G4Media.ro

Explicația MAPN că militarii de la Turda au greșit cimitirul de Ziua…

Explicația MAPN că militarii de la Turda au greșit cimitirul de Ziua Eroilor: Dintr-o regretabilă eroare, au depus coroanele la monumentul eroilor ruși și nu la români. S-a depus coroana și s-a mutat apoi. Este o eroare din cauza emoțiilor, probabil

Ministerul Apărării Naționale a reacționat la solicitarea actualdecluj.ro după incidentul de ieri de la Turda, când armata și autoritățile au depus coroane de flori la un monument dedicat soldaților ruși, cu ocazia Zilei Eroilor, și nu pe parcela dedicată soldaților români, transmite Actual de Cluj.

„Au fost două momente simultane în care s-au depus coroane de flori. La Monumentul Eroilor din Piața Centrală din Turda și la cimitir, unde s-a greșit”, spune Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al MAPN.

 • ”Câțiva militari au depus coroane de flori în cimitirul din municipiu. Dintr-o regretabilă eroare ei au depus coroanele la monumentul eroilor ruși și nu la români. Este o eroare din cauza emoțiilor, probabil. Pe de altă parte, Ziua Eroilor se referă la toți eroii căzuți în luptă pe teritoriul României. Autoritățile publice, instituțiile de orice fel și cetățenii au obligația să îngrijească toate mormintele de pe teritoriul României. Există și reciprocități. Acum un an de zile, militarii români au fost în Rusia, unde au fost comemorați militarii români căzuți la Stalingrad. Legea spune clar că se depun coroane pentru toți soldații care sunt pe teritoriul țării. La Turda a fost o greșeală, dar nici nu le putem reproșa colegilor noștri că nu s-a respectat legea, fiindcă legea spune să respectăm toate mormintele. Este un fapt care s-a întâmplat, este o situație delicată din punct de vedere emoțional. S-a întâmplat ce s-a întâmplat, s-a depus coroana și s-a mutat apoi, dar nu e o greșeală din punct de vedere legal”, a spus pentru Actualdecluj.ro Oliver Anghel, purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării Naționale.

Cum s-a ajuns la așa ceva, din moment ce în acel loc erau doar scrieri în alfabetul chirilic? Vor fi trași la răspundere cei care au participat? a întrebat reportul Actual de Cluj.

„Acum interpretați legea? Știu doar că s-a greșit. Probabil din cauza emoțiilor. Nu știu cine sunt colegii care au participat, nu le știu numele, eu sunt la București, dar nu le putem imputa că au încălcat legea. Analizăm ce s-a întâmplat și vedem ce stabilesc colegii de acolo. Nu știu cine a coordonat evenimentul. Colegii noștri sunt depunători de coroane acolo, nu știu cine a condus evenimentul” , a mai spus Anghel.

Actual de Cluj amintește că pe 28 mai la Turda, de Ziua Eroilor a avut loc eveniment în cinstea soldaților care au murit în război. Autoritățile civile și militare din Turda au confundat cimitirul și au depus coroane de flori și au oferit onoruri militare soldaților ruși, nu celor români.

S-au depus coroane cu flori și s-au oferit onoruri militare în cinstea soldaților care au murit în război. La cimitir a fost prezent și un preot militar pentru a vorbi despre eroii cazuți în luptă. Doar că s-au făcut toate aceste lucruri în fața unui monument dedicat soldaților ruși.

Mai multe persoane prezente la eveniment au sesizat gafa făcută și le-au atras atenția soldaților că au confundat cimitirul. Pentru ca momentul să fie caraghios până la capăt, reprezentanții autorităților și ai armatei au mutat la final coroanele depuse la monumentul rușilor pe parcela destinată soldaților români.

Sursa: Actual de Cluj

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

61 comentarii

 1. Emoții? Serios? N-are nimic de-a face cu prostia și lipsa de educație patriotica a romanilor? Cu faptul ca îndobitocirea a ajuns la cote alarmante? Emoții? Cum se poate baza o țara pe “emotivii” ăștia care au încurcat monumentele(mu ca ar scrie pe ele ce și cum). Cum or sa deosebească ăștia obiectivul inamic de spitalul de copii?

 2. =)))))))))((()))))

 3. E mâna trollilor ruși, în frunte cu Scaraoțchi-fake. La ordinul lui Crăcănel au spart codurile de acces in server-ul unității militare și le-au modificat bieților soldați traseul către cimitirul românesc din aplicația Waze…

  • Slăbuț, ca de obicei… nimic de iliescu, liviu, bozo… Tovarășe, ne dezamăgești. Ne așteptăm de la tine sa prestezi altfel te rechemam in cazarma.

