G4Media.ro

Ministerul Apărării pierde procesul cu președintele Iohannis / Curtea de Apel a…

Foto: Inquam Photos/ Cristian Strelic

Ministerul Apărării pierde procesul cu președintele Iohannis / Curtea de Apel a respins acțiunea prin care se cere anularea numirii generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei

Curtea de Apel a respins acțiunea prin care Ministerul Apărării cere anularea decretului de numire a generalului Nicolae Ciucă în funcția de șef al Statului Major al Armatei.

Instanța de contencios administrativ obligă Ministerul Apărării la plata sumei de 900 de lei reprezentând cheltuieli de judecată. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat pe 29 decembrie că a respins în cadrul ședinței CSAT propunerile ministerului apărării și că a prelungit mandatul generalului Nicolae Ciucă. De fapt, propunerea nici măcar n-a ajuns să fie discutată, întrucât șeful statului s-a opus artificiului juridic propus de Guvern pentru ca generalul Dumitru Scarlat (53 de ani) să îndeplinească condițiile legale pentru a putea fi numit la șefia Statului Major al Armatei.

Decretul de prelungire a mandatului generalului Nicolae Ciucă la șefia Statului Major al Armatei a fost publicat în Monitorul Oficial după o zi de blocaj la Camera Deputaților, condusă de liderul PSD, Liviu Dragnea.

În data de 9 ianuarie, ministrul Apărării, Gabriel Leş, susţinea că decretul privind prelungirea mandatului lui Nicolae Ciucă „s-a făcut ilegal”, adăugând că „instanţa este cea care va stabili” care este situaţia de drept.

„Am făcut o plângere prealabilă pentru a ataca acel decret, care din punctul nostru de vedere s-a făcut ilegal. Instanţa este cea care va stabili acest lucru. Nu ministrul Apărării doreşte schimbarea şefului Statului Major al Apărării, ci discutăm de o încetare a mandatului după patru ani de zile, cu posibilitatea prelungirii cu până la un an de zile. Experienţa pe care am urmărit-o în MApN, în ultimii 28 de ani – că s-a făcut o singură prelungire în toată această perioadă (…). S-a ajuns la încetarea unui mandat de drept dat de lege şi decizia mea a fost să nu prelungesc acest mandat, pe argumente cât se poate de obiective”, declara Gabriel Leş.

Pe 14 ianuarie, preşedintele Klaus Iohannis a calificat drept un demers „inoportun” şi „riscant” contestarea în contencios a decretului privind prelungirea mandatului generalului Nicolae Ciucă la şefia Statului Major al Apărării.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Cristian Strelic

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Simplu: in armata se aplica regulamentele militare.
    Astia au vrut sa faca un smen cu hartii antedatate, cu numiri fictive ca sa se faca c-au facut.
    Daca vreti ca Armata sa ramana o institutie respectata nu o tratati ca pe un ceapeu unde vine contabilu si muta banii dintr-o rubrica in alta si zice c-a facut productie si a crescut si numarul de angajati, doar din tabele.
    Adica il numesti pe unu in functie pentru o secunde (cat ai nevoie sa semnezi) ca sa poti sa-l avansezi intr-o alta fara sa fi activat nicio secunda in postul pe care se cere sa fi lucrat.
    Panglicarii!!!

    • Domnule inoglinda! Mi-ați dat bătăi de cap cu ceapeul!!!?
      Va rog, pe viitor, folosiți prescurtarile clasice!
      Adică C.A.P. și in paranteza( ceapeu)!?
      Constient că poate mulți dintre cititori habar nu au ce înseamnă!
      Cooperativa Agricolă de Producție!
      Da, aia in care toți moșii noștri au fost incluși!
      Naționalizarea sectorului agricol!
      P.S. să nu vă supărați!
      Știu că nu are legătură cu subiectul, dar că sa facem lagatura!
      In rest, perfect de acord cu dvs.
      Mulțumesc

    • Eu am apucat si geace-ul. ?
      Ideea e ca nu se poate face armata din vorbe desi unii cred ca totul e … vorbe.

  2. Și cum va răspunde ministrul Gabriel-Beniamin Leș pentru acțiunea lui, nejustificată, dar care are consecințe?

    Va demisiona sau ne va minți cu nerușinare… ca un credincios lui Dumnezeu cum se laudă că este.

    • Se va uita în telefon, după indicațiile șefului de gloată! Ăștia nu au onoare, nu au responsabilitate!

    • Păi se zicea că e cu Oastea, cu care nu ai voie sa mintesti!
      Că trebuie să ai onoare.
      Casa nu înșeli….
      Bla, bla….

    • O sa atace decizia, care nu e definitiva, la instanta de contencios administrativ a ICCJ, unde judecatorii sunt apti sa inteleaga diferenta intre un act administrativ de numire in functie, un decret si un ordin militar/act administrativ incheiat in cadrul comandamentului militar. Judecatorul ala de la CAB asa a motivat, ca decretul de prelungire a functiei, este un act administrativ militar, motiv pentru care nu s-ar aplica legea contenciosului, ori din moment ce presedintia nu e parte a structurii militare a MAPN, si numirea e in evidenta contradictie fix cu legea de organizare a MAPN, ma astept ca respectivul sa se regaseasca pe treptele CAB-ului seara

  3. Si cu BaKu si primul vanator al tarii cum ramane?

  4. #WeaAreNATO

  5. Foarte periculosi acesti rebeli ilegali….

  6. General – general dar se poate sa nu fie gras? Serios…nu zic “si cum o sa fuga dupa inamici la kilele alea?” dar sa aiba printre valori si imaginea impecabila.

    • La kkt de les te-ai uitat? Acu te gasi greutatea, ai vazut tu general fugind??? Esti intr-o dunga, sau ai venit si tu pe-aci s-arunci o galeata de laturi ca postacii, de…

    • @Gabriela
      Nu va aprindeti asa!
      Astia care au fentat armata tragand in in tinte de tabla de la balci, cred ca armata e ca pe picturile de acolo: generalul, gonind cu sabia scoasa in fruntea trupelor.
      N-as paria, totusi, ca acest Raul razboinic de tastatura ar rezista la o iesire la „alarma” cu echipamentul de infanterist complet nici macar pentru o ora pe o aratura.
      Ce sa mai zic de ministrul cu nume si spirit de mortaciune.