa criterii clare pentru promovarea judecătorilor și procurorilor. Expertii GRECO își exprimă îngrijorări și față de procedura legată de răspunderea materială pentru erori judiciare.

“Autoritățile nu au luat măsuri pentru a preveni presiunile asupra magistraților. GRECO este îngrijorat că CSM a fost exclus din procedura de recuperare a prejudiciului, în paralel cu rolul central oferit Ministerului Finanțelor în constatarea existenței și a cauzelor unei erori judiciare, ceea ce pune în pericol independența justiției.” se arata în  raportul Ad-hoc GRECO.

Grupul statelor împotriva corupției menționează în raport și modificările aduse în Parlament Codului Penal și de Procedura Penală, in aprilie 2019, care trec acum prin filtrul constituțional.

GRECO amintește și de referendumul național, din 26 mai 2019. „O majoritate absolută a alegătorilor (84%) a răspuns afirmativ la aceste două întrebări. Deși problemele de mai sus nu fac obiectul prezentului Raport, GRECO va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile privind legislația anticorupție din România în vederea protejării standardelor Consiliului Europei în acest sens.” notează specialiștii.

Raportul adoptat pe 20 iunie încheie procedura ad-hoc declanșată anul trecut de GRECO pe tema modificării legilor justiției. Țara noastră va fi în continuare monitorizată în cadrul procedurii de conformitate.

Cu privire la numirea și revocarea procurorilor șefi, GRECO reamintește că recomandarea făcută în raportul anterior, privind transparentizarea procedurii și acordarea unui rol mai important Consiliului Superior al Magistraturii, nu a fost implementată.

“Autoritățile au raportat mai multe proiecte de amendamente legislative menite să răspundă necesității de a diminua rolul semnificativ al Executivului în numirea majorității procurorilor și de a proteja procurorii de presiuni politice nejustificate. Cu toate acestea, până la adoptarea raportului de conformitate, aceste amendamente nu au fost adoptate. În plus, procesul legislativ referitor la reformele în sistemul judiciar și de urmărire penală a devenit tot mai controversat, sporind riscurile de a pune în pericol independența și imparțialitatea procurorilor.” notează experții în cel de-al doilea raport al GRECO, cel de conformitate.

GRECO laudă transmiterea live a audierii candidaților la funcțiile de conducere din Ministerul Public și publicarea interviurilor pe pagina de internet a Ministerului Justiției. Mișcarea este văzută ca un pas în transparentizarea procedurii de selectare. Însă, sunt exprimate îngrijorări cu privire la faptul că ministrul Justiției rămâne autoritatea finală în procesul de recrutare a procurorilor- șefi.

“Această distribuție deja inegală a rolurilor decizionale este exacerbată prin limitarea dreptului Președintelui de a refuza numirea candidaților propuși doar o singură dată pe motiv de oportunitate. În general, nu a fost pusă în aplicare recomandarea de a acorda CSM un rol mai important în procedura de numire și revocare a procurorilor în funcțiile cele mai importante.” se mai arata in document.

De asemenea, specialiștii atrag atenția că, în ciuda semnalului de alarmă referitor la legiferarea prin ordonanțe de urgență, Guvernul continuă să recurgă la această metodă.

“În ciuda apelului GRECO de a folosi procedurile de urgență ca o excepție, într-un număr limitat de circumstanțe, autoritățile au continuat să recurgă la ordonanţele de urgenţă pentru adoptarea unor modificări legislative importante, lucru care nu permite consultări cuprinzătoare cu părțile interesate relevante și exclude un proces parlamentar.”

Țara noastră va fi în continuare monitorizată în cadrul procedurii de conformitate, iar autoritățile trebuie să prezinte stadiul implementării recomandărilor restante până în iunie anul viitor.

Context. 

GRECO a întocmit două rapoarte privind țară noastră. În primul, așa numitul follow-up la Raportul ad-hoc din vara anului trecut, autoritățile au implementat doar una dintre cele cinci recomandări. Însă, „GRECO salută faptul că, la 4 iunie 2019, premierul român a anunțat intenția de a renunța la reformele judiciare controversate și încurajează autoritățile să pună în aplicare pe deplin recomandările GRECO fără nici o întârziere.”

În cel de-al doilea raport, de conformitate, România a implementat satisfăcător doar 4 dintre cele 13 recomandări, trei au fost parțial implementate, iar șase rămân neimplementate.

Ultimul raport al GRECO privind România a fost făcut public în luna aprilie, iar atunci organizația anti-corupție a Consiliului Europei îşi exprima îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlament privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală.

În raportul publicat în 11 aprilie, GRECO își exprima profunda îngrijorare în privința celor trei legi ale justiției modificate de Parlamentul României și în privința proiectelor de modificare a Codurilor penale.

În raport se preciza că modificările aduse justiției de Parlamentul de la București în decembrie 2017 nu conțin și unele dintre cele mai controversate propuneri, prezentate inițial în vara lui 2017, dar GRECO este îngrijorată de posibilul impact pe care îl vor avea, inclusiv în privința structurii instanțelor. În ciuda importanței și domeniului larg la care se referă, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător, iar procedura legislativă a fost discutabilă, nota organismul anticorupție al Consiliului Europei.