  • Ai coșmaruri cu mine, asa-i? Hai, recunoaște, te trezești urlând, transpirat și cu un gust ciudat in gura? Se întâmpla… lipsa de umor și laba au efectele astea asupra celor cu mintea slaba și fără idei. Dar nu-i nimic, o sa îți rămână întodeauna “faima” pe internet. Apropos, am văzut ca și manuela a dispărut…

  • @Manuela se va întoarce și voi face în așa fel incât sa se intoarcă și Bad@ cel original. Atunci să te văd în ce gaură de șarpe-hoț vei reuși să te mai ascunzi…
   PS. Coșmaruri cu tine?! Nu, dragă, începe chiar să-mi placă hârjoneala noastră zilnică, ba chiar pot să spun că nu m-am distrat de mult atât de bine…Pe mai târziu…!
   Zi bună!

  • Bwahaha! Bad@ culege sparanghel cu c*uru’ prin Germania la ordinul stăpânului iohanis. Dar tu esti liber sa cutreieri Internetul in speranța ca îl găsești. Poți sa încerci pe blogul de la obregia. Pana una alta tine linia, Iliescu, livache, ruși hai ca stii, doar pentru asta te-ai antrenat. Și nu mai scrâșni din masele, mai fa-mi loc in capul tău ca vreau sa ma extind. Și așa e rent free…

  • Din tot meciul asta in plina desfasurare un lucru se intelege clar : Scaraotchi cel fals cu adevarat e onanist ! :))

   PS. Altfel, recunosc : unul cu umor !

 4. E ok, astia ne apara pe noi in caz de vreun conflict. Chiar ne putem baza pe ei, recomand o crestere a pensiilor speciale „de serviciu”.

  • Nu incerc sa-i apar sau ceva, dar daca e la fel cu situatia din orasul meu, monumentul eroilor rusi este mult mai stralucitor si mai bine intretinut decat monumentul eroilor romani.
   I-o fi atras stralucirea de la rasarit, doamne fereste!

 5. A doua oară a verificat cineva? Să nu fi mutat coroana la unguri…

 6. Dar Romania nu a luptat alaturi de URSS in al doilea razboi mondial ? hmm … ciudata educatie are ‘tineretul’ de azi …

  • Daca puteau romanii vroiau sa puna opinka pe Cremlin :))))))))

  • „Vroiau”…Pune mâna pe carte,așa cum ți-am mai spus, câ ne faci de rușine in lume…!

  • „Vroiau”…Pune mâna pe carte, hoțule, așa cum ți-am mai spus, câ ne faci de rușine in lume…!

  • PS. Pe Gramatica de a treia, nu pe „Manualul micului hoț de identitate”…! Ca să nu cumva să înțelegi greșit…

  • Corect!

  • Scaraotchi cel adevarat, tare complicat a devenit sa postezi ! Trebuie mereu sa te identifici si cand uiti, belea : da-i cu reveniri…altfel esti confundat. Greu… greu ! Eu iti doresc succes desi poate ar trebui sa cazi la pace cu Falsu”. Vezi si tu ce vrea, poate te lasa in pace !

 7. Si sa duci razboiul cu astia, va dati seama ? E ca ala care se plimba cu tancul prin culturile oamenilor !
  Bai, inteleg ca la armata merg aia carora nu le place scoala, dar macar pe vremuri erau isteti! Acum, viseaza doar la pensia speciala de la 41 de ani!
  Ofiterime indobitocita! Hai ca de la subofiter nu ai pretentii, dar ofiterimea… s-a degradat cu totul! cat sa fie pensia, 6000 ron net per luna! hai ca nu mai e mult, amr 2 ani !

 8. „Acum interpretați legea?”
  Nu, purtator ilegal de creier ce esti. Doar spunem faptele.

  Iar daca legal nu s-a facut nicio greseala, de ce dupa aia s-au mutat coroanele?
  Ori n-ati gresit nimic, iar coroanele le-ati depus „legal” unde ati crezut de cuviinta, si atunci trebuiau lasate acolo, ori ati gresit monumentul si ati depus coroane in locul gresit si de-aia le-ati mutat.
  Dar nu ne tratati de prosti, ca emotii, ca nu e ilegal, ca car, ca mar…

  • n-au gresit nimic dar, daca nu ar fi sarit media necititoare de legislatie (macar google) pe ei le-ar fi lasat acolo. Atunci a intervenit emotia (sa ridice piatra ala de n-a gresit vreodata datorita emotiei)! E un foc de paie si un tantar facut armasar. Chiar n-avem alte subiecte mai utile? Chiar trebuie balacarit absolut orice in tara asta!??
   „Ziua Eroilor este o sărbătoare națională din România pentru comemorarea bărbaților și femeilor care au murit în timp ce serveau în forțele armate.[1] În România prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920 s-a stabilit ca aceasta să fie sărbătorită în fiecare an cu prilejul zilei Înălțării Domnului, iar România a devenit prima țară care îi comemorează în aceeași zi pe eroii străini și pe cei români. Această dată a fost stabilită ca urmare a Tratatul de la Versailles unde țările beligerante s-au obligat prin semnarea tratatului la întreținerea mormintelor ostașilor îngropați pe teritoriile statelor respective, precum și a monumentelor comemorative de război dedicate acestora. În timpul comunismului prin Decretul nr. 71/1948 data a fost schimbată la 9 mai, dar după s-a revenit la data inițială.

   În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului.[2] „

  • Mike32, total de acord cu tine. Toti eroii trebuie cinstiti.
   Dar atunci de ce au mutat coroanele depuse la monumentul eroilor rusi? Asta intreb eu. Oare mutatul asta nu este un gest de fronda catre eroii pe care tu spui ca ne-am angajat sa-i cinstim?

   Oare nu era mai bine sa fi lasat coroanele acolo, iar cineva sa aduca alte coroane pe care sa le depuna unde trebuia initial? Cu ceremonialul de rigoare, nu puse acolo și hai inapoi in cazarma ca vine pranzul…

   PS. Cat de emotiv sa fii sa nu-ti dai seama ca pe monumentul ala scrie in chirilice?

 9. Emoții pe dracu 😂. Văd că-s o droaie de Garcea și prin armată … “Speciali”, de 😂
  Deci proști, da’ mulți 😂
  Mai bine depuneau coroana aia la Prostament, pardon, Parlament …

 10. Mari prostanaci :))

 11. Frumos era sa depuna coroane la ambele cimitire. A fost razboi, erau cetateni fiecare ai altor tari de alta parte a bricadei, poate ne-am aflat in conflict, dar in primul rind suntem oameni, Ce tarani…. Ce tara de rahat….

 12. Nu cu emotii se platesc pensiile speciale, hai, la munca.

 13. E ca la război, când de emoție nu omori inamicul îi spui de la obraz: stai și nu te mai mișcă, și el sta! Și nu-i bai ca nu-l nimerești din câteva incercari ca inamicul te așteaptă pana Reușești!
  Viitoare cadre de nădejde are țara! Neaparat promovați!
  De altfel și purtătorul de cuvânt!

 14. E necesar bac-ul sa ai pentru a intra in armata ? Ce calitati tre sa ai pentru a inpresiona ARMATA ?

  • Pentru tine e locuri la Commando !

   Iti da un Pușcoci din ala mare … sa ataci tancurile inamice

   PS. Sa da si bautura :))

 15. Idioțenie și perseverență în idioțenie. Dacă nu erau idioți ar fi depus coroane la toți eroii, indiferent de naționalitate.

 16. Nici nu mai conteaza coroana de flori, daca soldatii de azi nu stiu nici macar unde se odihnesc eroii de ieri. Trist.

 17. Virusul asta a scos la iveala multe calamități!
  Dacă nu era o persoana în civil (o doamna) care sa le atragă atenția și să-i spurce, coroanele rămâneau la monumentul rusesc, dar asa, le-au mutat!
  V-am scris de ieri cât de prosti au fost!

  • Daca astia au facut ce-au facut din lipsa unei educatii precoce din scoala, unde daca cascau urechile, poate intelegeau ceva din istoria tarii in asteia in care s-au nascut, ce pretentii putem avea de la micii si marii scolari care nu mai vor nici scoala s-o termine printr-un examen, ce sa mai vorbim de cultura generala pe care o dobandesti de-a lungul intregii vieti dar mai cu seama din scoala generala! Ce viitor de aur, tara noastra are?!

 18. Cum poti sa spui ca emotiile au fost de vina?Doamne, ce fel de armata avem!

  • Pentru ca și Armata este tot instituție a Statului Roman și ca orice instituție a lui își permite sa te scuipe pentru ca ei nu i se poate întâmpla nimic din aceasta cauza. Sper ca am fost suficient de clar!
   Eu, însă, ma mir de uimirile voastre!