Vezi aici integral raportul ad-hoc realizat de experții GRECO

Vezi aici integral raportul de conformitate realizat de experții GRECO

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

26 comentarii

 1. Sectia speciala a fost creata special pentru a o deraia pe LCK. Scopul a fost atins pana acum cel putin.

 2. Si PSD a dat un comunicat de presa: „Nu ne intereseaza ce zice GRECO. Daca vreti sa ne dati jos, mergeti la vot.”

 3. Greco recomanda revenirea la posturi ale lui portocala,onea si altii.

  • Suferi dupa familia Cosma, nu? Nu ar fi exclus sa fii un purtator de proteza dentara si sa te bashesti la fiecare pas. Aia ne-au furrat pe toti si voi le plangeti de mila?
   Cu ce te-a abuzat pe tine DNA/SRI? Ti-au furat reteta de zacusca?

  • Amok, tare comentariul !

  • De portocala muștii nimic decât ca s-a culcat cu tot ce i s-a oferit pe gratis sau in scop penal. Cosma nu s-a pus pe tava degeaba ci exact sa îl șantajeze la nevoie, ceea ce s-a întâmplat deja. Familia Cosma e super cunoscuta in Prahova și temuta. Nimeni nu mișcă nimic fără sa dea dreptul la tata Cosma și mai nou fiul Cosma.
   Însă Onea, îl cunosc personal de când are 7 ani. Suntem din același oraș me despărțeau vreo doua blocuri. Am fost 8 ani la aceeași școala generală, a fost premiantul școlii ani la rând, un băiat excepțional și cuminte, respectuos cu toată lumea. Avea doar un scop, carte și iar carte. Tot pe meritul lui și al părinților care au crezut in el. Sora mea a fost colega lui de clasa, inca se văd in fiecare an cu colegii de școala generală. Omul asta nu a șantajat in viața lui, nu a băgat in buzunarul luinimic de la nimeni. Cosma l-a reclamat și fără dovezi s-a rezolvat cazul prin csm și secția specială. Știm cine sunt aceia și ce ordine au avut. După Kovesi, este unul din cei mai buni procurori pe care România i-ar putea avea vreodată. Încă nu am auzit nimic compromițător din nici o înregistrare, nimic. Doar punând întrebări când Cosma avea de gând sa ii dea in gât pe toti, din proprie inițiativa sa scape el și familia lui. Onea nu a fost prieten niciodată cu portocala. Asta e Ro in care trăim, Hoții pe strada sau in vacanța și cinstiții plângându-le de mila.

  • Cască gura ca o refacem acușica. Hai, spune „AAAAA” !!!

  • @ Trebuie refacuta echipa de b elita
   Ce IQ ai ?

 4. Cat costa pe platitorii de taxe europeni maculatura produsa de greco?

  • Ba idiotule, pe platitorii de taxe europeni ii costa ce s-a furat in Romania si Europa de Est pentru ca ei au dat banii pentru un scop nu pentru furat. Banii erau pentru drumuri, scoli, spitale, etc., nu pentru Teldrum, UMB, Casuneanu si alte firme de kkat care lucrau pe preturi colosale pentru a da spaga la hotii din minister si parlament.

  • @Sorin Crezi ca postacul nu stie? Sigur ca stie, el isi face doar treaba de sluga a unor jeguri corupte.

  • habar nu am, dar stiu sigur ca aia nu e maculatura. si stiu sigur cat ma costa pe mine nervii facuti de cretinii ca tine. vaca imputita ce esti!

  • repet: cat costa pe platitorii de taxe europeni maculatura produsa de greco si comisia de la venetia? aceste organizatii produc tomuri de recomandari dupa care poti trage apa pentru ca au valoare de obligatie ZERO!

  • Asta te f.te grija pe tine, măi Ioane din…Durex ? Cât plătesc ăia sau căt ne cistă pe noi corupția ?!

 5. Adevăratul stat paralel o reprezintă structurile create de PSD cum ar fi această secție specială care este împotriva instituțiilor statului de drept. As merge mai departe spunând ca este o instituție de apărare a drepturilor infractorilor. În ceea ce privește pensionarea anticipată a procurorilor și a judecătorilor eu aș propune ca aceștia să aleagă, ori salarii, respectiv pensii speciale ori pensionare anticipată. Dacă aleg pensionarea anticipată să li se reducă pensia anticipată. La pensiile speciale ar trebui să se dea legi retroactive așa cum ne-au obișnuit ei. Neretroactivitatea dreptului de pensie deja obținut să nu se aplice decât pensiilor obișnuite. Dacă nu se poate rezolva prin lege să se declanșeze un referendum. Sunt multe de spus despre acest tărâm al fărădelegilor din România.