 19. merita pensii speciale domne

 20. Bai apv-istilor tot prosti si coada pe sus ati ramas. V-ati batut joc de generatii intregi, nu am avut alta vina decat ca eram cetateni romani, puscariasii o duc mai bine azi de zeci de ori mai bine. Cand te duci la veceu sa faci treaba mare il nimeresti? sau trebui sa fi „cacacios” de meserie? Sau chiar sunteti…

 21. Nu vreau sa scuz eroarea,dar nu inteleg tonul comentariilor…atatia de ai nostri si-au lasat oasele-in cele doua razboaie-din Franta pana pe la Stalingrad…oare daca am sti ca oarecine pune o floare la capataiul lor nu ar fi o multumire ? dincolo de mormant nu mai putem sa judecam pe nimeni,cei plecati se afla in fata Supremei Judecati…noi mai putem doar sa ii compatimim si sa deplangem faptul ca suntem niste biete jucarii in mana unor orgolii si interese ce ne pun unii contra altora

 22. :)))))) :)))) :)))) 😀 😀👍 Bunnnn prostia este mare TATA!
  Hai ca se poate mai mult de atat!

 23. De fapt,nu e decat inca o dovada a superficialitatii noastre ; nimeni nu a bagat de seama ca la Miercurea Ciuc,de pilda,in timp ce monumentul eroilor sovietici e ingrijit exemplar,in apropiere de Monumentul Eroului Roman Necunoscut s-au amplasat toalete publice (i 2018,ca tot se faceau 100 de ani de la Alba Iulia)

 24. pai sa va dea armata rusa si salarii si pensii atunci, bai, emotivilor

 25. Uite aici VIDEOul in care Manuela Moldovan din Turda, coordonatoarea mai multor campanii pentru conservarea și reabilitarea Cimitirului Eroilor Români din Turda, i-a adus pe oficiali la realitate, facandu-i de rusine, in final cei 2 Ofiteri pleaca rusinati, cu coada-ntre picoare, mai mare rusinea!
  Moldovan Manuela a scris pe Facebook: „Soc și groaza în Cimitirul Eroilor Turda!Am postat ieri că vin să aduc o floare azi, de Ziua Eroilor. Primăria, de frică să nu-i atac dacă nu vin, a trimis un preot militar, pe cineva de la poliție, doi gradați de la armată, câțiva soldați și pe cineva de la radio care sa le aducă aplauze și felicitari. Pana aici ok. Dar au greșit cimitirul.
  Au prezentat onorul monumentului rușilor, au depus coroana Primăriei și a Garnizoanei tot acolo!
  Când mi-am revenit din șoc, i-am făcut praf fără menajamente!
  Degeaba și-au luat coroanele și le-au dus jos, în parcela Eroilor Români.
  Degeaba s-au scuzat gradații ca sunt noi. Degeaba!!!! Rușine! Rușine!”
  Oamenii care s-au aflat în cimitir le-au atras atenția militarilor.
  Aceștia au MUTAT coroanele de la Monumentul militarilor sovietici la Monumentul eroilor români, FARA alte onoruri(au lasat „onorurile” rusilor!) și au plecat.”
  Uitati-va la VIDEO, merita!
  https://newsweek.ro/actualitate/gafa-de-proportii-de-ziua-eroilor-oficialii-din-turda-au-depus-coroane-la-mausoleul-soldatilor-rusi

 26. Tara in care nimenui nu ar trebui sa i se mai permita sa foloseasca sintagma ” platiti din banii nostri ” . Aceasta genereaza doar atitudini si reactii acide la greseli intalnite frecvent la tot pasul.
  Fara sa vreau,si fara rea intentie,imi aduc din nou aminte despre faptul ca,timp de cateva decenii, militarii romani au tot gresit destinatiile ,tintele si rolurile ,defasurand tot felul de munci in agricultura,constructii si alte domenii , in locul activitatilor exclusiv specifice unei armate.
  Dar,deh,atunci nu se mai supara cetateanul civil si nu mai era neplacut surprins de activitatile gresite ale militarilor.
  Probabil ca pe vremea respectiva inca se mai credea in starile emotive.
  Civilii erau emotionati pana la lacrimi si indurerati de faptul ca militarii, in loc sa faca armata,lucrau ogoarele cetatenilor pe vremea aia oameni ai muncii socialiste.
  Si mai era o smecherie : militarii puteau gresi oricum si oricat,pentru ca nu erau ” platiti din banii nostri ” .Mai exact,munceau fara sa fie platiti.
  :)))))))))

  • P.S.
   in mod categoric,toti barbatii si toate femeile au oferit si primit,cel putin o data-n viata,o floare sau un buchet cui sau de la cine nu trebuia.
   Este doar o greseala simpla ,nimic mai mult.
   Aproape ca si in cazul coronavirusului actual.:)))))))
   Doar ca suntem noi un mare popor critic si alarmist.

  • P.P.S.
   :))))))
   As merge cu greseala pana la capat si i-as angaja pe baietii aia ca moase la maternitati.
   In acest mod,poate,multora dintre parintii care asteapta venirea pe lume a unui copil li s-ar da niste bebelusi sanatosi frumosi si destepti.
   Datorita greselilor facute de moase,desigur!:)))))))))))))

  • Si pentru ca greseala sa fie dusa la maxim stirea a aparut aici in loc sa fie pe timesnewroman.ro

 27. Asta cu confundatul cimitirelor îi ceva cronic cã nici în Valea Uzului nu l-au gãsit pe cel al românilor.Si la Turda au actionat probabil pe teoria ,,ãsta-i mare ,îi al nostru”.

 28. Cine îi comandă, pe cei care au depus coroanele, ce grad are? Cunoaște Istoria Armatei Române?
  Inadmisibil!

 29. Însă steaua cea de sus
  Oare ce- o avea de spus?
  Comunismul, spune ea
  A venit și-n țara mea.

 30. Sponsored by Sputnik…
  Armata sufletului.

 31. Ati vazut ce frumos a explicat laborantul indian cand a scapat pe jos probele? E alta stire de pe g4media de azi. Zicea omul ca i le-a furat maimuta.

  Decat sa zica ca au gresit monumentul „de emotie”, propun sa se scuze ca le-a mutat coroana o maimuta. E la fel de plauzibil.

 32. Daca la o depunere de coroane, au emotii si gresesc obiectivul, ce vor face in caz de razboi? ah, se kk pe ei de emotie si fug? sunteti jalnici, penibili si de kkt, pardon, de tot rasul.

 33. Acești militari avansați la apelul bocancilor generali peste generali grade multe cu salarii f mari se pensionează la 40 ani și ne sfidează cu aroganta lor și cu pensiile lor speciale restul e gargara și praf aruncat in ochii Romanilor mercenarii din Afganistan și armata plină de birocrație și de profesionalism!!!!

 34. Deci pana la urma rezulta din comunicat faptul ca „regretabila eroare” a fost ca nu s-au depus flori si la mormantul eroului nerus ! :)))))

  PS. De fapt a fost o chestie romaneasca : Incepem prin a ne asuma eroarea si, apoi pe masura ce scriem comunicatul o carmim cum ca in realitate a fost un merit asumat, nu o gresala !

  PPS. Asa se intampla de fapt cand comunicarea ajunge pe mana politrucilor ! :(((

 35. Superficialitatea totala in care traim incepand cu politica, disparitia auto-controlului in relatiile sociale si impostura generalizata au adus in mod necesar la suprafata manifestari ingrijoratoare in domenii proape tabu: biserica si armata. IPS C-ta face Inviere cand vrea, iar purtatorul aferent de cuvant vorbeste superior catre masa de oi despre deosebirea dintre biserica si alimentatia publica, o comparatie triviala, pe minima rezistenta privind consideratia fata de credinciosi si de toti cetatenii care poate au contactat virusul atunci.Acum asta si alt purtator de cuvant vorbeste despre emotii si lege, ambele explicatii foarte jenante.Macar sa fi cumparat rapid flori din banii lor pentru eroii romani, le depuneau cu pompa prelungita dupa vreo ora, doua si ziceau ca a fost o manifestare de politete privind intaietatea, asa le-au depus gresit si culmea zapacelii, le-au luat, asta cum e? Simt ca ne aflam pe o pojghita subtire de normalitate si aia mimata.

 36. Scaraotchi cel adevarat, tare complicat a devenit sa postezi ! Trebuie mereu sa te identifici si cand uiti, belea : da-i cu reveniri…altfel esti confundat. Greu… greu ! Eu iti doresc succes desi poate ar trebui sa cazi la pace cu Falsu”. Vezi si tu ce vrea, poate te lasa in pace !

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.