 6. Mulțumim GRECO și Comisiei de la Veneția pentru profesionalismul lor și pentru ajutorul acordat. Poporul vede destul de limpede ce hățiș de fărădelegi au creat aceste lighioane pesediste in cârdășie cu slugile lor. Nu este nevoie de prea multă știință să realizezi acest lucru. Adevărata Lege dată de Dumnezeu oamenilor este prea bine cunoscută de oamenii simpli prin credința creștină pe care o moștenesc de la strămoșii lor. Oamenii văd că încercarea de înlăturare a STS din procesul electoral este dorință PSD de fraudare. Ei nu vor transparență, nu vor să știe nimeni ceea ce fac în secțiile de votare. Întotdeauna observatorii din secții, reprezentanții partidelor de opoziție i-au încurcat in furt. Ei au hoția in sânge de aceea au ales acest partid.

 7. Lăsați-l în pace pe acest extremist PSD-ist care atacă elitele. Nu m-ar mira sa fie chiar unul ca Șerban Nicolae sau Pleșoianu sau altul asemenea lor. Ăștia se adresează celor care au un singur neuron in creier și ăla obosit. PSD și cei care sunt în cârdășie cu ei sunt un mix de hoți și naivi. Acești hoți au nevoie de o categorie de oameni pe care să-i poată păcăli. Din păcate sunt destui nefericiți care încă îi mai cred. Altfel nu-mi explic cum reușesc să fie atât de strâns uniți. Nu observ încă nici o reformare a PSD. Văd că mentalitatea lor este aproximativ același. M-aș bucura să existe un partid de stânga modern, european care să-și merite țară în care trăiesc. Mă refer la țara oamenilor onești care vor să se implice cu adevărat în dezvoltarea acestei țări. Aștia care aruncă cu muci în tot ceea ce este de valoare în țară sunt dușmănii României. Din cauza lor există acest exod nemaiîntâlnit al românilor în străinătate. Nu vă mai suportă băi dezaxaților. Nu pricepeți nimic din tot ceea ce își dorește acest popor. Lipsa corupției și hoției, prosperitatea țării, asigurarea speranței în viitorul european al acestei țări. Sunteți proști? Nu vreți să învățați de la nimeni. Se zice că deșteptul învață din experiența altuia iar prostul nu poate învăța nici din a sa proprie. Ce căutați voi mâncătorii de rahat PSD pe acest site? Nu vedeți că sunteți cu creierul varză? De ce nu vă creați un site propriu în care să vă etalați prostia?

  • Tare! Sunt suspectati unii ca au un singur neuron/creier si-ala OBOSIT si criticati aspru pentru prostie. Oarecum ilogic, de cand lumea se stie ca nu trebuie sa te pui cu prostul ca are mintea ODIHNITA. Pai nu poti avea decat o minte foarte odihnita sa crezi ca voturile trebuie numarate de o unitate militara (transparenta?!), justitia trebuie facuta de alte unitati militare… Pas cu pas ajungem la Declaratia Universala a Drepturilor Militare si la controlul militar total asupra societatii civile. Hai baieti, desteptarea, a venit vremea voastra. Din nou. Din nou?

 8. GRECO a mai spus aceste lucruri si in trecut, dar tot nu s-a facut nimic. Pe cei din PSD-ALDE nu ii intereseaza. Ei stiau dinainte sa se apuce de treaba ca tot ce fac nu e bine si e impotriva statului de drept. Nu ii intereseaza deoarece vor sa isi salveze piele de puscarie. Acesta este ultimul lor dans pe Romania si justitie. Deci trebuie mers inainte cu ”programul de guvernare” ca sa ii scapam scapam pe toti penalii de puscarie.
  Toate aceste abuzuri se intampla deoarece nimeni nu eate tras la raspundere. Cel mult se lasa cu o simpla demisie ceea ce eate egal cu zero.

 9. Singura noastră șansă este încarcerare tuturor din PSD, ALDE, UDMR.

 10. A ieșit Ciordache ca baba la uluci! Birchall și Greco și „toți e de vină” zice „Omul din Caracal.
  Cei mai buni juriști sunt Ciordache, Nicolichea și Șurub Manivelă Serban, adică un ospătar, un electrician și un strungar. SS nu va fi desfiintată de ciuma roșie, ci de cei care vir căștiga alegerile de anul viitor, iar Floricica va zbura din funcții.

  • Hai ca asta este cea mai tare pe ziua de azi, cu cei mai buni juristi :))))) Pe cat de rau ma enerveaza postacii pro-pzd, pe atat de mult m-a binedispus comentariul tau.

 11. Nimeni nu-i mai poate opri daca au ajuns sa comercializeze copii.

 12. Am vazut ca se bate moneda pe faptul ca nu stiu ce nereguli au fost la DNA Ploiesti, iar daca au fost, atunci tot DNA-ul este de vina pentru toate lucrurile care merg prost in tara asta.
  Ok, atunci folosim aceeasi teorie si cu pzd: daca dragnea a fost condamnat, inseamna ca toti sunt penali. Problema pentru tara noastra este ca teoria asta este si cea adevarata…